• Az időjárás-érzékenység

    Szerző: WEBBeteg

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Az időjárás-érzékenység olyan embereket érint, akiket korábban megoperáltak vagy valamelyik testrészüket amputálták.

    Milyen panaszokat súlyosbíthat a kedvezőtlen időjárás?

    Bizonyos időjárási körülmények fokozhatják a krónikus hátfájást. A reumások tünetei csapadékos időben súlyosbodnak. Bizonyos vihartípusokra rendkívül érzékenyen reagál néhány reumás páciens. A reumás betegek 75-90 százaléka időjárás-érzékenységtől is szenved.

    Frontok, frontátvonulások, hideg és meleg légtömegek találkozása

    Jelentősen súlyosbíthatják a reumás panaszokat a hidegfront-átvonulások is. A hidegfront átvonulása növelheti az anginás panaszok, az embólia és a kólika veszélyét is.

    A melegfront-átvonulás nagyon gyakran szívinfarktustepilepsziás rohamot, tüdőembóliát, migrént, valamint emésztési panaszokat idézhet elő. A hideg és meleg légtömegek találkozása fokozza a reumás panaszokat, kólikát okozhat, a hörgők fokozott reakciójához és anginás panaszokhoz vezethet.

    Mit tehetünk a panaszok ellen?

    Nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljék az alapbetegséget, rendszeresen járjanak orvosi kontrollra és szűrővizsgálatokra! Próbálják meg kiiktatni életükből a stresszt, sajátítsanak el stresszoldó technikákat, táplálkozzanak egészségesen. Életveszélyes tünetek esetén feltétlenül hívjon mentőt!

    Sok betegnek jót tesz, ha hűvös erdőkben, magashegységekben vagy a tengernél tartózkodik, főként azoknak, akik tüdő- és hörgőbetegségekben szenvednek. A pikkelysömörben vagy atópiás bőrbetegségben szenvedő betegek számára a tengeri levegő tesz jót.

    Az időjárás-érzékenyek számára általában az a klíma a kedvező, amelynek hosszú időn keresztül állandó a hőmérséklete és páratartalma, se nem túl magas, se nem túl alacsony.

    Időjárás-érzékenység és meteoropátia

    Az időjárás-érzékenységet el kell különíteni a meteoropátiától. Meteoropátia esetén arról van szó, hogy az érintettek túl érzékenyen reagálnak az időjárás változásaira, melyek különféle panaszokat váltanak ki náluk, így például rontják a teljesítő- és koncentráló képességet, negatívan befolyásolják a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot, fáradtságot, alvászavarokat, fejfájást és ízületi fájdalmakat váltanak ki. Meteoropátia egyébként egészséges embereknél is előfordulhat, de az időjárás-érzékeny embereknél is okozhat panaszokat.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2019.08.02 05:06, Megjelenés: 2016.11.04 14:57
   • Cikkajánló

    Vízhajtót szed?

    Vízhajtót szed?

    Irinyi-Barta Tünde

    Többféle hatásmechanizmusú vízhajtó létezik. Mire figyeljen az étrendjét illetően?

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Az időjárás hatásai a betegségekre

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.