Törvénykerülő dizájner drogok

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő. A kémiai szerkezet apró módosítása is jelentős hatással lehet az anyag élettani hatására, nem beszélve arról, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatása is változik. Ez jelenti a legnagyobb veszélyét ezeknek a szereknek. Összeszedtük a legfontosabbakat.

A dizájner drog egy ismert, központi idegrendszerre ható tiltott anyag szerkezetének kisebb módosításával előállított, még legális anyag, amelynek várhatóan az eredeti, tiltott anyaghoz hasonló hatása van. Jó példa erre a 80-as és 90-es évek nagy slágere, az Ecstasy, amelyet később felváltott a mefedron, 2011 után pedig megjelentek más, hasonló hatást kiváltó vegyületek, ezekről azonban még kevés információ áll rendelkezésünkre.

Ezek a szerek többnyire nem emberi fogyasztásra szánt termékek, például fürdősóként, növényi tápsóként, aromákkal kezelt illatosítóként, relaxációs füstölőként értékesítik főként az interneten.

Alig tesztelik az új szerek hatásait

Az új drogokat jórészt az ázsiai országokban állítják elő nagy tételben, de feltételezhető, hogy az utóbbi időben Kelet-Európában is megjelent a gyártásuk.

A dizájner drogok a kontrollált, ismert szerkezetű és ismert hatású és mellékhatású, de betiltott, azaz tiltólistára került szerek helyett léptek a piacra. Ezek a szerek hasonló szerkezetűek és hasonló hatásúak, mint némelyik klasszikus drog.

Lehet, hogy hasonlítanak szerkezetükben és hatásukban más kábítószerekhez, de a dizájner drogok nincsenek kivizsgálva, nincsenek feltárva a mellékhatások. Attól, hogy hasonló szerkezetű, még nem biztos, hogy hasonló a hatásuk, rövid- és hosszú távú kockázataik - hangsúlyozza dr. Gyires Klára, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének egyetemi tanára.

Por és hamu

A dizájner drogok egyik csoportosítása:

  • Katinon-származékok (Mefedron, MDPV, Flefedron, Pentedron stb.)
  • Amfetamin-származékok (4FA, 5ABP – benzo-fury)
  • Triptamin-származékok (pl. AMT, 5-Meo-AMT)
  • Methoxetamin
  • Szintetikus cannabinoid (kannabinoid) receptor agonisták

Zacher Gábor toxikológus arról ír könyvében (A ZACHER – Mindennapi mérgeink, STUDIUM PLUSZ KIADÓ Budapest, 2011), hogy a leggyakrabban előforduló dizájner drogok ma a szintetikus katinon származékok és a szintetikus THC-k (a marihuána hatóanyagához hasonló anyagok, pl. biofű), valamint a szintetikus kokain (pl. dimetokain).

Gyors reagálás?

A dizájner drogok esetében a gyors jogalkotás az egyik legfontosabb teendő, hiszen versenyfutás alakult ki az új összetételű szerek felbukkanása és a büntethetőség hatálybalépése között. A Nemzeti drogellenes stratégia több módszerrel küzd a drogok ellen. Ennek része a megelőzés, a felépülés segítése és a kábítószer kereskedőkkel szembeni szigorú fellépés is.

Forrás: EMMI

Az egyik csoport általában fehér por formájában van jelen, azt lenyelik vagy felszippantják, a legdivatosabbak azonban a szintetikus kannabinoid családba tartozó vegyületek, amelyeknél a szintetikus vegyületet növényi hordozóra viszik fel és cigarettaként elszívják.

Megváltoztat!

Zacher Gábor toxikológus korábban azt nyilatkozta portálunknak, hogy ezeknek a szereknek az igazi veszélye abban rejlik, hogy megváltoztatnak. A szerencsésebbek egy átbulizott éjszaka után az ágynak esnek és másnapra kiheverik, de vannak olyanok, akik a kórházban kötnek ki. Az új szintetikus szereket használókból tevődik össze a kórházba kerülők 80–85 százaléka.

Mefedron

(4-MMC - Kati, Zsuzsi, Penta, Kristály, stb.)

A serkentő pszichoaktív szerek közé sorolható, hatása nagyon hasonlít az amfetaminokéhoz. Annak ellenére, hogy 2011 óta tiltott szer, abban az évben a szerhasználatot vizsgálva a 16 éves diákok körében az ötödik leggyakoribb drog volt – olvasható a Nemzeti Drog Fókuszpont jelentésében.

A mefedron lehet fehér por, folyadék, tabletta is, erős vegyszerszaga van, orrba szívása esetén irritálhatja a nyálkahártyát.

Eufórikus élményt okoz, stimulál, előhozza a zene iránti szeretetet, fokozza a hangulatot, a szellemi teljesítményt és a szexuális ingerlékenységet. A mefedron mellékhatásai közül legismertebb a tág pupilla és a fogcsikorgatás, emellett jellemző a koncentrációzavar, vizuális fókuszálás hiánya, rövidtávú memóriazavar, hallucinációk, szeszélyes viselkedés.

