• COPD és sport

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    A COPD-nek és a sportnak az általános vélekedéssel ellentétben kéz-a kézben kell járniuk. Miért? Mert a testedzés segít visszanyerni az irányítást az élete felett, fokozza az önbizalmat, és javítja az általános egészséget is.

    Miért sportoljon?

    A rendszeres testmozgás, különösen az aerob gyakorlatok javítják a vérkeringést, állóképességet, a COPD tüneteit, az alvást, erősítik a szívet és csontokat, csökkentik a vérnyomást, testzsírt és stresszt.

    Mindig kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt egy edzésprogramba kezd. Orvosa segíthet az Ön fizikai és edzettségi állapotának legmegfelelőbb programot megtalálni.  Kérdezze meg tőle, milyen tornagyakorlatokat végezhet naponta, melyeket hetente, illetve melyek azok a gyakorlatok, amiket jobb, ha kerül.

    Hirdetés

    Milyen testmozgás a legmegfelelőbb?

    Stretching – Az izmok lassú nyújtása a karokon és lábakon edzés előtt segít felkészíteni az izmokat a mozgásra, és megelőzi a sérüléseket és az izomláz kialakulását. A rendszeres nyújtás emellett növeli a ruganyosságát.

    Aerob – Az aerob mozgás a nagy izomcsoportokkal történő folyamatos tevékenység, mely edzi a szívet, tüdőt, és növeli a szervezet oxigén felhasználási képességét. Idővel az aerob mozgás segít csökkenteni a pulzusszámot és vérnyomást, javítja a légzést.

    Aerob mozgásforma a gyaloglás, kocogás, kerékpározás, korcsolyázás, evezés és aerobik is.

    Erősítés – Ez ismétlődő izommunka mindaddig, míg az izom el nem fárad. A felsőtest erősítését szolgáló gyakorlatok különösen hasznosak a COPD betegek számára, mivel növelik a légúti izmok erejét.

    Olvasson tovább! A COPD és tünetei

    Milyen gyakran ajánlott sportolni?

    Ahhoz, hogy a kívánt hatás maximumát elérje, ajánlott legalább hetente 3-4 alkalommal 20-30 perces edzést tartani.  Ha minden másnap sportol, azzal rendszeresíti a mozgást az életében.

    Mit tartalmazzon az edzésprogram?

    Minden edzésnek kell, hogy legyen bemelegítő, kondicionáló, és levezető fázisa.

    A bemelegítés segít a szervezetnek fokozatosan átállni a mozgásra, csökkenti a szívre és a szívizmokra nehezedő stresszt, lassan növeli a légzést, pulzust és testhőmérsékletet. Javítja a rugalmasságot és csökkenti az izomfájdalmakat. A legjobb bemelegítő gyakorlatok nyújtást is tartalmaznak, illetve a fő tevékenységet, alacsony intenzitású szinten.

    A bemelegítést a kondicionáló fázis követi. Ebben a fázisban teljesednek ki a mozgás előnyös hatásai, illetve a kalóriaégetés.  Ebben a szakaszban fontos, hogy ellenőrizze a mozgás intenzitását, mérje a szívfrekvenciát. Idővel növelheti a tevékenység időtartamát.

    A levezető fázis az edzés utolsó szakasza, mely lehetővé teszi a szervezet számára a fokozatos lehűlést és visszaállást. A levezetés nem azt jelenti, hogy üljön le, vagy feküdjön le az edzés után. Ez szédülést és szívdobogást okozhat.

    A legjobb, ha csökkenti a mozgásforma intenzitását, és csinál néhány nyújtó gyakorlatot.

    Teszt! Gyorstesztünk segíthet, hogy megállapítsa, Ön mennyire veszélyeztetett COPD betegségben.

    Általános irányelvek

    • Fokozatosan növelje az aktivitási szintjét, ha eddig nem mozgott rendszeresen!
    • Olyan tevékenységet válasszon, amiben örömét leli! Minden alkalommal várjon legalább fél órát az étkezés utáni testedzéssel.
    • Mindig az időjárásnak megfelelően öltözzön, és állandó ütemben sportoljon. Olyan intenzitással sportoljon, amikor még tud beszélni a tevékenység során.
    • Tegye az élete részévé a sportolást! Segíthet, ha edzőpartnert keres magának.

