Hogyan vezethet a stressz cukorbetegséghez?

WEBBeteg
frissítve:

A cukorbetegségre való genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők megléte mellett a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

A cukorbetegség legfontosabb rizikótényezői

  • A 2-es típusú diabétesz elsődleges kockázati tényezője az elhízás (különösen a hasra történő, azaz alma típusú), illetve az ezzel összefüggésben álló mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsírszint.
  • Várandósság során azoknál a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölöttiek és túlsúlyosak. Ha a baba 4 kg vagy afölötti, a következő terhesség erőteljesebb nyomon követésére lehet szükség.
  • Bizonyos gyógyszerek, így például a szteroidok, a fogamzásgátlók vagy a vizelethajtók hosszú ideig tartó szedése is cukorbetegséget eredményezhet.
  • Bizonyos betegségek fokozottan hajlamosítanak diabéteszre, így például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például Cushing-szindróma vagy a pajzsmirigy rendellenes működése), valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma.

A stressz egy önálló rizikófaktor

Stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nem jelenti azt, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb cukorbeteg lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

Egy vizsgálat szerint már az élet első két évében megjelenő stresszfaktorok növelik az esélyét egy későbbi cukorbetegségnek.

A tartósan fennálló és fokozott stresszes állapot inzulinrezisztencia és csökkent glükóztolerancia megjelenéséhez vezethet, amelyek pedig a cukorbetegség előszobái. Inzulinrezisztencia esetén ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, és ha ez fokozódik, akkor az inzulintermelődés végképp elégtelenné válik a szükségletekhez képest. A csökkent glükóztolerancia terheléses vércukorvizsgálattal mutatható ki.

A glükóz vérben mérhető szintje (vércukorszint) normál esetben nem emelkedik 7,8 mmol/l felé, az e feletti, kisebb emelkedés (7,8-11 mmol/l) takarja az említett állapotot. Fontos tudni, hogy ez a helyzet az esetek egy részében megfelelő kezeléssel még visszafordítható.

A stressz rontja a már kialakult cukorbetegség állapotát is, ugyanis a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a cukorbetegek hajlamosak elhanyagolni magukat a kedvezőtlen körülmények hatására, nem figyelnek oda a táplálkozásukra, a rendszeres mérésekre, esetleg még alkoholt is fogyasztanak.

Mik lehetnek a diabéteszre jellemző tünetek?

Mindenkinek érdemes tudnia, hogy mik a cukorbetegség első, kezdeti tünetei, de különösen azoknak, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak. Ha bárki tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz!

A diabétesz alattomos betegség, sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már kialakultak a szövődményei is.

Minél több rizikófaktor van jelen az életében, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt vennie.

Mindenféleképpen gyanakodni kell és egy vércukorszintmérést el kell végeztetni, ha

  • állandó szomjúságot,
  • megnövekedett vizeletmennyiséget,
  • fáradékonyságot,
  • állandó éhségérzetet tapasztal, amely mellett viszont súlyvesztés következik be.

További figyelmeztető jel lehet

  • a viszkető bőr,
  • a látásromlás,
  • az éjszakai lábikragörcs,
  • a kéz- és lábzsibbadás és
  • a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás is.

Továbbá gyanúra adhat okot,

Tovább Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.