• A tüdőtuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú, többhónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség. A tbc megelőzésére hazánkban egy jól szervezett, többlépcsős folyamat működik.

    A tüdőtuberkulózis diagnosztizálása

    A diagnózis felállításakor a tüneteknek és egyéb eljárásoknak (mellkasi röntgenfelvétel, mikrobiológiai vizsgálat köpetből, úgynevezett tuberkulin bőrpróba, néha szövettani vizsgálat) van kiemelkedő szerepe.

    A téma cikkei

    2/1 A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai
    2/2 A tüdőtuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

    A tbc több formában jelentkezhet:

    • Elsődleges tbc - A korábban még nem fertőzött személyeknél jelentkezik. A betegség ezen formája, az úgynevezett elsődleges góc a tüdőben alakul ki, és legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel vagy tüdőszűrés során derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad.

    • Másodlagos tbc - Azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére. A diagnózis felállításához a köpetből laboratóriumban kimutatott kórokozó jelenléte szükséges.

    A tuberkulin bőrpróba többnyire a gyanú megerősítésére szolgál. A vizsgálat során fecskendővel a bőrbe juttatnak egy speciális anyagot, majd 72-96 óra elteltével a szúrás helyének állapotából olvasható le az eredmény. Szövettani vizsgálat (biopszia) kétes esetekben végezhető.

    Hirdetés

    A tüdőtuberkulózis kezelése

    Amit tudni kell a tüdőszűrésről

    A tuberkulózis gyógyszeres kezelése a kórokozó rendkívüli ellenálló képessége miatt rendszerint több – általában 3-5 – antibiotikum kombinációjával történik (kivételt képezhetnek a lappangó gümőkóros esetek, amikor elegendő lehet egyfajta készítmény alkalmazása is).

    A kezelés két fázisra bontható:

    • Intenzív terápia - Két vagy három hónap időtartamú kezelést jelent, alapesetben a következő szerek hármas vagy négyes kombinációjával: isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, ethambutol, esetleg streptomycin.

    • Stabilizációs fázis - Legtöbbször isoniazid és rifampicin kombinációt jelent, de szóba jön az említett szerek bármelyike.

    A kezelést mindig a betegnek legmegfelelőbb gyógyszerekkel, a legmegfelelőbb dózisban és időtartamig kell megválasztani, a kórokozó laboratóriumi vizsgálatát figyelembe véve. Ennek során megállapítják, hogy az adott mikobaktérium törzs pontosan mely gyógyszerekre érzékeny.

    Terápiás lehetőségek terhesség idején
    A várandósság ideje alatti tuberkulózis kezelendő, még akkor is, ha a beteg a terhesség első harmadában van. A streptomycin kivételével a szokásos gyógyszerek adhatók.

    Mivel a várandós nők esetén az isoniazid által okozott májkárosodásnak nagyobb a kockázata, ezért a terhesség alatt és a szülés után két-három hónapig a májfunkciókat rendszeresen ellenőrizni kell.

    Mire számíthat a beteg a kezelés ideje alatt?

    A terápia beállítása kórházi körülmények között, tüdőgyógyászati osztályon történik. A hazabocsátott betegek kezelésének ellenőrzése a tüdőgondozó, illetve a háziorvos feladata. A rendszeres orvosi ellenőrzés jelentősége igen nagy, mivel így nyomon követhető a páciens állapotának alakulása, a gyógyszerek esetleges mellékhatásai, feltérképezhetők a beteggel kapcsolatba került személyek, akik szükség esetén szintén kezelést kapnak megfertőződésük megelőzésének érdekében.

    A betegség kimenetele az orvossal való megfelelő együttműködés esetében teljes gyógyulás is lehet. A kezelést éppen ezért minél hamarabb el kell kezdeni, és az orvos utasításait pontosan követni kell. Ez mind a beteg, mind az orvos számára jelentős kihívás, ugyanis a tbc kezelése hosszú folyamat.

    Sebészi kezelés is szóba jöhet, ha a tüdő funkciója azzal javítható, ha valamely szövődmény elhárítása vagy megelőzése azt megkívánja, valamint a diagnosztikai problémák és a gyógyszeres terápia nem megfelelő hatékonysága esetén.

    Milyenek a betegek kilátásai?

    • A tuberkulózis ma már többnyire jól gyógyítható, azonban a gyógyulás egy hosszú, több hónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség.

    • A gyógyulást követően előfordulhat visszaesés vagy újrafertőződés – a betegség visszatérésének kb. 0-15%-os kockázata van.

    • A tapasztalatok szerint a tuberkulózis gyógyítása nehezebb, ha a tüdőn kívüli szervek is érintettek, vagy ha a beteg immunrendszere sérült. Idősebb betegeknél vagy ha visszatérő betegségről van szó, szintén rosszabb a tuberkulózis gyógyhajlama.

    A tüdőtuberkulózis megelőzése

    Magyarországon a megelőzés jól szervezett, több lépcsős folyamat. Az újszülöttek még hazaadásuk előtt, a gyermekágyas osztályon megkapják a BCG oltást, melynek hatása 12-14 évig tart. Amennyiben az oltás helyén reakció nem észlelhető, újraoltás válik szükségessé. Új fertőzött felfedezése esetén fel kell deríteni a vele kapcsolatban álló személyeket, és szükség esetén azok gyógyszereket kapnak megfertőződésük elkerülése érdekében.

    A megelőzést szolgálja a kiépült szűrési rendszer, miszerint 14 év felettiek esetében évente egyszer kötelező tüdőszűrésen részt venni. A szűrés egyéb tüdőbetegségek (például rosszindulatú daganatok) korai felismerésére is alkalmas, ezért jelentősége nem csak a tbc felismerésében van.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
    Lektorálta: Dr. Reinhardt István

    Módosítva: 2018.01.09 05:21, Megjelenés: 2018.01.09 05:21
   • Cikkajánló

    Köhögéscsillapítás

    Köhögéscsillapítás

    B. M., szakfordító

    A köhögés leggyakoribb oka a vírusos vagy bakteriális fertőzés.

    Hazai betegszám

    Hazai betegszám

    koronavirus.gov.hu

    343-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma. Bárhol jelen lehet a vírus.

    Intersticiális tüdőbetegségek

    Ebbe a csoportba több mint 200 betegség tartozik. A diagnózis felállítása és a terápia nagy feladatot ró a klinikus, radiológus, patológus szakorvosokra, a betegeket gondozó szakdolgozókra.

    Hörgőtágító gyógyszerek

    A légzőszervi betegségek sokszor járnak hörgőszűkülettel, ami nehézlégzést okoz. Ezen kórképek kezelésében alapvető szerepük van a hörgőtágítóknak.

    A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

    A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

    Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

    Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.