A tüdőtuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Évente közel 10 millió ember betegszik meg világszerte tuberkulózisban, pedig a kór ma már többnyire jól gyógyítható. A felépülés egy hosszú, többhónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség. A tbc megelőzésére hazánkban egy jól szervezett, többlépcsős folyamat működik.

A tüdőtuberkulózis diagnosztizálása

A diagnózis felállításakor a tüneteknek és egyéb eljárásoknak (mellkasi röntgenfelvétel, mikrobiológiai vizsgálat köpetből, úgynevezett tuberkulin bőrpróba, néha szövettani vizsgálat) van kiemelkedő szerepe.

A téma cikkei

2/1 A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai
2/2 A tüdőtuberkulózis (tbc) diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

A tbc több formában jelentkezhet:

  • Elsődleges tbc - A korábban még nem fertőzött személyeknél jelentkezik. A betegség ezen formája, az úgynevezett elsődleges góc a tüdőben alakul ki, és legtöbbször tünetmentes. Gyakran más okból végzett mellkas röntgenfelvétel vagy tüdőszűrés során derül ki, mivel az elsődleges góc nyoma gyógyult állapotban is megmarad.

  • Másodlagos tbc - Azok a baktériumok hozzák létre, melyek az elsődleges fertőzés alkalmával a tüdőben nem pusztultak el. Ez a forma, főleg fokozott rizikójú személyeknél, hajlamos a szervezet egyéb területeinek a megbetegítésére. A diagnózis felállításához a köpetből laboratóriumban kimutatott kórokozó jelenléte szükséges.

A tuberkulin bőrpróba többnyire a gyanú megerősítésére szolgál. A vizsgálat során fecskendővel a bőrbe juttatnak egy speciális anyagot, majd 72-96 óra elteltével a szúrás helyének állapotából olvasható le az eredmény. Szövettani vizsgálat (biopszia) kétes esetekben végezhető.

A tüdőtuberkulózis kezelése

Amit tudni kell a tüdőszűrésről

A tuberkulózis gyógyszeres kezelése a kórokozó rendkívüli ellenálló képessége miatt rendszerint több – általában 3-5 – antibiotikum kombinációjával történik (kivételt képezhetnek a lappangó gümőkóros esetek, amikor elegendő lehet egyfajta készítmény alkalmazása is).

A kezelés két fázisra bontható:

  • Intenzív terápia - Két vagy három hónap időtartamú kezelést jelent, alapesetben a következő szerek hármas vagy négyes kombinációjával: isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, ethambutol, esetleg streptomycin.

  • Stabilizációs fázis - Legtöbbször isoniazid és rifampicin kombinációt jelent, de szóba jön az említett szerek bármelyike.

A kezelést mindig a betegnek legmegfelelőbb gyógyszerekkel, a legmegfelelőbb dózisban és időtartamig kell megválasztani, a kórokozó laboratóriumi vizsgálatát figyelembe véve. Ennek során megállapítják, hogy az adott mikobaktérium törzs pontosan mely gyógyszerekre érzékeny.

Terápiás lehetőségek terhesség idején
A várandósság ideje alatti tuberkulózis kezelendő, még akkor is, ha a beteg a terhesség első harmadában van. A streptomycin kivételével a szokásos gyógyszerek adhatók.

Mivel a várandós nők esetén az isoniazid által okozott májkárosodásnak nagyobb a kockázata, ezért a terhesség alatt és a szülés után két-három hónapig a májfunkciókat rendszeresen ellenőrizni kell.

Mire számíthat a beteg a kezelés ideje alatt?

A terápia beállítása kórházi körülmények között, tüdőgyógyászati osztályon történik. A hazabocsátott betegek kezelésének ellenőrzése a tüdőgondozó, illetve a háziorvos feladata. A rendszeres orvosi ellenőrzés jelentősége igen nagy, mivel így nyomon követhető a páciens állapotának alakulása, a gyógyszerek esetleges mellékhatásai, feltérképezhetők a beteggel kapcsolatba került személyek, akik szükség esetén szintén kezelést kapnak megfertőződésük megelőzésének érdekében.

A betegség kimenetele az orvossal való megfelelő együttműködés esetében teljes gyógyulás is lehet. A kezelést éppen ezért minél hamarabb el kell kezdeni, és az orvos utasításait pontosan követni kell. Ez mind a beteg, mind az orvos számára jelentős kihívás, ugyanis a tbc kezelése hosszú folyamat.

Sebészi kezelés is szóba jöhet, ha a tüdő funkciója azzal javítható, ha valamely szövődmény elhárítása vagy megelőzése azt megkívánja, valamint a diagnosztikai problémák és a gyógyszeres terápia nem megfelelő hatékonysága esetén.

Milyenek a betegek kilátásai?

  • A tuberkulózis ma már többnyire jól gyógyítható, azonban a gyógyulás egy hosszú, több hónapos folyamat, és a panaszok javulásához is sok türelemre van szükség.

  • A gyógyulást követően előfordulhat visszaesés vagy újrafertőződés – a betegség visszatérésének kb. 0-15%-os kockázata van.

  • A tapasztalatok szerint a tuberkulózis gyógyítása nehezebb, ha a tüdőn kívüli szervek is érintettek, vagy ha a beteg immunrendszere sérült. Idősebb betegeknél vagy ha visszatérő betegségről van szó, szintén rosszabb a tuberkulózis gyógyhajlama.

A tüdőtuberkulózis megelőzése

Magyarországon a megelőzés jól szervezett, több lépcsős folyamat. Az újszülöttek még hazaadásuk előtt, a gyermekágyas osztályon megkapják a BCG oltást, melynek hatása 12-14 évig tart. Amennyiben az oltás helyén reakció nem észlelhető, újraoltás válik szükségessé. Új fertőzött felfedezése esetén fel kell deríteni a vele kapcsolatban álló személyeket, és szükség esetén azok gyógyszereket kapnak megfertőződésük elkerülése érdekében.

A megelőzést szolgálja a kiépült szűrési rendszer, miszerint 14 év felettiek esetében évente egyszer kötelező tüdőszűrésen részt venni. A szűrés egyéb tüdőbetegségek (például rosszindulatú daganatok) korai felismerésére is alkalmas, ezért jelentősége nem csak a tbc felismerésében van.

Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Lektorálta: Dr. Reinhardt István

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Május 5-e a Pulmonális Hypertonia...

A WHO 2012-ben nyilvánította május 5-ét a pulmonális hypertonia világnapjává. Azóta minden évben e napon a figyelem erre a ritka betegségre...

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Jövő májusig még lehetnek...

Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.