Képalkotó diagnosztika

Képalkotó diagnosztika

A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
2021-02-19 13:03

Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van. Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.

Megnagyobbodott nyirokcsomó - Daganatos betegség jele is lehet

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-06-09 20:33

A nyirokcsomó-duzzanat (nyirokcsomó-hiperplázia) sok betegség tünete lehet, ennek megfelelően gyakran előfordul. A fertőzéses megbetegedések következtében kialakuló nyirokcsomó-duzzanatok jóindulatúak, de a nyirokcsomó-duzzanatok gyakran - akár rosszindulatú - daganatos betegségekre is felhívhatják a figyelmet.

Hogyan kezelhető a migrén?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2020-06-01 10:13

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

A csontritkulás folyamata és hazai gyakorisága

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-05-29 22:05

Magyarországon 50 éves kor fölött mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás, de ennél jelentősen több a D-vitamin-hiányban szenvedők száma. Miről árulkodnak a statisztikai adatok?

Amit rosszul tudunk a magas vérnyomásról

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
2020-05-26 18:35

Mind a mai napig számos tévhit kering a köztudatban a magas vérnyomással kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

A szívnagyobbodás

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2020-05-22 16:03

A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos megállapítására.

A térdfájás lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
2020-05-19 16:05

A térdfájás, térdfájdalom gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig porckopás következményeként jelentkezhet a térdízület fájdalma.

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2020-05-02 19:03

A fejfájás diagnosztizálásánál nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott életkorban mások a jellemző fejfájásformák, jellemzően más betegségek okoznak az éppen aktuális betegnél fejfájós panaszokat.

A csontritkulás okai és rizikófaktorai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
2020-04-30 13:03

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

A végtagzsibbadás lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2020-04-22 20:36

A zsibbadás gyakori panasz, amelynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2020-03-17 19:07

A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?