Képalkotó diagnosztika - Betegségek megértése: terápia cikkek

Képalkotó diagnosztika - Betegségek megértése: terápia cikkek

Időzített bomba a testben - Az aorta aneurysma

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2021-06-10 11:03

A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot aneurizmának (orvosi nyelven aneurysmának) nevezik. Ilyen elváltozás leggyakrabban az aortának nevezett nagy verőér hasi vagy mellkasi szakaszán jön létre, de ritkábban kialakul a comb verőerében, a térdhajlatban futó érben, esetleg a nyaki erekben vagy a szívet ellátó koszorúerekben, valamint az agyi ereken is.

Mit mutat a hasi ultrahang?

Ultrahang Központ - Dr. Szabó Andrea, radiológus
2018-05-22 09:41

Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag-, vese- és hasnyálmirigypanaszok kivizsgálására is.

Hogyan zajlik a kapillármikroszkópos vizsgálat?

Immunközpont - dr. Kádár János immunológus
2018-04-03 07:38

Hideg, zsibbadó ujjvégek, melyek hirtelen elfehérednek, később lilásra is színeződhetnek. Ha ezek a tünetek rendszeres időközönként ismétlődnek, akkor érdemes kivizsgáltatni, mert a háttérben több betegség is meghúzódhat. A kapillármikroszkóppal végzett vizsgálat fontos adatokat szolgáltathat a diagnózishoz és a beteg állapotának követéséhez.

Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2018-03-27 16:04

Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

A korai felismerés titka

Oxygen Medical - Dr. Szabó Andrea, radiológus
2018-02-08 11:25

Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

Röntgenvizsgálat: van-e határérték? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
2017-08-04 14:31

Gerincproblémák miatt hét felvételt készítettek az ágyéki gerinc- és medencerészről. Egy ilyen röntgensugár dózisa nagyjából milyen időszakkal egyenértékű háttérsugárzásnak felel meg? Egy vizsgálattal ennek hétszeresét kaptam dózis gyanánt? Mivel idén már volt egy koponya-CT-m is kontrasztanyaggal, nem tudom, hol járhatok az esetleges határértékhez képest. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mikor szükséges csontsűrűségmérést végezni?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes
2017-06-27 07:38

Nagy a csonttörés kockázata. Mitévő legyek? Számos változó korban lévő nőben felmerülhet ez a kérdés. A csontritkulás problémája azonban nem csak őket érinti. A probléma megfelelő kezeléséhez ismerni kell a csontok állapotát.

Mit mutat a panoráma röntgen?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
2017-04-22 07:38

A panoráma röntgen nem csupán egy látványos, fogászatban használatos eszköz, de ma már egy jól felszerelt rendelő meghatározó része.

A csontritkulás diagnosztizálása és a további teendők

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr Csuth Ágnes, családorvos
2017-03-16 21:51

A csontritkulás diagnosztizálásának legmegbízhatóbb eszköze a csontsűrűségmérés. Mikor indokolt elvégezni a vizsgálatot, és mi a teendő, ha csontritkulást diagnosztizálnak Önnél?

CT-kolonoszkópia: 15 perc az életet jelentheti

Diagnoscan Magyarország
2016-08-12 17:25

Az elmúlt évtizedekben előforduló vastag- és végbéldaganatok száma megtöbbszöröződött, mind a férfiaknál, mind a nőknél ez a második leggyakoribb rosszindulatú rákos elváltozás.