Az időjárás-érzékenység

WEBBeteg
frissítve:

Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

Az időjárás-érzékenység olyan embereket érint, akiket korábban megoperáltak vagy valamelyik testrészüket amputálták.

Milyen panaszokat súlyosbíthat a kedvezőtlen időjárás?

Bizonyos időjárási körülmények fokozhatják a krónikus hátfájást. A reumások tünetei csapadékos időben súlyosbodnak. Bizonyos vihartípusokra rendkívül érzékenyen reagál néhány reumás páciens. A reumás betegek 75-90 százaléka időjárás-érzékenységtől is szenved.

Frontok, frontátvonulások, hideg és meleg légtömegek találkozása

Jelentősen súlyosbíthatják a reumás panaszokat a hidegfront-átvonulások is. A hidegfront átvonulása növelheti az anginás panaszok, az embólia és a kólika veszélyét is.

A melegfront-átvonulás nagyon gyakran szívinfarktust, epilepsziás rohamot, tüdőembóliát, migrént, valamint emésztési panaszokat idézhet elő. A hideg és meleg légtömegek találkozása fokozza a reumás panaszokat, kólikát okozhat, a hörgők fokozott reakciójához és anginás panaszokhoz vezethet.

Mit tehetünk a panaszok ellen?

Nagyon fontos, hogy megfelelően kezeljék az alapbetegséget, rendszeresen járjanak orvosi kontrollra és szűrővizsgálatokra! Próbálják meg kiiktatni életükből a stresszt, sajátítsanak el stresszoldó technikákat, táplálkozzanak egészségesen. Életveszélyes tünetek esetén feltétlenül hívjon mentőt!

Sok betegnek jót tesz, ha hűvös erdőkben, magashegységekben vagy a tengernél tartózkodik, főként azoknak, akik tüdő- és hörgőbetegségekben szenvednek. A pikkelysömörben vagy atópiás bőrbetegségben szenvedő betegek számára a tengeri levegő tesz jót.

Az időjárás-érzékenyek számára általában az a klíma a kedvező, amelynek hosszú időn keresztül állandó a hőmérséklete és páratartalma, se nem túl magas, se nem túl alacsony.

Időjárás-érzékenység és meteoropátia

Az időjárás-érzékenységet el kell különíteni a meteoropátiától. Meteoropátia esetén arról van szó, hogy az érintettek túl érzékenyen reagálnak az időjárás változásaira, melyek különféle panaszokat váltanak ki náluk, így például rontják a teljesítő- és koncentráló képességet, negatívan befolyásolják a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot, fáradtságot, alvászavarokat, fejfájást és ízületi fájdalmakat váltanak ki. Meteoropátia egyébként egészséges embereknél is előfordulhat, de az időjárás-érzékeny embereknél is okozhat panaszokat.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.