14 tény a férfi inkontinenciáról

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

A férfi inkontinencia oka lehet prosztata-megnagyobbodás vagy prosztata műtét utáni szövődmény, de ezen kívül még számos más ok is szerepet játszhat a kialakulásában. Ennek ellenére a férfiak gyakran nem ismerik ezeket a tényeket, így fizikailag, érzelmileg és szociálisan is megviselheti őket a diagnózis.

Mit kell tudni a férfi inkontinenciáról?

1. Több mint vizelést követő csepegés

A legtöbb egészséges férfi is tapasztal vizeletürítést követően enyhe mértékű (1-2 csepp) vizeletszivárgást, ám a gyakori vagy ennél nagyobb mértékű, akaratlan vizeletürülés már kórosnak számít. Amennyiben az kellemetlenül érinti Önt, nyomot hagy a ruháján vagy bőrirritációt okoz, az inkontinencia egyik formájáról beszélhetünk, ami akár komolyabb probléma tünete is lehet.

2. Nem ritka

A kutatások* alapján 40 év felett 4-ből 1 férfi tapasztalja a vizelettartási probléma valamely formáját. Stressz inkontinencia esetén leginkább a köhögés, tüsszögés, nevetés vagy egy nehéz tárgy emelése váltja ki a vizeletcsepegést. A stressz inkontinencia oka lehet továbbá valamilyen neurológiai rendellenesség, gerincsérülés vagy cukorbetegség.

3. A túlsúly növeli a kockázatot

Az életkorral a húgyhólyag működését szabályozó izmok meggyengülnek, a súlygyarapodás pedig extra nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az elhízás következtében kialakuló hólyagprobléma nagyobb mértékben érinti a nőket, mint a férfiakat. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a cukorbetegség szintén fokozzák a férfi inkontinencia kialakulásának kockázatát.

4. Gyakran a prosztata problémája okozza

Az életkor előrehaladtával a legtöbb férfinél prosztata-megnagyobbodás alakul ki. Ez a húgycső szűkületét okozhatja, és túlfolyásos inkontinenciához vezethet, ami kis mennyiségű vizeletszivárgást vagy vizelési nehézséget jelent. A rákkezelés céljából történő prosztataeltávolítás szintén károsíthatja vagy gyengítheti a medencefenék húgyhólyag körüli izmait és idegeit, ami körülbelül a férfiak felénél jelentős vizeletszivárgással jár közvetlenül a műtét után. Minden ötödik esetben még egy évvel a műtét után is fennállnak a problémák.

5. A Parkinson-kór és a stroke is szerepet játszhat benne

Egyes férfiaknál az inkontinenciát a cukorbetegség, stroke, Parkinson-kór vagy szklerózis multiplex következtében fellépő idegi károsodás okozza. Ezen túl a férfiaknál nagyobb a valószínűsége az autó- vagy motorkerékpár baleseteknek, munkahelyi sérüléseknek vagy a küzdősportokban való sérülésnek, ami növeli a gerincvelő sérülését, ami inkontinenciát okozhat.

6. A férfiak számára kifejlesztett termékek segíthetnek

Szerencsére a felnőttek számára készült nedvszívó termékek gyártói felismerték, hogy a férfiak anatómiája különbözik a nőkétől, így ma már specifikus termékek is hozzáférhetők a piacon. Ezek között a férfiak találhatnak nedvszívó vagy eldobható alsónadrágot, illetve speciálisan kialakított betéteket.

7. Létezik műtéti megoldás

A súlyos stressz inkontinenciában szenvedő férfiak számára ajánlott a műtét megfontolása, ha más terápiák nem hoznak enyhülést. Ennek során az orvos egy mesterséges gumi záróizmot, úgynevezett mandzsettát ültet be a húgycső köré, melyet egy beültetett pumpa segítségével lehet feltölteni és leereszteni a vizelet áramlásának szabályozására.

Egy másik eljárás az általában laparoszkópos módszerrel végzett, úgynevezett heveder technika, mely során egy szintetikus hálóanyagot helyeznek a hólyag alá annak felfüggesztésére, majd a végbél rostos szöveteihez rögzítik azt. Ez a heveder nem csak támogatja a húgycsövet, de segíti is azt a normális helyzetbe visszakerülni, így a vizeletcsepegés kockázata is csökken.

A sürgősségi inkontinencia kezelése ideg-stimulációval történhet, ahol egy bőr alá ültetett pacemaker-szerű elektromos stimulátor jeleket küld a sacralis idegnek, hogy megfelelően szabályozzák a húgyhólyag aktivitását. Túlfolyásos inkontinencia és prosztata megnagyobbodás esetén az orvos prosztata műtétet javasolhat.

