• COPD és sport

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító; Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    A COPD-nek és a sportnak az általános vélekedéssel ellentétben kéz-a kézben kell járniuk. Miért? Mert a testedzés segít visszanyerni az irányítást az élete felett, fokozza az önbizalmat, és javítja az általános egészséget is.

    Miért sportoljon?

    A rendszeres testmozgás, különösen az aerob gyakorlatok javítják a vérkeringést, állóképességet, a COPD tüneteit, az alvást, erősítik a szívet és csontokat, csökkentik a vérnyomást, testzsírt és stresszt.

    Mindig kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt egy edzésprogramba kezd. Orvosa segíthet az Ön fizikai és edzettségi állapotának legmegfelelőbb programot megtalálni.  Kérdezze meg tőle, milyen tornagyakorlatokat végezhet naponta, melyeket hetente, illetve melyek azok a gyakorlatok, amiket jobb, ha kerül.

    Hirdetés

    Milyen testmozgás a legmegfelelőbb?

    Stretching – Az izmok lassú nyújtása a karokon és lábakon edzés előtt segít felkészíteni az izmokat a mozgásra, és megelőzi a sérüléseket és az izomláz kialakulását. A rendszeres nyújtás emellett növeli a ruganyosságát.

    Aerob – Az aerob mozgás a nagy izomcsoportokkal történő folyamatos tevékenység, mely edzi a szívet, tüdőt, és növeli a szervezet oxigén felhasználási képességét. Idővel az aerob mozgás segít csökkenteni a pulzusszámot és vérnyomást, javítja a légzést.

    Aerob mozgásforma a gyaloglás, kocogás, kerékpározás, korcsolyázás, evezés és aerobik is.

    Erősítés – Ez ismétlődő izommunka mindaddig, míg az izom el nem fárad. A felsőtest erősítését szolgáló gyakorlatok különösen hasznosak a COPD betegek számára, mivel növelik a légúti izmok erejét.

    Olvasson tovább! A COPD és tünetei

    Milyen gyakran ajánlott sportolni?

    Ahhoz, hogy a kívánt hatás maximumát elérje, ajánlott legalább hetente 3-4 alkalommal 20-30 perces edzést tartani.  Ha minden másnap sportol, azzal rendszeresíti a mozgást az életében.

    Mit tartalmazzon az edzésprogram?

    Minden edzésnek kell, hogy legyen bemelegítő, kondicionáló, és levezető fázisa.

    A bemelegítés segít a szervezetnek fokozatosan átállni a mozgásra, csökkenti a szívre és a szívizmokra nehezedő stresszt, lassan növeli a légzést, pulzust és testhőmérsékletet. Javítja a rugalmasságot és csökkenti az izomfájdalmakat. A legjobb bemelegítő gyakorlatok nyújtást is tartalmaznak, illetve a fő tevékenységet, alacsony intenzitású szinten.

    A bemelegítést a kondicionáló fázis követi. Ebben a fázisban teljesednek ki a mozgás előnyös hatásai, illetve a kalóriaégetés.  Ebben a szakaszban fontos, hogy ellenőrizze a mozgás intenzitását, mérje a szívfrekvenciát. Idővel növelheti a tevékenység időtartamát.

    A levezető fázis az edzés utolsó szakasza, mely lehetővé teszi a szervezet számára a fokozatos lehűlést és visszaállást. A levezetés nem azt jelenti, hogy üljön le, vagy feküdjön le az edzés után. Ez szédülést és szívdobogást okozhat.

    A legjobb, ha csökkenti a mozgásforma intenzitását, és csinál néhány nyújtó gyakorlatot.

    Teszt! Gyorstesztünk segíthet, hogy megállapítsa, Ön mennyire veszélyeztetett COPD betegségben.

    Általános irányelvek

    • Fokozatosan növelje az aktivitási szintjét, ha eddig nem mozgott rendszeresen!
    • Olyan tevékenységet válasszon, amiben örömét leli! Minden alkalommal várjon legalább fél órát az étkezés utáni testedzéssel.
    • Mindig az időjárásnak megfelelően öltözzön, és állandó ütemben sportoljon. Olyan intenzitással sportoljon, amikor még tud beszélni a tevékenység során.
    • Tegye az élete részévé a sportolást! Segíthet, ha edzőpartnert keres magának.

