Képalkotó diagnosztika

Képalkotó diagnosztika

A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
2021-02-19 13:03

Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van. Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.

24 órás ambuláns vérnyomásmérés (ABPM)

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya
2020-11-07 03:06

A magasvérnyomás-betegség Magyarországon (is) népbetegség. Az életkor előrehaladtával előfordulási valószínűsége egyre magasabb. Előrejelzések szerint 2030-ra akár minden ötödik 65 év feletti felnőtt ebben a betegségben szenvedhet. 50 év alatt a férfiaknál, 65 felett pedig a nőknél gyakoribb, 55-65 év között pedig a két nemben a betegség előfordulása kiegyenlítődik vagy egyenlő arányú.

Spondylosis - Tünetek és diagnózis

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
2020-10-29 11:03

A spondylosis vagy gerincmeszesedés az életkor előrehaladtával mindenképpen jelentkező folyamat, a tünetek jelentkezése és súlyossága azonban egyénenként eltérő. Milyen panaszokat okozhat a spondylosis, és hogyan diagnosztizálható ez a betegség?

A csuklóízület betegségei

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos
2020-09-12 11:35

Mivel kezünket a mindennapi tevékenységekhez (pl. házimunka, evés, személyes higiénia, írás) rengeteget használjuk, így nem véletlen, hogy a csuklóízület betegségei jelentősen korlátozhatják ezeket a mozgásokat, befolyásolva az életminőséget, akár teljesen kiszolgáltatottá téve a beteget. A csuklót alkotó képletek, a csontok, inak, ízületi porc, izmok, a csuklón keresztül futó idegek vagy szalagok betegségeit különíthetjük el.

Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus
2020-08-18 13:03

A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

Teniszkönyök, golfkönyök - Hogyan kerülje el?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2020-08-03 18:35

Testünk izmai inak segítségével vannak összeköttetésben csontjainkkal. Leggyakrabban sportolás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoportot (a hajlítást vagy a feszítést végzőt) túlerőltetjük. Ekkor az inakban kis szakadások keletkezhetnek, a csonthártya is megsérülhet, és az izmok tapadási helyén fájdalmas gyulladás jöhet létre.

A pajzsmirigydaganatok kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, radiológus, onkológus
2020-06-18 17:05

A pajzsmirigydaganat esetében - más ráktípustól eltérően - a kemoterápia és a sugárterápia nem tartozik a gyakran alkalmazott kezelési eljárások közé. A pajzsmirigyrák terápiája elsősorban műtéti eltávolítást jelent, amit további kezelések (radioaktív jódterápia, hormonterápia) egészíthetnek ki.

Időzített bomba a testben - Az aorta aneurysma

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2020-06-10 09:36

A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot aneurizmának (orvosi nyelven aneurysmának) nevezik. Ilyen elváltozás leggyakrabban az aortának nevezett nagy verőér hasi vagy mellkasi szakaszán jön létre, de ritkábban kialakul a comb verőerében, a térdhajlatban futó érben, esetleg a nyaki erekben vagy a szívet ellátó koszorúerekben, valamint az agyi ereken is.