Az anyatejhez és a tápszerhez is kapható tb-támogatás

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, amely az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaként kapható. Hazánkban ma még csak minden második gyermeknek adódik lehetősége arra, hogy féléves koráig anyatejjel táplálják.

Előfordulhat, hogy az anya saját maga szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára. Annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás meghatározott feltételek mellett, a szülészeti ellátás keretében támogatást nyújt az anyatej árához. A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére, az anyatej ellátáson túl, lehetőség van egészségbiztosítási támogatással tápszert is vásárolni. Utánajártunk, milyen feltételeknek kell megfelelni, hová kell fordulnia.

Kinek jár?

Az anyatej adása az egészségbiztosítás természetbeni ellátása, a csecsemőnek járó egészségügyi szolgáltatás. A baba a fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelése alatt, illetve járó betegként is jogosult a társadalombiztosítási (tb) támogatással nyújtott anyatejre, amennyiben az anya saját tejével nem tudja táplálni, a baba koraszülött vagy kis súlyú újszülött. Az érett újszülött és a csecsemő csak akkor jogosult a támogatott anyatejre, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya szintén nem tudja őt saját tejével táplálni.

Az a csecsemő is jogosult rá, akinek az anyukája:

 • fizikailag alkalmatlan az anyatejjel való táplálásra,
 • olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
 • olyan gyógyszert szed, amely a szoptatás időszakában ellenjavallt,
 • súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
 • pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
 • a szoptatás időszakában meghalt.
Az ideális mennyiség
A csecsemő legfontosabb tápláléka az anyatej, tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire a kisbabáknak a megfelelő fejlődésükhöz leginkább szükségük van. Fehérjetartalma és összetétele nem véletlen, például az anyatej a tehéntejjel összevetve kisebb arányban tartalmaz fehérjét, de ennek a fehérjének az összetétele is különböző.

Az egyszerre elfogyasztott anyatej mennyisége igen széles határok közt mozoghat: 20-30 ml-től 100-200 ml-ig, amely számos tényezőtől, többek közt a baba kedvétől, lustaságától, de az éppen következő tej kalóriatartalmától is függ.

A babák súlygyarapodása

Hogyan vehető igénybe?

A csecsemő 8 hónapos koráig a súlyától függetlenül a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása, továbbá járóbeteg-szakellátása során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve a háziorvos rendelése alapján jogosult a térítésmentes anyatejellátásra.

A gyógyszerek rendeléséhez hasonlóan, a rendelésre jogosult orvos vényen felírja a csecsemő táplálásához az adott hónapra elegendő anyatejet. A járóbeteg-ellátás során rendelt anyatejet az anyatejgyűjtő állomásokon, illetve az anyatejet adományozó személytől közvetlenül is igénybe lehet venni.

Mindkét esetben nyilatkozatra van szükség a társadalombiztosítási támogatás elszámolásához!

Hogy történik az elszámolás?

A támogatás elszámolására az anyatejgyűjtő állomások, valamint a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy a körzeti védőnő igazolása alapján az anyatejet adományozó személyek közvetlenül jogosultak. Az elszámolási időszak egy hónapot jelent, az igényt a megyei vagy fővárosi kormányhivatalhoz kell benyújtani. Ehhez meg kell adnia a lakóhelyének vagy tartózkodási helyének az irányítószámát.

Az elszámoláshoz csatolni kell az anyatejgyűjtő állomások esetében:

 • elszámolási bizonylatot,
 • tárgyhónapban átvett vényeket,
 • a vény alapján tárgyhónapban átadott anyatej mennyiségét tartalmazó, az anyatejet átvevő aláírásával hitelesített átvételi nyilatkozatot.

Anyatejet adományozó személyek esetében:

 • tárgyhónapban átvett vényeket,
 • a vény alapján tárgyhónapban átadott anyatej mennyiségét tartalmazó, az anyatejet átadó és átvevő aláírásával hitelesített átvételi nyilatkozatot.

A tárgyhónapra az átvételi nyilatkozatokban meghatározott és a vényen rendelt mennyiségű anyatej számolható el.

Olvasson tovább! Feltételek, Nyomtatványok

Ha anyatejet adna...
Az eddigi 1800 forint helyett literenként 2700 forint jár azoknak az édesanyáknak, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le az anyatejet. Az adományozó személynek igazolnia kell a közegészségügyi feltételeknek való megfelelését, ezt az igazolást az adományozó háziorvosa, a gyermekorvos vagy a körzeti védőnő állítja ki. A tárgyhónapra társadalombiztosítási támogatással rendelt elszámolásra benyújtott anyatej mennyisége nem haladhatja meg a napi 800 ml-t.

Az adományozó nők életkoruktól függetlenül, térítésmentesen vehetik igénybe a kötelezően szervezett szűrővizsgálatokat.

Tápszer: hogyan vehető igénybe a tb-támogatás?

A babák részére a társadalombiztosítási támogatással felírható tápszer úgynevezett különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszernek minősül. Egészséges csecsemők esetében az anyatej helyettesítésére, illetve az anyatej mellett, annak kiegészítésére szolgál, nem egészséges csecsemők esetében pedig speciális, gyógyászati célra szánt tápszer alkalmazható. A speciális tápszer különleges eljárással, beteg emberek diétás ellátására készül és orvosi felügyelet mellett használható.

A tápszer árához nyújtott támogatásra akkor jogosult a csecsemő, ha az orvos a szakmai szabályok szerint vényen rendeli meg a tápszert. A támogatással nem rendelhető, de különleges táplálkozási igényt kielégítőnek minősülő szer árához az egészségbiztosító méltányosságból adhat támogatást.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg, NEAK
Szerző: Tóth András, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

EESZT EESZT

A felírt receptek is láthatók már az EESZT felületén.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Galaktozémia - A betegség tünetei, típusai és veszélyei

A galaktozémia egy öröklődő, veleszületett szénhidrátanyagcsere-rendellenesség, amit a tejcukor egyik komponensének, a galaktóznak a genetikai...

Chiari-Frommel-szindróma - Ha nem múlik a tejtermelődés a szoptatás abbahagyása után

Chiari-Frommel-szindrómáról akkor beszélnünk, ha magas prolaktinszint mérhető, a kismama tejtermelődése a szoptatás fokozatos ritkításával sem...

Az anyatejes táplálás jelentősége

A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi...

A csecsemőtáplálásról

Cikkünkben az anyatej szerepéről, a hozzátáplálásról és a tápszerekről olvashat, összegyűjtöttük a témában a legfontosabb információkat.

Amikor nincs elég anyatej - Melyik tápszer az ideális?

Egy újszülött táplálására a legideálisabb az anyatej. Azonban sok esetben előfordul, hogy - különböző okok miatt - a szoptatás nem...

Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

Azt, hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások...

A babák súlygyarapodása - Mikor aggódjunk és mikor ne?

A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej mennyisége. A...

Elhízás: az anyák felelőssége is

Az elhízás gyökerei gyakran a gyermekkorban, a családi mintákban keresendőek. Már újszülött korban tehetünk azért, hogy gyermekünk testsúlya a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.