Határozott idejű munkaviszony és táppénz - A jogász válaszol

szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg
frissítve:

"Határozott idejű munkaszerződéssel veszélyeztetett terhesként el lehet-e menni táppénzre? Amennyiben a táppénz ideje alatt lejárt munkaszerződést nem hosszabbítják meg, jogosult-e az illető a táppénzre, illetve a szülést követő juttatásokra?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Természetesen határozott időjű munkaszerződés időtartama alatt is el lehet menni táppénzre, ez nincs a munkaszerződés időtartamához kötve.

A táppénz összege veszélyeztetett terhesség esetén az áltagkereset 50%-a. Amennyiben a táppénz időtartama alatt jár le a határozott idejű munkaszerződése, abban az esetben továbbra is jár Önnek a táppénz, ezt hívjuk passzív táppénznek.

Ez annyi ideig jár Önnek, ameddig a munkaviszonya fennállt, maximum azonban egy évig. Amennyiben a szülés pillanatában a munkaviszonya még fennáll és a szülést megelőző két évben legalább 365 napon át biztosított volt, abban az esetben mindenféle juttatás jár Önnek: kelengyepénz (egyszeri támogatás), GYED (szülési szabadságot követően a gyermek 2 éves koráig járó havi rendszeres juttatás), GYES.

Amennyiben azonban a szülés pillanatában már nem áll fenn a határozott idejű munkaviszonya és a szülést megelőző két évben nem rendelkezik legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal, abban az esetben csak GYES jár Önnek. A GYES ilyen esetben is alanyi jogon jár, melynek összege ebben az esetben megegyezik az öregségi nyugdíj összegével.

(WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.