A mefedron hosszú távú hatásairól nem sok mindent tudunk, hallucinációk és fokozott izgatottság alakul ki. Alkohollal fogyasztva rendkívül veszélyes lehet.

Egy használó beszámolója:

„A 20-30 percig tartó flash után mérhetetlen űr, depresszió, sóvárgás alakul ki a szer után, ami arra sarkall, hogy újra használjam a mefedront.”

MDPV

(methylenedioxypyrovalerone - MDPK, Super Magic Coke, stb.)

Az MDPV egy pszichoaktív stimuláns, katinon-származék, amit 2004 óta árulnak, mint kísérleti vegyi anyagot. 2010-ben Amerikában fürdősóként árulták az MDPV-t olyan fantázianeveken, mint Cloud 9, Ocean, White Lightning, Hurricane Charlie, Red Dove and White Dove. Természetesen nem minden fürdősó tartalmazza ezeket az anyagokat.

Az MDPV egy tiszta világosbarna, éles szagú por. Ha fénynek teszik ki, barnulni kezd.

Intenzív stimulánsként viselkedik, hatását a kokainéhoz és az amfetaminéhoz hasonlítják. Akkut tünetei a pulzus emelkedése, izzadás, gyors szívverés, eufória, éberség, tettrekészség, izgatottság, vágykeltő hatása is ismert. A tünetek nagyjából 3-4 órán keresztül tartanak, melyet mérsékelt éberség követ.

Az MDPV nagydózisú használata intenzív, hosszú lefolyású pánikrohamokat eredményezhet, agresszív hatás jelentkezhet, úgy, hogy miközben folyamatosan ürül ki a szer a szervezetből, egy rettegő, pánikszerű rohamot kap a használója.

Milyen hatása lehet?

Depressziós hatás: a központi idegrendszer reagálását lassítja, tompító. Levert hangulatot, szorongást, félelmet, feszült idegállapotot, pánikérzetet, a drog utáni sóvárgást előidéző érzelmi állapot.
Stimuláló hatás: egyes érzékszervi funkciókat ingerlő, idegrendszeri reagálást gyorsító, erre mondják, hogy felpörget.
Hallucinogén hatás: a központi idegrendszerben okozott fizikai és pszichikai változás, amely érzékcsalódásokat, rövid ideig tartó álomszerű látomásokat okoz (pl. repülni tudás, a természetfeletti fizikai erők meglétének érzete).

Megfigyelés: Amikor a mefedron betiltása után az utcán elterjedt az MDPV, a fogyasztók a mefedronhoz hasonló dózisban kezdték fogyasztani, abból azonban tízszer kisebb dózis is intenzívebb hatásokkal járhatott, ezért sokan a kórházban kötöttek ki.

Pentedron

(Penta kristály, α-Methylamino-valerophenone)

Egy kokainhoz hasonló hatással rendelkező stimuláns. Rövid távú hatása között előfordul az eufória, a stimuláció, a megnövekedett koncentrálóképesség, majd nyugtalanság, mellkasi nyomás, pánikroham jelentkezhet a használók beszámolói alapján. „Nagyon buta szer, nem ajánlom senkinek” - írta az egyik használó az egyik fórumban.

A katinon-származékok közül a 2011-ben kábítószer-listára került mefedron helyébe lépő MDPV és 4-MEC a 2012. január 1-jei tiltólistára vételt követően 3 hónap alatt gyakorlatilag eltűnt a lefoglalásokból. 2012-ben a leggyakrabban előforduló katinon-származék a pentedron volt, amely elsősorban por formában volt jelen (461 esetben összesen 5,81 kg-ot foglaltak le), de számos esetben tabletták hatóanyagaként is megjelent - írja a Nemzeti Drog Fókuszpont.

GBL és GHB

(Gina, Gamma-OH, folyékony extasy)

Íztelen, színtelen, szagtalan szer, vízben oldható, pár csepp is elég ahhoz, hogy rövid alatt szédülést, ájulást, tudatkiesést okozzon a használóban. A szer mindössze 12 órán keresztül mutatható ki a vizeletből.

Kisebb mennyiségben eufórikus érzést vált ki, míg nagyobb mennyiségben kómát okozhat. Használják bűncselekményekben, belekeverik az áldozat italába, bár ez a ritkább eset, annak ellenére, hogy általában ekkor hallunk róla a médiában.

Spice

(Aroma, K2, Dream, Chill Zone, Sensation, Chaos)

Szintetikus kannabidok. Valódi pszichoaktív összetevői szintetikus adalékanyagok, a kannabiszban található tetrahidrokannabinol (THC) hatásait utánozza, legálisan beszerezhető növényi származék, amelyet az interneten árusítanak füstölőkeverékként, leginkább cigarettában, vízipipában szívják. Az elnevezés megtévesztő: ezek nem természetes, növényi anyagok! A JWH vagy a CP betűjelű származékok alkotják a legnagyobb csoportot.