8. Léteznek gyógyszerek a kezelésére

A férfi inkontinencia gyógyszerei gyakran a mögöttes okot célozzák meg. Például a gyógyszert használhatják a megnagyobbodott prosztata zsugorítására vagy a neurológiai rendellenességek tüneteinek csökkentésére.

Amennyiben sürgősségi inkontinenciában szenved, ami hiperaktív hólyag szindrómaként is ismert, az orvosa valószínűleg antikolinerg vagy görcsoldó gyógyszereket ír fel, hogy megnyugtassa a húgyhólyag izmait. Az antidepresszánsok bizonyos típusai is hatékonyak lehetnek a vizelési- és hólyagproblémákra.

9. Számít a folyadékbevitel

A folyadékbevitel figyelése segíthet az inkontinencia tüneteinek javításában, még gyógyszer vagy műtét nélkül is. Az alkohol, koffein és a szénsavas üdítők bevitelének korlátozása nagyon sokat segíthet a tünetek enyhítésében.

10. Egyes gyógyszerek tovább rontanak a helyzeten

Az olyan készítmények, mint például a diuretikumok, antihisztaminok és egyes antidepresszánsok vizeletcsepegést okozhatnak, ezért beszélje meg orvosával, milyen gyógyszereket szed, és mekkora esélye mutatkozik a szövődmények megjelenésére.

11. A bőrproblémákat nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A krónikus vizeletszivárgás vagy a hólyagürítést követő utólagos csepegés bőrirritációt, kiütéseket, bőrgombát okozhat, amire a férfiak gyakran nem fordítanak elegendő figyelmet. A hidratáló és barrier krémek megelőzik, hogy a bőr túlságosan száraz vagy gyulladt legyen. A nedvszívó termékeket (betétek, pelenkát) használó férfiaknak ajánlott azok rendszeres cseréje a fertőzések megelőzése érdekében.

12. Férfiak is végezhetnek Kegel-gyakorlatot

A medencefenék izmait erősítő Kegel-gyakorlatok, melyek során a vizelet elállításáért felelős izmokat edzi, nem csak a nők számára ajánlottak. Egy 2010-es olasz tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik a prosztataeltávolító műtét előtt egy hónapig rendszeresen végeztek Kegel-gyakorlatokat, sokkal kisebb arányú volt a műtét utáni inkontinencia.

A szakemberek szerint 10 lassú és 10 gyors izomösszehúzást ajánlott végezni naponta 2-3 alkalommal, a cél pedig a napi 80 gyakorlat legyen! Fontos a fokozatosság, hiszen a túlzásba vitt „edzés” akár károsíthatja is az érintett izmokat!

13. A férfiak nehezebben élik meg

A férfiak egyedülálló fizikai és érzelmi kihívásokkal szembesülnek az inkontinencia miatt. Először is, a nők hozzá vannak szokva, hogy a hónap pár napján betétet viseljenek, míg a férfiak nem úgy vannak szocializálva, hogy bármit is viseljenek odalent. Már maga a gondolat is zavaró számukra.

Emellett nehéz elkerülni azokat a helyzeteket is, ahol a vizeletcsepegés gyakori. Például a férfiaknál gyakoribb az olyan foglalkozás, ahol nehéz dolgokat kell emelgetni, valamint a barátok is elvárják, hogy olyan sporttevékenységekben vegyenek részt, ami nyomást gyakorolhat a hólyagra.

14. Léteznek kifejezetten férfiakat segítő online oldalak

A nők 33%-ával ellentétben a férfiaknak csak 18%-a beszél orvosával a hólyagproblémával kapcsolatos tüneteiről. Emellett az online források is főleg nőknek szólnak a témában, noha ma már léteznek kifejezetten férfiak számára összeállított honlapok is.

A prosztata műtéten átesett férfiak számára sokat segíthet egy prosztatarák támogató csoporthoz való csatlakozás, ami jelentős előrelépést jelenthet az érzelmi és fizikai problémák feldolgozás és a kezelés folyamatában.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; www.health.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

*Irwin DE et al, Epidemiológiai Tanszék, University of North Carolina, Chapel Hill, NC. Alsó húgyúti szimptómák, hiperaktív hólyag, vizelet inkontinencia és hólyagnyaki obstrukció gyakorisága világszerte. 2010. szeptember 14.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.