Légzőszervek - Betegségek megértése: terápia cikkek

Légzőszervek - Betegségek megértése: terápia cikkek

A nátha és kezelése

WEBBeteg - B. M. , szakfordító
2020-09-26 17:36

A nátha kezelése attól is függ, hogy mik az alapbetegségek, mennyire elesett a beteg, milyen idős, illetve, hogy milyen típusú nátháról beszélünk. A fertőzés okozta nátha esetében vírusfertőzésről van szó, ezzel szemben a nátha allergiás eredetű is lehet. Ma már számos gyógymód közül választhat, ha csillapítani akarja a tüneteket.

Miért fontos, hogy kezeljük a száraz orrnyálkahártyát?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
2020-05-25 05:21

Az orr és az orrjáratok az elsődleges védelmi vonalat jelentik a fertőzésekkel szemben. Számos kórokozó és idegen anyag próbál bejutni a szervezetbe az orron át, és az orrváladék az, ami csapdaként funkcionál a behatoló mikroorganizmusok ellen. Abban az esetben azonban, ha az orrjáratok kiszáradnak, a védelem is lecsökken. Az orrnyálkahártya kiszáradása tehát kerülendő.

A hörgőtágulat (bronchiectasia)

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2020-02-20 05:06

Hörgőtágulatnak nevezzük azt a kórképet, mely során a hörgők falát ért károsodás miatt azok véglegesen kitágulnak. A hörgőtágulat típusosan a közepes méretű hörgők tágulata, de a kisebb hörgők is érintettek lehetnek.

Mi a teendő hörghurut esetén?

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2020-01-18 15:05

Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az esetek megszaporodása.

Mit mutat meg és hogyan zajlik a légzésfunkciós vizsgálat?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda
2019-12-07 09:36

A tüdő funkciójának egyik kiváló és egyszerű vizsgálómódszere a légzésfunkciós vizsgálat, melynek segítségével kimutatható a tüdőszövet károsodása, illetve képes a tüdő-szív működést is nézni, így alkalmazható bizonyos műtéteknél az esetleges kockázatok becslésére.

A mellhártyagyulladás tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2019-11-18 16:05

A mellhártyának lehet önálló, csakis a lemezeket érintő betegsége, vagy más szervek betegségeinek következményeként is mutathat jellegzetes, mellhártya-eredetű tüneteket. A mellhártya megbetegedései gyakran járnak együtt például a tüdő betegségeivel, mint a tüdőgyulladás vagy a tüdődaganat.

A tüdőtályog okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2019-11-16 09:36

A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg, kialakulását vagy a legyengült, sérült, immunkárosodott szervezetet megtámadó virulens kórokozó okozza, vagy daganat segíti elő. Prognózisa ennek megfelelően rosszabb, mint általában a tüdőgyulladásos betegségé.

Miért kell kezelni az egyszerű megfázást?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2019-11-02 09:36

A meghűlés a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek.

A sarcoidosis tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Brugós László
2019-09-24 05:06

A sarcoidosis (szarkoidózis) egy jóindulatú betegség, amely a szövetek között hoz létre elváltozást. A sarcoidosist gyakran véletlenül fedezik fel. A betegség spontán meggyógyulhat, de felléphet több szervi elégtelenség és akár halál is.