• Milyen egészségügyi ellátást vehet igénybe méltányossági alapon?

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Lehetőség van arra, hogy a NEAK méltányosságból átvállalja az orvosi ellátásért fizetendő térítési díjat vagy annak egy részét. Mikor, kinek, miként jár? A WEBBeteg.hu utánajárt.

    A közös társadalmi kockázatviselés és a méltányosság elve alapján az Egészségbiztosítási Alap nyújtotta keretek között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, volt OEP) méltányosságból átvállalhatja egyes orvosi ellátásokért fizetendő díjat, vagy annak egy részét. Ehhez figyelembe veszik a beteg jövedelmi viszonyait, illetve mérlegelik a különböző orvos-szakmai indokokat.

    Hirdetés

    Milyen esetekben jár?

    A NEAK méltányosságból hozzájárulhat egyebek mellett a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba még be nem fogadott egészségügyi eljárások költségeihez, a biztosított által térítési díj megfizetésével bizonyos szolgáltatások költségeihez.

    Részleges vagy kiegészítő térítési díj fizetéséhez lehet méltányosságból hozzájárulni:

    • a rágóképesség helyreállítása érdekében fogpótlások, fogszabályozó kezelések orvosi munkadíja,

    • az egészségi állapot alapján indokolt, az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján ápolási ellátást nyújtó szolgáltatónál az ápolás,

    • a külsődleges nemi jellegek megváltoztatására irányuló beavatkozás, kivéve, ha fejlődési rendellenesség miatt a genetikailag meghatározott nem külsődleges jegyeinek kialakítása a cél.

    A fogászati ellátással kapcsolatos költségek (pl.: fogorvosi munkadíj, fogtechnikai díj) méltányossági alapon történő átvállalására abban az esetben van lehetőség, ha az adott ellátást a NEAK érvényes finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál végezték el, valamint a fogtechnikai eszközöket (fogpótlás, fogszabályozó készülék) érvényes ártámogatási szerződéssel rendelkező fogtechnikus készíti el. Fontos tudnia, hogy jó néhány nyomtatvány szükséges ahhoz, hogy igénybe vegye a szolgáltatást.

    Olvasson tovább! Fogászati ellátások

    Ügyintézés, térítések

    Nyomtatványtár

    Itt elérheti az ügyintézéshez szükséges nyomtatványokat.

    Forrás: NEAK

    Méltányossági kérelmet kell benyújtania az érintettnek az ellátást megelőzően, és nagyon fontos, hogy az ellátást finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál kell igénybe venni.

    A NEAK a biztosított részére közvetlenül nem téríti meg az ellátás díját, ezért a szolgáltatás igénybevételét megelőzően be kell nyújtania a kérelmet az ellátás támogatása érdekében. Az eljárások illeték- és költségmentesek.

    Mindig az ellátás igénybevételét megelőzően nyújtsa be tehát a kérelmet, hiszen a térítési díj átvállalására kizárólag a NEAK egyedi méltányossági határozatával lehetséges, az abban foglalt feltételek teljesülése esetén.

    Nem adható támogatás méltányosságból

    Egyebek mellett a szakmai szempontok figyelembevételével összeállított várólista alapján igénybe vehető ellátásokra, az egészségügyi ellátás keretében igénybe vett kényelmi szolgáltatásokra, például a hotelszolgáltatásra nem vállalható át méltányosságból a térítési összeg, illetve azoknak a szolgáltatásoknak a költsége sem, amelyekre a beteg a finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál egyébként is térítésmentesen jogosult.

    Nem lehet méltányosságot kérni utólag, azaz olyan esetekre, amikor az ellátás igénybevétele méltányossági engedély hiányában már megtörtént, vagy amelynek részleges térítési díját az engedély előtt már megfizették.

    A méltányossági jogkörben hozott döntés ellen nincs helye fellebbezésnek. A döntés felülvizsgálatát azonban lehet kérni, a közléstől számított 30 napon belül semmisségi okra hivatkozva keresettel lehet fordulni a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

    Új terápiát fogadtak be az IPF kezelésére
    Eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazhatták a készítményt.

    Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) egy ritka, súlyos tüdőbetegség. A kór lefolyása során a tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, és végül hegesedni kezd, mely a légzésfunkció folyamatos és visszafordíthatatlan romlásához vezet. A betegség oka nem ismert, ezt jelzi a kór neve is. A gyógyszer társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása lehetővé teszi, hogy a betegek várakozás nélkül, gördülékenyen jussanak hozzá az új gyógyszeres terápiához. Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Tóth András, újságíró
    Forrás: NEAK

    Legutóbb frissült: 2017.02.23 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az utolsó napok méltósága

    Tíz hónapja működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice Osztálya. A speciális részlegen a daganatos betegek testi és a lelki fájdalmát igyekeznek enyhíteni. Segítenek nekik abban, hogy életük végéhez közeledve megőrizhessék emberi méltóságukat.

    Az anyatejhez és a tápszerhez is kapható tb-támogatás

    Fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, amely az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaként kapható. Hazánkban ma még csak minden második gyermeknek adódik lehetősége arra, hogy féléves koráig anyatejjel táplálják.

    Az inkontinencia kezelése - Elmélet a gyakorlatban

    Aláírtak azt az inkontinenciáról szóló szakmaközi stratégiai megállapodást, aminek fő célja a korábban az EMMI által már kihirdetett szakmai irányelvben foglaltak napi ellátásban történő maradéktalan megvalósítása.

    Táppénzre menne? - Változások és a legfontosabb kérdések

    Idén más szabályok vonatkoznak a baleseti táppénz igénylésére, az összeg megállapítására, valamint a biztosítási időre.

    2017: változások az egészségügyben

    Nőtt a minimálbér összege, így a társadalombiztosítási járulékfizetésnél is változás történt. Új készítmények lesznek támogatottak a gyógyszertárakban, valamint csökken a tej és a tojás áfája. Fejlesztéseket ígér a kormány az egészségügy területén, illetve bérrendezés is várható. Csak néhány fontos változás az idei évre.

    Teljes munkaidőben is dolgozhatnak a rehabilitációs ellátásban részesülők

    Megváltoztak a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés szabályai. Jó hír, hogy akár teljes munkaidőben is vállalhatnak munkát, de figyelniük kell a keresetkorlátra, nem mindegy ugyanis, hogy az egymást követő három hónapban mekkora jövedelemre tettek szert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.