Előzze meg a combnyaktörést!

WEBBeteg
frissítve: 2021.02.26.

Napjainkban a csontritkulás népbetegséggé válása miatt csípőtáji (combnyak) törések egyre gyakrabban fordulnak elő, főleg időskorban, legtöbbször egyszerű elesés következtében.

Az a legveszélyesebb, ha valaki az oldalára esik, mert ilyenkor a csont könnyebben eltörhet. A combnyaktöréssel járó balesetek többsége otthon következik be, de télen a csúszós, jeges úton is rendkívül nagy a kockázat.

Az idősebb korosztály azért veszélyeztetettebb a csontsérülések szempontjából, mert csontjaik sokkal sérülékenyebbek a csontritkulás miatt.

Combnyaktörés ritkán fiataloknál is előfordulhat, például erős fizikai behatás (pl.: közlekedési baleset vagy nagyobb magasságból történő leesés) következtében. A csont daganatos betegség miatti pusztulása is combnyaktöréshez vezethet.

Az időskorral járó számos kockázat közül az egyik legnagyobb veszélyt jelentő változás a mozgásképesség, a mobilitás hanyatlása, és ebből fakadóan az elesés valószínűségének megnövekedése.

Milyen tényezők növelik az elesés kockázatát?

Mit tehet a megelőzés érdekében?

Ha csontjai erősek és egészségesek maradnak, akkor a csonttörések és így a combnyaktörés kockázata is kisebb. Csontjai egészségének megőrzése és a csontritkulás megelőzése érdekében folytasson kiegyensúlyozott, kalciumban gazdag táplálkozást és fiatalabb korban sportoljon rendszeresen, időskorban is próbáljon meg fizikailag aktív maradni életkorának megfelelően. Azt azonban tartsa szem előtt, hogy idősebb korban a hirtelen vagy megerőltető fizikai aktivitás veszélyes lehet, mivel a szervezet már lassabban reagál a nagyobb terhelést jelentő változásokra. Kerülje a hirtelen és megerőltető tevékenységeket!

Ha Ön csontritkulásban szenved, figyeljen oda fokozottan ízületei védelmére, tartsa be orvosa utasításait mind a táplálkozásra és életmódra, mind a biztonsági előírásokra, mind az esetleges gyógyszeres kezelésre vonatkozóan, otthonát tegye biztonságossá.

A csontritkulás akár fiatalabbakat is érinthet egyes gyógyszerek, például szteroidok szedése esetén, bizonyos anyagcsere- vagy endokrin betegségekben.

Hogyan segíthet a család az időskori elesés megelőzésében?

A család figyeljen oda az idős családtagokra! A mozgáskészségben beálló negatív változások az idős ember további életének átstrukturálását teszik szükségessé.

A lakókörnyezet átalakítása a legfontosabb. A veszélyt jelentő tényezőket minimálisra kell csökkenteni, ennek érdekében ajánlott az ágyra leesésgátlót szerelni, a fürdőszobába kapaszkodókat, csúszásgátlókat, ülő alkalmatosságokat beszerezni, a küszöböket leszerelni, a szőnyegeket eltávolítani a lakásból (kivéve a megfelelően rögzített padlószőnyeget). El kell távolítani az alacsony, nehezen észrevehető tárgyakat, a lakás zsúfoltságát meg kell szüntetni. Ha van rá mód, úgy kell kialakítani az idős ember mozgási útvonalát, hogy ne kelljen lépcsőn közlekednie.

Nagy veszélyt jelent a magány

Idős családtagjaink számára is szervezzünk programokat, lehetőségeinkhez mérten vonjuk be a család idős tagjait is a család életébe: a hasznosság érzése megelőzheti a pszichés problémák kialakulását. A szellemi leépülés veszélye is csökkenthető a családi életben való részvétellel, a társas kapcsolatok ápolásával, a szellemi aktivitás fenntartásával.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

A bordatörés

A mellkasi sérülések közül a bordatörés a leggyakoribb. Legtöbbször a középső bordák (4-8.) törnek, repednek. Általában a hónalj vonalában...

Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és...

Csontritkulás: milyen állapotban vannak a csontjaim?

Sok nő nem is sejti, hogy a fokozott kockázatú csoportba tartozik, pedig 50 éves kor fölött minden második nőnél következik be valamilyen...

A csuklótörés és kezelése

A csuklótörés az egyik leggyakrabban előforduló csonttörés. Többnyire trauma, baleset miatt következik be csuklótörés, mikor hirtelen esés...

A csonttörések ellátása

Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az...

Combnyaktörés - Végzetes is lehet

Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak) törések száma rendkívül gyorsan...

Csonttörés, égés, gerincsérülés - Hogyan segíthet?

A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de...

Combnyaktörés - Okok, tünetek, kezelés és megelőzés

A combnyaktörés az idős embereknél gyakori, általában elesés következtében kialakuló csonttörés a combcsont feje és a csont csöves része közt....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.