Hogyan vezethet a stressz cukorbetegséghez?

Szerző: WEBBeteg

A cukorbetegségre való genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők megléte mellett a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

A cukorbetegség legfontosabb rizikótényezői

 • A 2-es típusú diabétesz elsődleges kockázati tényezője az elhízás (különösen a hasra történő, azaz alma típusú), illetve az ezzel összefüggésben álló mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsírszint.
 • Várandósság során azoknál a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölöttiek és túlsúlyosak. Ha a baba 4 kg vagy afölötti, a következő terhesség erőteljesebb nyomon követésére lehet szükség.
 • Bizonyos gyógyszerek, így például a szteroidok, a fogamzásgátlók vagy a vizelethajtók hosszú ideig tartó szedése is cukorbetegséget eredményezhet.
 • Bizonyos betegségek fokozottan hajlamosítanak diabéteszre, így például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például Cushing-szindróma vagy a pajzsmirigy rendellenes működése), valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma.

A stressz egy önálló rizikófaktor

Stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nem jelenti azt, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb cukorbeteg lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

Egy vizsgálat szerint már az élet első két évében megjelenő stresszfaktorok növelik az esélyét egy későbbi cukorbetegségnek.

A tartósan fennálló és fokozott stresszes állapot inzulinrezisztencia és csökkent glükóztolerancia megjelenéséhez vezethet, amelyek pedig a cukorbetegség előszobái. Inzulinrezisztencia esetén ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, és ha ez fokozódik, akkor az inzulintermelődés végképp elégtelenné válik a szükségletekhez képest. A csökkent glükóztolerancia terheléses vércukorvizsgálattal mutatható ki.

A glükóz vérben mérhető szintje (vércukorszint) normál esetben nem emelkedik 7,8 mmol/l felé, az e feletti, kisebb emelkedés (7,8-11 mmol/l) takarja az említett állapotot. Fontos tudni, hogy ez a helyzet az esetek egy részében megfelelő kezeléssel még visszafordítható.

A stressz rontja a már kialakult cukorbetegség állapotát is, ugyanis a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a cukorbetegek hajlamosak elhanyagolni magukat a kedvezőtlen körülmények hatására, nem figyelnek oda a táplálkozásukra, a rendszeres mérésekre, esetleg még alkoholt is fogyasztanak.

Mik lehetnek a diabéteszre jellemző tünetek?

Mindenkinek érdemes tudnia, hogy mik a cukorbetegség első, kezdeti tünetei, de különösen azoknak, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak. Ha bárki tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz!

A diabétesz alattomos betegség, sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már kialakultak a szövődményei is.

Minél több rizikófaktor van jelen az életében, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt vennie.

Mindenféleképpen gyanakodni kell és egy vércukorszintmérést el kell végeztetni, ha

 • állandó szomjúságot,
 • megnövekedett vizeletmennyiséget,
 • fáradékonyságot,
 • állandó éhségérzetet tapasztal, amely mellett viszont súlyvesztés következik be.

További figyelmeztető jel lehet

 • a viszkető bőr,
 • a látásromlás,
 • az éjszakai lábikragörcs,
 • a kéz- és lábzsibbadás és
 • a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is.

Továbbá gyanúra adhat okot,

Olvasson tovább! Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomgörcs Izomgörcs

Miért görcsöl az izom? Mi állhat az izomgörcs hátterében?

Lovasterápia Lovasterápia

Segít számos pszichés és szomatikus betegség javulásában.

Hogyan birkózzon meg a szülői...

Amennyiben Önnek is vannak gyerekei, bizonyára tapasztalta már a szülőséggel járó stresszt – és ezzel nincs egyedül. Egy nemrégiben készült...

A stressz elhízáshoz vezethet

Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz...

A stressz és a kardiológiai...

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó...

Ezt idézheti elő napjaink...

A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a...

Stressz és daganatok

Napjainkban egymásnak teljesen ellentmondó kutatási eredmények és vélemények születtek arról, hogy a stressz előidézhet-e daganatos megbetegedést....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.