A COPD-s betegek életkilátásai

Dr. Gyulai Nóra
szerző: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve: 2018.10.21.

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) egy alattomos, vissza nem fordítható betegség, aminek előrehaladása, rosszabbodása kifejezetten különböző ütemű bizonyos körülményektől függően.

Hat szempontot emelünk ki, amelyek leginkább befolyásolják a COPD-s betegek életkilátásait, életminőségét, várható élettartamát.

Korai felismerés, a betegség stádiuma a diagnózis pillanatában

A beteg életkilátásai COPD esetében jelentősen függnek attól, hogy amikor tüdőgyógyászhoz kerül a beteg COPD gyanúja miatt, akkorra a légzési kapacitásának már hány százalékát vesztette el. Ezt egy úgynevezett légzésfunkciós vizsgálattal lehet felmérni, melynek során egy csőbe kell teljes erőből belefújni, ami megméri a legfontosabb légzési és légáramlási paramétereket. Ennek a vizsgálatnak alapján 1-4 ig vagy A-tól D-ig 4 stádiumba sorolható be a beteg, mely meghatározza, hogy milyen kezelésre van szüksége és információt ad arról, hogy a légzési kapacitás mekkora része veszett el végérvényesen.

Bővebben Mit mutat meg és hogyan zajlik a légzésfunkciós vizsgálat?

COPD betegségnél – amennyiben épp nem zajlik akut légúti gyulladás, úgynevezett fellángolás - a légzési tartalék növelése gyógyszeres és eszközös kezelésekkel érdemben nem lehetséges, hiszen a már elpusztult tüdőszövet nem tud visszanőni, de a betegség romlásának az üteme, a fellángolások gyakorisága érdemlegesen lassítható az időben megkezdett komplex kezeléssel és a dohányzás elhagyásával. Szemléletesen azt szokták mondani, hogy minden szervünk, sejtünk öregszik, azonban a tüdő a dohányzással eltöltött évek folyamán kétszer gyorsabban öregszik, mint amikor nem dohányzunk. Természetesen ebben is egyéni különbségek állnak fenn.

Genetikai hajlam

Klinikai tapasztalat, hogy a hasonló stádiumban felismert, hasonló életmódot folytató betegek közt is nagy különbség lehet abban, hogy milyen gyorsan csökken a terhelhetőség. Előfordul, hogy bizonyos betegek évtizedeken át csak kis állapotromlást élnek át, de az is, hogy a diagnózist követően egy-két hét múlva ágyhoz kötött, tartósan oxigénkezelésre szoruló légzési elégtelenné válnak. Ez a jelenség részben magyarázható genetikai hajlammal, a hörgőnyálkahártya különböző érzékenységével a belégzett káros anyagokkal-allergénekkel szemben. Amennyiben több közeli családtag érintett COPD-ben, általában rosszabb prognózis várható.

Életmód (dohányzás, sport, levegőminőség)

COPD-s betegség kialakulása után is, nem csak a megelőzésében, de a lefolyásában is igen sokat számít, hogy a beteg a lehetőségei keretein belül, de napi rendszerességgel mozogjon legalább fél órát. Ha még járóképes, akkor séta, kerékpár stb., ha már ágyban fekvő beteg, akkor is orrszondán keresztül adagolt oxigén mellett is torna végezhető. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a COPD-s beteg életkilátásának egyik legmeghatározóbb vetülete, hogy mennyire aktív, mennyire mozgékony. Speciális légzőtorna a légzőizmok erősítésére rendkívül jó hatású.

A dohányzás természetesen az egyik legfontosabb faktor, ami befolyásolja a COPD betegség romlásának sebességét, a dohányzó COPD-s betegeknél a betegség előrehaladása átlagosan kétszer gyorsabb, mint nem-dohányzó társaiknál.

