• Mivel nem gyógyítható a rák?

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Folyamatosan hallani olyan híreket, amelyek mellőzve a hitelességet, a kutatási eredményeket arról szólnak, hogy az adott készítmény vagy készülék hatásos a daganat gyógyítására. Két és fél év börtönre ítélték azt a férfit, aki papírgalacsinokkal kitömött készülékről állította, hogy megöli a rossz sejteket.

    Nagyon kevés olyan szer van a kemoterápiás eljárásokon, illetve a célzott terápián kívül, amelyik képes befolyásolni a daganatot. Vannak olyan készítmények, amelyeket ki lehet próbálni, amennyiben nem árt, legyen az vitamin, étrend-kiegészítő vagy más készítmény. Egy a lényeg, ezek a szerek ne helyettesítsék a hosszú kísérletezéseken keresztül a hatásosságát megerősítő és kipróbált terápiás célú gyógyszereket - hangsúlyozza dr. Kovalszky Ilona, a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének professzora, aki azt mondja: a daganatos beteg hallgasson az onkológusára, neki van ugyanis a legnagyobb tapasztalata.

    Sokszor a daganatos gyógyszerek mellékhatásokkal rendelkeznek, ehhez képest „kellemesebb” a betegnek a pótszerek alkalmazása, ezek ugyanis nagy valószínűséggel nem okoznak mellékhatásokat, de tegyük hozzá, igazolt hatásuk sincs. Ezek a készítmények nem helyettesítik a szakszerű kezelést - teszi hozzá a professzor.

    A gyógyhatás igazolásához alapos, a terméknek az emberi szervezetre gyakorolt minden hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között kell tesztelni. Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról ekként megalapozottan szakvéleményt adni.

    Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/2221/az-etrendkiegeszito-nem-gyogyszer
    Hirdetés

    A gyógyhatás igazolásához alapos, a terméknek az emberi szervezetre gyakorolt minden hatására és mellékhatására kiterjedő kísérletsorozatot kell végezni, a készítményt laboratóriumi körülmények között kell tesztelni. Ezt követően az eredményeket az orvostudomány képviselőinek kell elemezni, és arról megalapozottan szakvéleményt adni - olvasható a WEBBeteg.hu korábbi cikkében.

    Mindenható célzott terápia?

    Dr. Kovalszky Ilona elmondta: a jelenlegi molekuláris diagnosztikai tevékenység csak bizonyos meghatározott gének állapotára vonatkozik, nem az egész daganatsejt génállományát érinti. Ezekkel az eljárásokkal az adott daganat bizonyos célzott gyógyszerekkel szembeni érzékenységét is vizsgáljuk, kiderül, hogy hatni fog-e az adott készítmény, vagy nem.

    Éppen ezért még nem mindenki számára jelentenek megoldást a célzott gyógyszerek, de jó hír, hogy folyamatosan és intenzíven kutatják a különféle daganat típusokban kialakuló genetikai elváltozások okait, ezek összefüggéseit a különböző környezeti hatásokkal, valamint a génhibáknak, az úgynevezett mutációknak a hatását a daganatok növekedésével és áttét képzésével kapcsolatban.

    "Sérülékeny fogyasztói csoportok"

    Vitaminokkal a rák ellen?

    Vizsgálatokkal támasztották alá, hogy a daganatos betegek esetében a két legnépszerűbb vitamin, az E- és C-vitamin szedésétől nem várhatunk eredményt, sőt használatukkal a daganatos betegség kialakulásának esélyét sem tudjuk csökkenteni.
    Bővebben

    A Gazdasági Versenyhivatal tapasztalatai szerint az egészségre ható és gyógyulást ígérő termékek népszerűsítését szolgáló reklámokkal a vállalkozások alapvetően azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik kifejezetten különböző betegségek megelőzése vagy gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak. Az élelmiszerek, így az étrend-kiegészítők vonatkozásában is a jogszabályi előírások a gyógyhatás állítását kifejezetten tiltják, az egészségre hatás állítása nem lehet megtévesztő, valamint az ilyen hatásállításoknak összhangban kell lenniük a vonatkozó jogszabályi előírásokkal - olvasható a Gazdasági Versenyhivatal portálunkhoz eljuttatott válaszában.

    Kihez fordulhatunk panaszunkkal?

    Elárasztanak bennünket a hirdetések, a jól csengő üzenetek, nehéz kiszűrni, melyik cég kínálja a valódi megoldást betegségünkre, de mit tehetünk, ha gyanakodunk?

    Amennyiben a fogyasztóban kétség merül fel egy hirdetés valóságtartalmát illetően, úgy élhet bejelentéssel a hatóságok felé annak érdekében, hogy a céggel szemben folytassanak le a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megállapítására irányuló eljárást.

    A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) értelmében a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt 10. § (1) bekezdése alapján alapesetben a fogyasztóvédelmi hatóság (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, NFH - a szerk.) a (2) bekezdésben meghatározott pénzügyi érintettség esetén a Magyar Nemzeti Bank, a (3) bekezdésben meghatározott gazdasági verseny érdemi érintettsége esetén (például országos sugárzású televízióban vagy legalább három megyében terjesztett napilapban közreadott reklám, illetve legalább három megyében végzett közvetlen fogyasztói megkeresés) esetén  pedig a Gazdasági Versenyhivatal jár el. Amennyiben a fogyasztó panaszával nem a hatáskörrel rendelkező hatósághoz fordul, úgy a panaszát a hatóságok átteszik az eljárásra jogosulthoz. A beteg betegjogi panaszával megkeresheti közvetlenül az ÁNTSZ-t, vagy - gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök esetében - a GYEMSZI-t (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet).

    A törvény mellékletének 17. pontja, és a 3.§ (1) és (4) bekezdése értelmében tilos az a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, melynek keretében megvalósul  „annak valótlan állítása, hogy az áru alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására.”

    „Bizsergetéssel a rák ellen”

    Csodatévő feltalálóként hirdette magát DVD-n és könyvekben, de az elsőfokú bíróság döntése szerint csak egy sarlatán. 2006 óta tartott az ügy. Most két és fél év börtönre ítélték azt a férfit, aki papírgalacsinokkal kitömött primitív készülékről állította: megöli a rossz sejteket, illetve a megelőzést is szolgálja több évre. A haláltól félő rákbetegek hittek az álorvosnak, és súlyos tízezreket fizettek a gyógyulásért. Hiába. Összesen 26 sértettje van az ügynek, köztük egy kislány és családja, a gyerek azóta meghalt.

    (Forrás: MTVA - Kékfény: 2014. február 10. adás: 41:15-től)

    (WEBBeteg - T.A., újságíró)

    Módosítva: 2015.02.15 11:07, Megjelenés: 2015.02.15 11:07
   • Cikkajánló

    Allodynia

    Allodynia

    Cs. K., fordító

    Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

    Urológiai vizsgálatok

    Urológiai vizsgálatok

    Dr. Merth Gábor

    Milyen időközönként ajánlott az urológiai vizsgálat férfiaknak bizonyos életkorokban?

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Digitális Terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában

    A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM). A megállapodást Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora és Peták István, Gábor Dénes Díjas rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója írták alá 2020. 05.25-én, hétfőn a Minisztériumban.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    A retinoblastoma kezelése

    A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.