• Kemoterápiás hányinger és hányás

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    A hányinger és a hányás a kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása. A legtöbb esetben azonban ezek a mellékhatások gyógyszeres kezeléssel megelőzhetőek vagy erősségük csökkenthető, így nem okoznak olyan kifejezett kellemetlenséget a rákkezelés alatt.

    A mellékhatások a kemoterápia során attól függően jelentkezhetnek, hogy Ön milyen gyógyszert szed, milyen típusú kemoterápiás kezelésben részesül, továbbá milyen dózisban és kombinációban vagy részesül-e egyéb kezelésben – például sugárkezelés – a kemoterápia során. Emellett az egyéni érzékenység is befolyásolja a tüneteket, aminek a legjobb jelzője, hogy korábban mennyire volt jellemző a bizonyos állapotok vagy betegségek miatti hányinger vagy hányás.

    Ha Ön az alábbiakben említett gyógyszerek közül szedi valamelyiket, preventív lépések szükségesek, hogy elkerülje a kellemetlen mellékhatásokat.

    A szedett gyógyszer adagjától is függhet, hogy fellép-e hányinger és hányás. Bizonyos gyógyszerek kisebb dózisokban kisebb valószínűséggel okoznak mellékhatásokat. Kérdezze meg orvosát, hogy az Ön esetében alkalmazott kezelési mód kiválthatja-e ezeket a tüneteket.

    Hirdetés

    Emberi tényezők, melyek növelhetik a mellékhatások kockázatát

    Az emberek eltérően reagálhatnak a kemoterápiás kezelésre. Bizonyos tényezők sebezhetőbbé teszik a pácienst a kezeléshez kapcsolódó hányás és hányinger fellépésére.

    A mellékhatások megjelenésének nagyobb a valószínűsége, ha:

    • Ön nő
    • Ön 50 évnél fiatalabb
    • Ön a korábbi kezelések során is tapasztalt hányingert és hányást
    • Ön nagyon szorongó típus
    • Ön a terhessége során tapasztalt reggeli rosszullétet
    • Ön hajlamos a hányásra, amikor beteg

    Hogyan előzhető meg a kemoterápiás hányinger és hányás?

    A következő hatóanyagot tartalmazó kemoterápiás szerek okozhatnak hányingert és hányást

    • Altretamine
    • Dacarbazine
    • Doxorubicin vagy Epirubicin
    • Mechlorethamine Procarbazine
    • Carmustine
    • Cisplatin
    • Carboplatin
    • Oxaliplatin
    • Cyclophosphamide
    • Streptozocin

    A kemoterápiás kezelésen áteső emberek többsége hányinger és hányás elleni gyógyszert kap a mellékhatások elkerülése érdekében. Ezek a gyógyszerek orális vagy intravénás formában is a szervezetbe juttathatóak. Hogy Ön milyen formában kapja meg, azt az orvosa dönti el a kezelés alapján.

    A hányinger és hányás elleni gyógyszereket a kemoterápiás kezelés elkezdése előtt legalább fél órával javallt bevenni, ha azonban a kemoterápia után még így is hányinger vagy hányás lép fel, akkor ismételt gyógyszerbevétel válhat szükségessé, esetleg kiegészítő gyógyszerelés.

    Természetesen az orvos határozza meg, hogy kinek melyik készítmény a legalkalmasabb a mellékhatások elkerülésére.

    Alapvetően bizonyos szerotonin antagonisták, szteroidok és dopamin antagonisták közé sorolt  gyógyszerek lehetnek alkalmasak a kemoterápiás kezelés során fellépő hányinger és hányás megelőzésére.

    A megelőzés azért nagyon fontos, mert ha a mellékhatások egyszer megjelennek, onnantól meglehetősen nehéz lesz a kezelésük. A hányinger és a hányás még elviselhetetlenebbé és gyötrelmesebbé teszi a betegséget, a páciens kimerültebbé válik, emiatt vonakodhat a kezelés elvégzésétől. Az egyes hányinger és hányás elleni gyógyszerek előnyeiről és kockázatairól kérdezze meg orvosát.

