Mit lehet tenni a prosztata védelme érdekében?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

A férfiak maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megőrizzék prosztatájuk egészségét. Mire figyeljen? Mit tehet egészsége megőrzése érdekében?

Vegyen részt rendszeresen szűrővizsgálatokon!

Ha a családjában már előfordult prosztatarák, feltétlenül konzultáljon orvosával a megelőzési lehetőségekről, a teendőkről és a szükséges vizsgálatokról! Akinek az édesapjánál vagy testvérénél alakult ki a prosztatarák, annak kétszer nagyobb a kockázata a betegségre.

Évente ellenőriztesse PSA-vérszintjét!

Évente vegyen részt urológiai vizsgálaton 50 éves kortól. A nagyobb kockázatnak kitett férfiak esetében a vizsgálat évenkénti elvégzése 45 éves kortól tanácsos. A vizsgálat általában rektális digitális vizsgálatból (a prosztata kitapintása a végbélen keresztül), ultrahangos vizsgálatból és laborvizsgálatból (PSA) áll. Az ultrahangvizsgálat során megmérik a prosztata méretét. Ez az ultrahangos eljárás nagyon pontos, és az esetleges prosztatamegnagyobbodás pontosan felismerhető vele.

Kutatások a prosztatanagyobbodásról

Mivel Ázsiában és Dél-Európában alig fordulnak elő prosztatabetegségek, a tudósok az ezen régiókban élők táplálkozási szokásait kezdték el tanulmányozni, és megállapították, hogy a dél-európaiak étrendje ballasztanyagokban gazdag. Ők is, éppúgy, ahogyan az ázsiaiak, kevés állati zsiradékot, ugyanakkor sok zöldséget és gyümölcsöt esznek. Ázsiában emellett sok szóját és szójaolajat is fogyasztanak. A tudósok ezekből azt a következtetést vonták le, hogy a sok hús és zsír növeli a prosztatabetegségek kockázatát, míg a gyümölcsökben, zöldségekben és a fitoösztrogéneknek nevezett növényi eredetű vegyületekben gazdag táplálkozás csökkenti a rizikót.

Életmód és táplálkozás

  • Nagyon fontos az egészséges testsúly és annak megőrzése, ezért sportoljon rendszeresen!
  • Ne dohányozzon! A dohányzás az összes testi sejtre ártalmas, beleértve a prosztata sejtjeit is.
  • Fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget! A hazánkban is elérhető zöldségek és gyümölcsök közül a paradicsom, a görögdinnye, a grapefruit és a papaya likopint tartalmaz, ami egy erős, természetes antioxidáns.
  • A brokkoli, a karfiol, a fehér és vörös káposzta, a kínai kel és a zöld káposzta is jó választás.
  • A tökmag rendszeres fogyasztásáról ismert, hogy segíthet megelőzni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást (benignus prosztatahiperplázia vagy BPH), valamint a prosztatagyulladás tüneteinek enyhítésére is kiváló.
  • Fogyasszon több szelénben gazdag élelmiszert, például búzacsírát, tonhalat, heringet, tenger gyümölcseit (kagylók, rákok), a belsőségek közül májat, vesét, illetve tojást, napraforgóolajat, szezámmagot, kesudiót, champignon gombát, fokhagymát és vöröshagymát. A szelén csökkenti a prosztatarák kockázatát.
  • Reggelire egyen például müzlit vagy joghurtot lenmaggal.
  • A reggeli kávé helyett igyon inkább teát, a legjobb választás a zöld tea vagy a gyümölcsteák.
  • Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyeret fogyasszon. Ez az emésztésnek is jót tesz.
  • Ha valamilyen édességre vágyna, csokoládé helyett egyen gyümölcsöt vagy gyümölcssalátát!
  • Fogyasszon sárgarépát, paradicsomot, sárgabarackot, citromot, fokhagymát és vöröshagymát. Az ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben lévő fitoösztrogének az immunrendszert is erősítik.
  • Egyen több szóját! Jó szójaforrás a tofu, a szójaliszt és a szójapor.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; mensvita.de; fid-gesundheitswissen.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.