    Légzés a sport során

    Mindig lassan lélegezzen, hogy elég levegőhöz jusson! Lélegezzen az orrán át, csukott szájjal. Így  felmelegíti és megszűri a belélegzett levegőt. A kilégzés is lassan történjen, így teljesebb a tüdő munkája. Próbáljon meg két másodpercen át belélegezni, és két másodpercen át kilélegezni.

    A testedzés nem árt a tüdőnek. Ha légszomjat tapasztal közben, az azt jelzi, hogy a szervezetnek több oxigénre van szüksége. Ha lassan lélegzi be a levegőt, és koncentrál a helyes kilégzésre, gyorsabban juttathat oxigént a szervezetébe.

    Sétálás

    Kezdjen egy rövid sétával, hogy megtudja, meddig mehet anélkül, hogy légszomja lenne. Pihenjen, ahányszor csak úgy érzi, hogy nehezen kap levegőt.

    Számolja, hányat lép a belégzés alatt, és kétszer annyi ideig tartson a kilégzés.

    Próbálja meg fokozatosan növelni a séta távolságát. Ha konkrét célokat állít fel, könnyebb lesz minden alkalommal növelni a távolságot. Ésszerű célokat tűzzön ki maga elé, és sose vigye túlzásba a testedzést! Minden alkalommal pihenjen 2-3 percet, mikor fulladni kezd.

    Lépcsőzés

    Fogja a korlátot, hogy könnyebb legyen megtartani az egyensúlyát. Emellett ez segít a lépcsőzésben is. Mindig kilégzéskor lépjen a következő lépcsőfokra, teljes talppal. A következő lépés előtt mindig lélegezzen be friss levegőt.

    Olvasson tovább! A hirtelen elkezdett testedzés veszélyei

    Mikor kell abbahagyni?

    Fejezze be a testedzést, ha a kimerülés alábbi tüneteit észleli:

    • szokatlan légszomj
    • mellkasi fájdalom
    • égő, szorító érzés a mellkasban
    • szokatlan fájdalom a nyakban, vállban, karban vagy hátban
    • ha úgy érzi, kihagy a szívverése
    • ha túl gyors a szívverése
    • szédülés, hányinger
    • szokatlan izomfájdalom

    A COPD-ben szenvedő betegek többsége fél a testedzéstől, az azzal járó légszomjtól, gyengeségtől. A testedzés alapszabályainak megismerésével közelebb kerül egy egészségesebb életmódhoz.

    Forrás: WEBBeteg
    CS. K., fordító; about.com
    Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    Módosítva: 2019.08.03 13:33, Megjelenés: 2014.10.01 11:17
    Címkék: Sport, COPD,
   • Cikkajánló

    Májelégtelenség

    Májelégtelenség

    Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

    Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Ingyenes kardiológiai szűrés az amatőr sportolóknak

    Részletes sportkardiológiai szűrővizsgálattal is készülnek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a februári Semmelweis Egészségnapra.

    Milyen sport ideális a munkámhoz?

    Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két-három indokot, amiért jelentős a rendszeres mozgás az életünkben. Legyenek ezek a pozitív tények akár élettani hatások, akár a sportos testalkat.

    Mit sportoljon a gyerek?

    A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvező hatása mellett nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

    A rendszeres edzés jelentősége huszonéves korban

    A huszonévesek leginkább a kinézetük miatt kezdik el az edzést, és az esztétikát tartják szem előtt, bele sem gondolva abba, hogy a fiatalkori edzéssel megalapozhatják izomzatukat, hiszen nem mindegy, hogy még 50 éves korukban is képesek lesznek-e sétálni egyet fájdalmak nélkül, és erőlködés nélkül haza tudják-e vinni a szatyrokat a bevásárlásból.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Sport és hőség - Mit igyunk?

    Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes speciális sportitalokat inni?

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.