    Milyen további lépések tehetőek a kemoterápiás hányinger és hányás megelőzésére?

    A gyógyszerek szedése mellett más módszerek alkalmazásával is csökkenthető a kellemetlen mellékhatások fellépésének valószínűsége. Melyek ezek?

    • Többször egyen keveset! Ajánlott, hogy inkább gyakrabban, de kisebb adag ételeket fogyasszon, s ne kevésszer nagy adagokat. A kezelés előtt kb. másfél órával elfogyasztott kis mennyiségű, könnyű étkezés, illetve folyadék fogyasztása ajánlott. Az éhgyomorra adott kemoterápia során ugyanis az éhség okozta hasi fájdalom miatt könnyebben alakul ki hányinger is.
    • Fontolja meg, mit eszik! A legjobb, ha elkerüli az édes, zsírban vagy olajban sült és fűszeres ételeket.
    • Igyon sok folyadékot! Részesítse előnyben a vizet, az édesítőszert nem tartalmazó gyümölcsleveket, a teát. Ajánlott, hogy többször igyon keveset. Kerülje a szénsavas italokat!
    • Kerülje a kellemetlen szagokat! A zsírszag vagy más erős szagok is kiválthatják a hányingert és a hányást. Tartózkodjon sokat a friss levegőn.
    • Végezzen relaxációs gyakorlatokat! A meditáció és a mély, orron át történő légzés is hatásos lehet.

    Ezek a lépések segíthetnek a kemoterápiás kezelés miatt fellépő kellemetlen melléhatások elkerülésében, jóllehet, kevésbé hatékonyak, mint a hányinger és hányás elleni gyógyszerek. Ha a gyógyszerek szedése ellenére is émelyeg, értesítse orvosát!

    Olvasson tovább! Hogyan éljük túl a várakozással és a bizonytalansággal járó időszakot daganatos megbetegedések esetén?

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2017.05.29 21:41, Megjelenés: 2017.05.29 21:41
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    Semmelweis Egyetem

    Nő a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között. Júliusban 44%-ot tett ki ez a korosztály.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Bőrápolási tippek inkontinenciában szenvedőknek.

    Fej-Nyak Rák Elleni Küzdelem Világnapja: július 27.

    Minden év július 27-én a fej és a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok elleni küzdelemre figyel a világ. A Fej-Nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja 2015-ben július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította.

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

    A(z élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    Kemoterápia és szex

    A szexuális aktivitás megengedett a kezelés alatt? Biztonságos a férjemmel szeretkeznem, miközben kemoterápiás kezelés alatt állok?

    A kemoterápia mellékhatásainak csökkentése

    Fontos tisztában lenni azzal, hogy a terápiás terv szerint mennyi ideig fog tartani a kemoterápiás kezelés, s az adott gyógyszer, illetve gyógyszer-kombináció milyen mellékhatásokat okozhat. Ezekről tudjon a beteg mellett a családja is, hogy időben észlelhessék, s jelezhessék, ha valamelyik netán előfordul.

    Rákgyógyítás: gyógyszeres kezelések

    A gyógyszeres kezeléseknél kemoterápiáról és hormonterápiáról beszélhetünk leggyakrabban, de a gyógyszeres kezelési formák közé tartoznak a biológiai válaszmódosító kezelések is.

    Szedhető C-vitamin a kemoterápia alatt? - Az orvos válaszol

    Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg nem segít, csak árt olyankor? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Neoadjuváns, palliatív kemoterápia, immunterápia - Onkológiai fogalomtár

    A gyógyszeres kezelések között leggyakrabban említett a kemoterápia célja a daganatsejtek elpusztítása. Ezt szisztémás terápiának is nevezik, mert a helyi kezelésektől (műtét, sugárkezelés) eltérően az egész szervezetre hat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások