A tuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú, többhónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség. A tbc megelőzésére hazánkban egy jól szervezett, többlépcsős folyamat működik.

A tuberkulózis diagnosztizálása

A diagnózis felállításakor a tüneteknek és egyéb eljárásoknak (mellkasi röntgenfelvétel, mikrobiológiai vizsgálat köpetből, úgynevezett tuberkulin bőrpróba, néha szövettani vizsgálat) van kiemelkedő szerepe.

A téma cikkei

2/1 A tuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai
2/2 A tuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A tbc több formában jelentkezhet:

  • Elsődleges tbc - A korábban még nem fertőzött személyeknél jelentkezik. A betegség ezen formája, az úgynevezett elsődleges góc a tüdőben alakul ki, és legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel vagy tüdőszűrés során derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad.

  • Másodlagos tbc - Azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére. A diagnózis felállításához a köpetből laboratóriumban kimutatott kórokozó jelenléte szükséges.

A tuberkulin bőrpróba többnyire a gyanú megerősítésére szolgál. A vizsgálat során fecskendővel a bőrbe juttatnak egy speciális anyagot, majd 72-96 óra elteltével a szúrás helyének állapotából olvasható le az eredmény. Szövettani vizsgálat (biopszia) kétes esetekben végezhető.

Amit tudni kell a tüdőszűrésről

A tuberkulózis kezelése

A tuberkulózis gyógyszeres kezelése a kórokozó rendkívüli ellenálló képessége miatt rendszerint több – általában 3-5 – antibiotikum kombinációjával történik (kivételt képezhetnek a lappangó gümőkóros esetek, amikor elegendő lehet egyfajta készítmény alkalmazása is).

A kezelés két fázisra bontható:

  • Intenzív terápia - Két vagy három hónap időtartamú kezelést jelent, alapesetben a következő szerek hármas vagy négyes kombinációjával: isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, ethambutol, esetleg streptomycin.

  • Stabilizációs fázis - Legtöbbször isoniazid és rifampicin kombinációt jelent, de szóba jön az említett szerek bármelyike.

A kezelést mindig a betegnek legmegfelelőbb gyógyszerekkel, a legmegfelelőbb dózisban és időtartamig kell megválasztani, a kórokozó laboratóriumi vizsgálatát figyelembe véve. Ennek során megállapítják, hogy az adott mikobaktérium törzs pontosan mely gyógyszerekre érzékeny.

Terápiás lehetőségek terhesség idején
A várandósság ideje alatti tuberkulózis kezelendő, még akkor is, ha a beteg a terhesség első harmadában van. A streptomycin kivételével a szokásos gyógyszerek adhatók. Mivel a várandós nők esetén az isoniazid által okozott májkárosodásnak nagyobb a kockázata, ezért a terhesség alatt és a szülés után két-három hónapig a májfunkciókat rendszeresen ellenőrizni kell.

Mire számíthat a beteg a kezelés ideje alatt?

A terápia beállítása kórházi körülmények között, tüdőgyógyászati osztályon történik. A hazabocsátott betegek kezelésének ellenőrzése a tüdőgondozó, illetve a háziorvos feladata. A rendszeres orvosi ellenőrzés jelentősége igen nagy, mivel így nyomon követhető a páciens állapotának alakulása, a gyógyszerek esetleges mellékhatásai, feltérképezhetők a beteggel kapcsolatba került személyek, akik szükség esetén szintén kezelést kapnak megfertőződésük megelőzésének érdekében.

A betegség kimenetele az orvossal való megfelelő együttműködés esetében teljes gyógyulás is lehet. A kezelést éppen ezért minél hamarabb el kell kezdeni, és az orvos utasításait pontosan követni kell. Ez mind a beteg, mind az orvos számára jelentős kihívás, ugyanis a tbc kezelése hosszú folyamat.

Sebészi kezelés is szóba jöhet, ha a tüdő funkciója azzal javítható, ha valamely szövődmény elhárítása vagy megelőzése azt megkívánja, valamint a diagnosztikai problémák és a gyógyszeres terápia nem megfelelő hatékonysága esetén.

Milyenek a betegek kilátásai?

  • A tuberkulózis ma már többnyire jól gyógyítható, azonban a gyógyulás egy hosszú, több hónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség.

  • A gyógyulást követően előfordulhat visszaesés vagy újrafertőződés – a betegség visszatérésének kb. 0-15%-os kockázata van.

  • A tapasztalatok szerint a tuberkulózis gyógyítása nehezebb, ha a tüdőn kívüli szervek is érintettek, vagy ha a beteg immunrendszere sérült. Idősebb betegeknél vagy ha visszatérő betegségről van szó, szintén rosszabb a tuberkulózis gyógyhajlama.

A tuberkulózis megelőzése

Magyarországon a megelőzés jól szervezett, több lépcsős folyamat. Az újszülöttek még hazaadásuk előtt, a gyermekágyas osztályon megkapják a BCG oltást, melynek hatása 12-14 évig tart. Amennyiben az oltás helyén reakció nem észlelhető, újraoltás válik szükségessé. Új fertőzött felfedezése esetén fel kell deríteni a vele kapcsolatban álló személyeket, és szükség esetén azok gyógyszereket kapnak megfertőződésük elkerülése érdekében.

A megelőzést szolgálja a kiépült szűrési rendszer, miszerint 14 év felettiek esetében évente egyszer kötelező tüdőszűrésen részt venni. A szűrés egyéb tüdőbetegségek (például rosszindulatú daganatok) korai felismerésére is alkalmas, ezért jelentősége nem csak a tbc felismerésében van.

Tovább Tbc-s agyhártyagyulladás: mit kell róla tudni?

Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Lektorálta: Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Tuberkulózis
A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.