Sokszor említik a szennyezett levegő káros hatását, ami valós probléma, de elkerülése nehezebb, mint a dohányzás elhagyása. Jelentősége is kisebb, kivéve, ha extrém mértékű a környezetben a levegőszennyezés, mint például bányászok vagy vegyszerekkel (takarítók, fodrászok) dolgozók esetében.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Légszennyezettség - Milyen hatással van szervezetünkre?

Gyógyszeres kezelés optimális beállítása

COPD diagnózis felállításakor a gyógyszeres kezelés megkezdése lassítja a betegség előrehaladását, enyhíti a tüneteket, és csökkenti az úgynevezett fellángolások, állapotrosszabbodások számát. Gyógyszeres kezelésen COPD esetében leginkább belégző spryket kell érteni, ritkábban szájon át használatos tablettákat. A COPD-s gyógyszerek tárháza széles, egyre bővül, évről évre újabb hatóanyagok jelennek meg. A gyógyszeres beállítás minden esetben tüdőgyógyász szakorvos feladata, illetve a beteg gondozásba vétele, rendszeres, legalább évente történő légzésfunkciós kontrollja, melynek alapján esetleges gyógyszermódosításokat elvégzi. A betegség különböző típusaiban és súlyossági fokain más-más hatóanyag használata biztosítja a legjobb hörgőtágítást.

Kiegészítő kezelések

A betegség lefolyására talán legnagyobb hatással a gyógyszeres kezelés mellett a nem-gyógyszeres gyógymódok vannak. Előrehaladottabb stádiumban az életminőséget, aktivitást jelentősen javítja a hordozható oxigénpalack, amit például bevásárlás közben is használhat a beteg, segítségével kimozdulhat otthonról. Külföldön gyakran látni idős embereket, akik kerékpárjuk kosárkájában magukkal szállítva az oxigénpalackot, és folyamatosan abból oxigénhez jutva bicikliznek a falu egyik végéből a másikba, mely szociális és pszichés életminőségüket jelentősen befolyásolja. Kifejezetten súlyos állapotokban az otthoni oxigéntartály jelent tartós segítséget.

Az életmódbeli tanácsoknál már említett légzőtorna, mely légzőizmokat erősít és segít elsajátítani a helyes légzési technikát rendkívül jó hatékonyságú. Amennyiben a beteg gyógytornásszal vagy légzési rehabilitációs osztályon ezeket elsajátítja, majd rendszeresen gyakorolja önállóan, jól mérhető légzési javulás érhető el, növelve a várható élettartamot is.

Bővebben Hogyan feküdjön, üljön, mozogjon a tüdőbeteg?

Ki kell emelni a betegek pszichés támogatását, mivel egy tartós betegség elviselése, az ellene való küzdelem megterhelő, a betegnek szüksége lehet külső motivációra, hogy tegyen önmagáért aktívan, és szüksége lehet a betegséggel kapcsolatos félelmeinek csökkentésére, a pánikszerű félelmek, például relaxációs módszerrel való uralására.

Egyéb kísérő betegségek

A várható élettartamot természetesen, mint minden embernél, rengeteg egyéb betegség is meghatározza. COPD-s betegeknél leggyakoribb együttes betegség az érszűkület, szívbetegségek, gyomorfekély, magas vérnyomás és egyéb keringési betegségek (szívinfarktus, stroke, tüdőembólia, tüdőgyulladás), melyek megfelelő kezelése, illetve elkerülése érdemben növeli a COPD-s beteg várható élettartamát és javítja a betegség kimenetelét.

Olvasson tovább! Élet krónikus obstruktív légúti betegséggel

Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

A COPD kezelési lehetőségei

A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is...

Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus, melynek célja valamilyen idegen anyag vagy nyák eltávolítása a...

Élet krónikus obstruktív légúti betegséggel

Együtt élni a COPD-vel nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba kell...

A COPD és tünetei

A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A...

Élet a COPD-vel - Hogyan tegyük le a cigarettát?

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek körében 90 százalék azoknak az aránya, akik a betegség diagnosztizálásakor dohányoztak...

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kivizsgálása

Mik a krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) tünetei? Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.