A marihuánát kiváltó, szintetikus kannabinoidot tartalmazó biofüvek elsődlegesen olcsóságuknak köszönhetik gyors és nagy elterjedésüket. Míg a marihuána grammja (ami valójában 0,6–1 gramm közötti mennyiséget jelent) 2500 forint körüli áron mozgott az elmúlt években, addig a biofű grammja már 1000–1500 forintos áron beszerezhető – olvasható a Nemzeti Drog Fókuszpont legfrissebb jelentésében, amely 2013-as.

Nem mutathatók ki hagyományos vizelettesztekkel.

Az egészségügyi kockázatok részben a kenderhez hasonlóak, de annál sokkal súlyosabbak. Szív és érrendszeri problémák (magas vérnyomás, szapora pulzus, szívritmuszavar), szorongás, félelem és pánikroham, skizofrénia, paranoid gondolatok léphetnek fel, ebből is látszik, hogy aki THC-t használ, pszichiátriai beteggé válik, és nagyon fontos szerepe van a környezeti hatásoknak. Zacher Gábor könyvében olvasni példákat, az egyik fiú levetette magát a bevásárlóközpont emeletéről, mert előtte ilyen szert használt és a moziban képzelődött (Mindennapi mérgeink, 64. oldal).

Megfigyelés: hatása négyszer erősebb, mint a marihuánáé, hamarabb jelentkezik a testi bizsergés, azonban gyorsabban is károsítja a rövid távú memóriát.

JWH-018

A JWH-018 egy fájdalomcsillapító anyag, amely a CB1 és CB2 receptorokra hat, a THC-hez hasonló hatásokat előidézve, ezért is használják a mesterséges kannabiszoknál.

Már egy kis mennyiség is okozhat vizuális torzulásokat, és thc-szerű „lüktetést”.

Egy 2008-as tanulmány kimutatta, hogy a Spice nevű herbária több fajtájában is található JWH-018, melyet később JWH-073-mal helyettesítettek.

4-MEC

A vegyület a katinon és amfetamin csoportokba tartozó stimuláns szer, bizsergetős érzést kelt, magában vagy keverékekben árulják (NRG1, NRG2). Kevés információval rendelkezünk a hatásáról, következményeiről.

Látnokzsálya

(Salvia divinorum)

Hatása leginkább az LSD-vel van párhuzamban, a Salvinorin A nevű hatóanyag egy rövid, de intenzív hallucinációs élményt okoz, a tudatos észlelést blokkolja. Levelét pipából vagy vízipipából szívják.

Összekeveri az emlékképeket, teljes szellemi leépülést okozhat. Zacher Gábor azt írja könyvében, hogy kiszámíthatatlan, nem is ismerik valójában a hosszú távú hatását, következményét.

Krokodil

(Desomorphine)

Viszonylag új szer, növényvédő tápszerként lehet beszerezni a világhálón. A drog hatóanyaga az MDPV (methylenedioxypyrovalerone).

Vigyázat! A használó testén sebek és fekélyek alakulnak ki, beszámoltak foghullásról, sőt, az anyag borzalmas pusztítást okozhat a testen.

Halált is okozhat!

Sokszor halljuk, hogy a kábítószer gyakori használata akár halálhoz is vezethet, de mit jelent ez? Nem csupán a túladagolásra kell gondolnunk! A Nemzeti Drog Fókuszpont jelentéséből kiderül: 2012-ben nőtt a kábítószer-fogyasztással közvetlenül összefüggő halálesetek száma a korábbi évekhez viszonyítva.

Túladagolás miatti halálesetek:

Kizárólag opiát okozta túladagolásban 4 fő hunyt el 2012-ben, további 4 esetben opiát mellett egyéb szer is hozzájárult a halálesethez. Metadon túladagolás 5 esetben vezetett elhalálozáshoz. Egyéb, nem opiát típusú kábítószer fogyasztása 7 esetben okozott halált, ebből 5 esetben valamilyen amfetamin-származék, 1 esetben GHB, 1 alkalommal pedig a halál idején már kábítószernek minősülő 4-MEC volt kimutatható. 4 esetben egyéb szer okozta halálos mérgezésről érkezett bejelentés 2012-ben: a toxikológiai laborok biológiai mintákban 2 esetben 5-IT (más néven 5-API), 2 alkalommal AMT (alpha-Methyltriptamine) új pszichoaktív szernek minősülő anyagot mutattak ki. Több szer együttes jelenléte 7 esetben volt kimutatható az elhunytak biológiai mintáiban.

Indirekt halálesetek:

2012-ben 17 kábítószer-fogyasztással közvetetten összefüggő halálesetet jelentettek.

Két csoportja:

  • hosszú távú kábítószer-fogyasztás okozta egészségromlás, 8 esetben regisztráltak 2012-ben természetes okot, jellemzően valamilyen szívbetegséget.
  • erőszakos módon elhaltak, akiknél a biológiai minták vizsgálata megerősítette, hogy a halált megelőzően fogyasztottak kábítószert. 2012-ben 9 ilyen esetet jelentettek, ebből 4 esetben közlekedési baleset történt, 3 esetben egyértelműen öngyilkosság, 2 esetben feltehetően baleset (magas helyről esés, zuhanás) történt.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Az egészségügyi dolgozók jogai
Az egészségügyi dolgozók jogai

Törvényi rendelkezések.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.