• Meteoropátia

    Szerző: WEBBeteg

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárás változásaira, szakkifejezéssel ezt a jelenséget meteoropátiának is nevezik.

    A meteoropátia és az időjárás-érzékenység két külön fogalom! Orvosi szempontból a meteoropátia nem tekinthető betegségnek, hanem inkább a természetben zajló időjárási változások elviselésének hiányáról van szó. Ezzel szemben időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen meglévő betegségre, például bizonyos ízületi betegségekre fejt ki negatív hatást.

    Mi okozhatja a meteoropátiát?

    A növényi, az állati és az emberi szervezet normál esetben hatékony és megfelelő módon alkalmazkodik a mindenkori klímához. A meteoropátiás páciensek vegetatív idegrendszere nagyon gyakran igen érzékeny, valamint rendkívül alacsony az ingerküszöbük. A túlérzékenység okai még nem tisztázottak. Ám az feltételezhető, hogy az érintettek esetében a klimatikus változásokhoz való alkalmazkodóképességgel lehetnek problémák. Elsősorban azok az emberek tapasztalhatnak ilyen jellegű problémákat, akiknek van valamilyen betegségük, illetve idősek vagy gyenge az általánosan kondíciójuk. A probléma gyakran jelentkezik változókorban lévő nőknél.

    Néhány tudós civilizációs betegséget sejt az időjárással szembeni érzékenység hátterében. A metetoropátiás panaszok elsősorban munkanapokon jelentkeznek, hétvégén viszont sokkal kevesebben panaszkodnak az időjárás negatív hatásaira.

    Milyen panaszok jelentkezhetnek a meteoropátiás embereknél?

    Azoknál, akik túl érzékenyen reagálnak az időjárási jelenségekre, mint például a hőmérséklet-változásra, az instabil légnedvességre, viharok során a légnyomás változásaira, a szelekre és általában a légnyomás-ingadozásra, a következő tünetek jelentkezhetnek leggyakrabban:

    Bizonyos körülmények között a meteoropátia negatívan befolyásolhatja a teljesítő- és koncentrálóképességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2019.08.16 05:06, Megjelenés: 2016.11.25 15:35
    Címkék: Időjárás,
   • Cikkajánló

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Új tájékoztató videó jelent meg a maszkhasználattal kapcsolatos főbb tudnivalókról.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, jó esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    Az időjárás hatásai a betegségekre

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.