Meteoropátia

Szerző: WEBBeteg

Nagyon sok ember érzékeny az időjárás változásaira, szakkifejezéssel ezt a jelenséget meteoropátiának is nevezik.

A meteoropátia és az időjárás-érzékenység két külön fogalom! Orvosi szempontból a meteoropátia nem tekinthető betegségnek, hanem inkább a természetben zajló időjárási változások elviselésének hiányáról van szó. Ezzel szemben időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen meglévő betegségre, például bizonyos ízületi betegségekre fejt ki negatív hatást.

Mi okozhatja a meteoropátiát?

A növényi, az állati és az emberi szervezet normál esetben hatékony és megfelelő módon alkalmazkodik a mindenkori klímához. A meteoropátiás páciensek vegetatív idegrendszere nagyon gyakran igen érzékeny, valamint rendkívül alacsony az ingerküszöbük. A túlérzékenység okai még nem tisztázottak. Ám az feltételezhető, hogy az érintettek esetében a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodóképességgel lehetnek problémák. Elsősorban azok az emberek tapasztalhatnak ilyen jellegű problémákat, akiknek van valamilyen betegségük, illetve idősek vagy gyenge az általánosan kondíciójuk. A probléma gyakran jelentkezik változókorban lévő nőknél.

Néhány tudós civilizációs betegséget sejt az időjárással szembeni érzékenység hátterében. A metetoropátiás panaszok elsősorban munkanapokon jelentkeznek, hétvégén viszont sokkal kevesebben panaszkodnak az időjárás negatív hatásaira.

Milyen panaszok jelentkezhetnek a meteoropátiás embereknél?

Azoknál, akik túl érzékenyen reagálnak az időjárási jelenségekre, mint például a hőmérséklet-változásra, az instabil légnedvességre, viharok során a légnyomás változásaira, a szelekre és általában a légnyomás-ingadozásra, a következő tünetek jelentkezhetnek leggyakrabban:

Bizonyos körülmények között a meteoropátia negatívan befolyásolhatja a teljesítő- és koncentrálóképességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Módosítva: 2020.10.02 05:06, Megjelenés: 2016.11.25 15:35
Címkék: Időjárás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Az időjárás változásainak...

Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a...

Az időjárás hatásai a betegségekre

Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.