Milyen egészségügyi ellátást vehet igénybe méltányossági alapon?

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Lehetőség van arra, hogy a NEAK méltányosságból átvállalja az orvosi ellátásért fizetendő térítési díjat vagy annak egy részét. Mikor, kinek, miként jár? A WEBBeteg.hu utánajárt.

A közös társadalmi kockázatviselés és a méltányosság elve alapján az Egészségbiztosítási Alap nyújtotta keretek között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, volt OEP) méltányosságból átvállalhatja egyes orvosi ellátásokért fizetendő díjat, vagy annak egy részét. Ehhez figyelembe veszik a beteg jövedelmi viszonyait, illetve mérlegelik a különböző orvos-szakmai indokokat.

Milyen esetekben jár?

A NEAK méltányosságból hozzájárulhat egyebek mellett a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba még be nem fogadott egészségügyi eljárások költségeihez, a biztosított által térítési díj megfizetésével bizonyos szolgáltatások költségeihez.

Részleges vagy kiegészítő térítési díj fizetéséhez lehet méltányosságból hozzájárulni:

  • a rágóképesség helyreállítása érdekében fogpótlások, fogszabályozó kezelések orvosi munkadíja,

  • az egészségi állapot alapján indokolt, az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján ápolási ellátást nyújtó szolgáltatónál az ápolás,

  • a külsődleges nemi jellegek megváltoztatására irányuló beavatkozás, kivéve, ha fejlődési rendellenesség miatt a genetikailag meghatározott nem külsődleges jegyeinek kialakítása a cél.

A fogászati ellátással kapcsolatos költségek (pl.: fogorvosi munkadíj, fogtechnikai díj) méltányossági alapon történő átvállalására abban az esetben van lehetőség, ha az adott ellátást a NEAK érvényes finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál végezték el, valamint a fogtechnikai eszközöket (fogpótlás, fogszabályozó készülék) érvényes ártámogatási szerződéssel rendelkező fogtechnikus készíti el. Fontos tudnia, hogy jó néhány nyomtatvány szükséges ahhoz, hogy igénybe vegye a szolgáltatást.

Olvasson tovább! Fogászati ellátások

Ügyintézés, térítések

Méltányossági kérelmet kell benyújtania az érintettnek az ellátást megelőzően, és nagyon fontos, hogy az ellátást finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál kell igénybe venni.

A NEAK a biztosított részére közvetlenül nem téríti meg az ellátás díját, ezért a szolgáltatás igénybevételét megelőzően be kell nyújtania a kérelmet az ellátás támogatása érdekében. Az eljárások illeték- és költségmentesek.

Mindig az ellátás igénybevételét megelőzően nyújtsa be tehát a kérelmet, hiszen a térítési díj átvállalására kizárólag a NEAK egyedi méltányossági határozatával lehetséges, az abban foglalt feltételek teljesülése esetén.

Nem adható támogatás méltányosságból

Egyebek mellett a szakmai szempontok figyelembevételével összeállított várólista alapján igénybe vehető ellátásokra, az egészségügyi ellátás keretében igénybe vett kényelmi szolgáltatásokra, például a hotelszolgáltatásra nem vállalható át méltányosságból a térítési összeg, illetve azoknak a szolgáltatásoknak a költsége sem, amelyekre a beteg a finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál egyébként is térítésmentesen jogosult.

Nem lehet méltányosságot kérni utólag, azaz olyan esetekre, amikor az ellátás igénybevétele méltányossági engedély hiányában már megtörtént, vagy amelynek részleges térítési díját az engedély előtt már megfizették.

A méltányossági jogkörben hozott döntés ellen nincs helye fellebbezésnek. A döntés felülvizsgálatát azonban lehet kérni, a közléstől számított 30 napon belül semmisségi okra hivatkozva keresettel lehet fordulni a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

Új terápiát fogadtak be az IPF kezelésére
Eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazhatták a készítményt. Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) egy ritka, súlyos tüdőbetegség. A kór lefolyása során a tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, és végül hegesedni kezd, mely a légzésfunkció folyamatos és visszafordíthatatlan romlásához vezet. A betegség oka nem ismert, ezt jelzi a kór neve is. A gyógyszer társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása lehetővé teszi, hogy a betegek várakozás nélkül, gördülékenyen jussanak hozzá az új gyógyszeres terápiához. Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Forrás: NEAK

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Valóban befolyásolja az anyagi...

Az orvossal való együtt nem működés és ennek következményei jelentős anyagi terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre és ezzel együtt a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.