• Az időjárás-érzékenység

    Szerző: WEBBeteg

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Az időjárás-érzékenység olyan embereket érint, akiket korábban megoperáltak vagy valamelyik testrészüket amputálták.

    Milyen panaszokat súlyosbíthat a kedvezőtlen időjárás?

    Bizonyos időjárási körülmények fokozhatják a krónikus hátfájást. A reumások tünetei csapadékos időben súlyosbodnak. Bizonyos vihartípusokra rendkívül érzékenyen reagál néhány reumás páciens. A reumás betegek 75-90 százaléka időjárás-érzékenységtől is szenved.

    Frontok, frontátvonulások, hideg és meleg légtömegek találkozása

    Jelentősen súlyosbíthatják a reumás panaszokat a hidegfront-átvonulások is. A hidegfront átvonulása növelheti az anginás panaszok, az embólia és a kólika veszélyét is.

    A melegfront-átvonulás nagyon gyakran szívinfarktustepilepsziás rohamot, tüdőembóliát, migrént, valamint emésztési panaszokat idézhet elő. A hideg és meleg légtömegek találkozása fokozza a reumás panaszokat, kólikát okozhat, a hörgők fokozott reakciójához és anginás panaszokhoz vezethet.

    Mit tehetünk a panaszok ellen?

    Nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljék az alapbetegséget, rendszeresen járjanak orvosi kontrollra és szűrővizsgálatokra! Próbálják meg kiiktatni életükből a stresszt, sajátítsanak el stresszoldó technikákat, táplálkozzanak egészségesen. Életveszélyes tünetek esetén feltétlenül hívjon mentőt!

    Sok betegnek jót tesz, ha hűvös erdőkben, magashegységekben vagy a tengernél tartózkodik, főként azoknak, akik tüdő- és hörgőbetegségekben szenvednek. A pikkelysömörben vagy atópiás bőrbetegségben szenvedő betegek számára a tengeri levegő tesz jót.

    Az időjárás-érzékenyek számára általában az a klíma a kedvező, amelynek hosszú időn keresztül állandó a hőmérséklete és páratartalma, se nem túl magas, se nem túl alacsony.

    Időjárás-érzékenység és meteoropátia

    Az időjárás-érzékenységet el kell különíteni a meteoropátiától. Meteoropátia esetén arról van szó, hogy az érintettek túl érzékenyen reagálnak az időjárás változásaira, melyek különféle panaszokat váltanak ki náluk, így például rontják a teljesítő- és koncentráló képességet, negatívan befolyásolják a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot, fáradtságot, alvászavarokat, fejfájást és ízületi fájdalmakat váltanak ki. Meteoropátia egyébként egészséges embereknél is előfordulhat, de az időjárás-érzékeny embereknél is okozhat panaszokat.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg

    Módosítva: 2020.09.11 05:06, Megjelenés: 2016.11.04 14:57
   • Cikkajánló

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Dr. Kónya Judit

    Hogyan különíthetőek el? Fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    Fagyási sérülés - Mit tegyen és mit ne?

    Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, jó esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

    Az időjárás hatásai a betegségekre

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrbetegségek a lábon
    A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások