Gyógyszerek ártámogatással - Íme a legfontosabb kérdések

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek árát a készítmény gyártója határozza meg, a beteg pedig úgynevezett térítési díjat fizet értük. Az egyébként 100 százalékban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnunk.

A gyógyszer árához nyújtott támogatás akkor vehető igénybe, ha a készítményt a jogosult orvos a NEAK által kiadott vényen, recepten megrendeli, majd azt a támogatás elszámolására szerződött patikában váltja ki a beteg.

Gyógyszerek közgyógyellátásra
Lehetőség van a gyógyszereket a közgyógyellátás, mint szociális juttatás keretében a betegnek megállapított gyógyszerkeret erejéig térítésmentesen igénybe venni. Egyes, rendkívül magas terápiás költségű gyógyszereket egy speciális finanszírozással, az egészségügyi szolgáltatóval való ún. tételes elszámolással támogat a NEAK.
Bővebben: Közgyógyellátás

Milyen esetekben jár?

Megállapítható csak kórházi felhasználásra, illetve egyes meghatározott betegségek kezelésénél. A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyében meghatározott indikációban jár az ártámogatás.

Milyen mértékű a támogatás?

  • A százalékos mértéknek megfelelően a gyógyszereket az egészségbiztosítás a bruttó fogyasztói ár 80 vagy 55 vagy 25 százalékban támogatja, ezért a betegeknek a gyógyszertárban a támogatás feletti árat kell kifizetniük.

  • A kiemelt indikációhoz kötött támogatásban részesített gyógyszerek után dobozonként 300 forint térítési díjat kell fizetni, így az egyébként 100 százalékban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnia a betegnek.

  • Az emelt indikációhoz kötött támogatásban részesített készítményeket támogatással csak meghatározott betegségekben írhatja fel a szakorvos, illetve annak javaslata alapján a háziorvos.

  • A támogatott gyógyszerek egy része kizárólag kórházi, illetve szakambulancián való felhasználásra engedélyezett, ezeket 100 százalékban támogatják.

  • A támogatási érték nélküli kategóriába főként az egészségügyi szolgáltatók számára kiadható készítmények tartoznak.

A rendelés során a hatékony és gazdaságos gyógyszerkiadás a cél, ezért a NEAK által minősített számítógépes programot kell használnia az orvosnak. A program a legalacsonyabb anyagi terhet jelentő gyógyszerre és referencia gyógyszerre tesz ajánlatot, illetve a kezelés alternatíváiról is információt nyújt.

Kitől kérhetünk információt?

A kezelőorvosnak tájékoztatnia kell a beteget a kezelés alternatíváiról, a rendelkezésre álló, alacsonyabb áru gyógyszerről, illetve az azonos hatóanyag-tartalmú, azonos fix támogatási csoportba tartozó gyógyszerek várható költségei közötti különbségekről. Ezt a tájékoztatót a beteg aláírásával igazolja.

A gyógyszertárban vagy annak honlapján tájékoztatót kell közzétenni az egymással helyettesíthető gyógyszerek árainak összehasonlításáról, valamint a vény nélküli gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos információkról. Amennyiben a vényen az orvos nem zárta ki a helyettesíthetőséget, akkor erről is tájékoztatni kell az érintetett.

Adattár WEBBeteg gyógyszerkereső

Magánorvos is felírhatja?

Igen, magánrendelésén is rendelhet készítményt az orvos tb-támogatással, ha ezt jelzi a vényen. A gyógyító-megelőző tevékenységet nem folytató orvos is rendelhet sürgős esetben, illetve saját maga és hozzátartozója részére, ekkor a „pro familia” jelzést kell feltüntetni.

Nem lehet reklámozni...

Tilos a tb-támogatott gyógyszerek reklámozása, népszerűsítése, a felhasználás ösztönzésére irányuló tevékenység. Tilos a fogyasztónak olyan ajándék, minta, vásárlásra jogosító utalvány, kupon akár közvetlenül, akár az orvos, illetve a gyógyszert kiszolgáltató által történő adása, felajánlása, amely egy adott gyógyszer fogyasztására, használatára ösztönöz, vagy azt feltételül szabja. (Bővebben: A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei)

Milyen időszakra írható fel?

A gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia az orvosnak, hogy az a beteg szakszerű gyógykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen. Egy vényen legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiség rendelhető.

Minden patikában egyforma a gyógyszer támogatott ára?

Igen. A társadalombiztosítás által támogatott egyes készítmények minden patikában ugyanannyiba kerülnek, mert a legmagasabb kiskereskedelmi eladási árnál magasabb összeget nem kérhetnek, a NEAK által megállapított támogatási és térítési díjtól nem térhetnek el.

Mekkora a gyógyszerek áfája?

Támogatástól függetlenül a gyógyszerek árát általános forgalmi adó terheli, az 5 százalékos áfát a támogatás arányában az egészségbiztosító fizeti meg.

Jó, ha tudja!

  • Egy vényen csak egyféle gyógyszer írható fel, és csak egyféle gyógyszer adható ki.

  • A gyógyszer adagolására, alkalmazásának módjára és gyakoriságára vonatkozóan az orvos a vényre írja rá a fontosabb információkat.

  • Az orvos köteles a beteggel egyeztetni, ha a patikusnak megtiltja a gyógyszer helyettesíthetőségét.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
NEAK, OGYÉI
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.