    Légzés a sport során

    Mindig lassan lélegezzen, hogy elég levegőhöz jusson! Lélegezzen az orrán át, csukott szájjal. Így  felmelegíti és megszűri a belélegzett levegőt. A kilégzés is lassan történjen, így teljesebb a tüdő munkája. Próbáljon meg két másodpercen át belélegezni, és két másodpercen át kilélegezni.

    A testedzés nem árt a tüdőnek. Ha légszomjat tapasztal közben, az azt jelzi, hogy a szervezetnek több oxigénre van szüksége. Ha lassan lélegzi be a levegőt, és koncentrál a helyes kilégzésre, gyorsabban juttathat oxigént a szervezetébe.

    Sétálás

    Kezdjen egy rövid sétával, hogy megtudja, meddig mehet anélkül, hogy légszomja lenne. Pihenjen, ahányszor csak úgy érzi, hogy nehezen kap levegőt.

    Számolja, hányat lép a belégzés alatt, és kétszer annyi ideig tartson a kilégzés.

    Próbálja meg fokozatosan növelni a séta távolságát. Ha konkrét célokat állít fel, könnyebb lesz minden alkalommal növelni a távolságot. Ésszerű célokat tűzzön ki maga elé, és sose vigye túlzásba a testedzést! Minden alkalommal pihenjen 2-3 percet, mikor fulladni kezd.

    Lépcsőzés

    Fogja a korlátot, hogy könnyebb legyen megtartani az egyensúlyát. Emellett ez segít a lépcsőzésben is. Mindig kilégzéskor lépjen a következő lépcsőfokra, teljes talppal. A következő lépés előtt mindig lélegezzen be friss levegőt.

    Olvasson tovább! A hirtelen elkezdett testedzés veszélyei

    Mikor kell abbahagyni?

    Fejezze be a testedzést, ha a kimerülés alábbi tüneteit észleli:

    • szokatlan légszomj
    • mellkasi fájdalom
    • égő, szorító érzés a mellkasban
    • szokatlan fájdalom a nyakban, vállban, karban vagy hátban
    • ha úgy érzi, kihagy a szívverése
    • ha túl gyors a szívverése
    • szédülés, hányinger
    • szokatlan izomfájdalom

    A COPD-ben szenvedő betegek többsége fél a testedzéstől, az azzal járó légszomjtól, gyengeségtől. A testedzés alapszabályainak megismerésével közelebb kerül egy egészségesebb életmódhoz.

    Forrás: WEBBeteg
    CS. K., fordító; about.com
    Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    Módosítva: 2018.07.29 22:12, Megjelenés: 2014.10.01 11:17
    Címkék: Sport, COPD,
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bélrák fiatalon

    Bélrák fiatalon

    MTI

    Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében.

    Bőrsérülés, horzsolás

    Bőrsérülés, horzsolás

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Sérülés bármikor érheti testünket, ezért jó, ha tudja, mit kell tenni ilyenkor. (x)

    Sport: Így érdemes elkezdeni!

    A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.

    A tüdőbetegségek rehabilitációja

    A rehabilitáció valamilyen állapotnak és/vagy funkciónak az eredetihez közeli visszaállítását kísérli meg, több szakterület szakemberének segítségével és irányításával.

    Mit árul el a köhögés jellege?

    A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell vizsgálni.

    Sport harmincas éveinkben

    Harmincas éveinkben felpörög az életünk és egyre több stressz ér bennünket és egyre kevesebb időt tudunk magunkra fordítani. Pedig ebben az életszakaszban is érdemes szánni heti néhány órát magunkra, a sportolásra.

    Mi a teendő hörghurut esetén?

    Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az esetek megszaporodása.

    Mit mutat meg és hogyan zajlik a légzésfunkciós vizsgálat?

    A tüdő funkciójának egyik kiváló és egyszerű vizsgálómódszere a légzésfunkciós vizsgálat, melynek segítségével kimutatható a tüdőszövet károsodása, illetve képes a tüdő-szív működést is nézni, így alkalmazható bizonyos műtéteknél az esetleges kockázatok becslésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA