A Helicobacter pylori

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.

Marshall és Warren 1983-ban spirális alakú baktériumok jelenlétét észlelte a gyomorhurutos betegek gyomornyálkahártya-felszínén. A két tudós vizsgálatainak értéke a baktérium jelenléte és a krónikus gyomorhurut (gastritis), illetve a fekélybetegség közötti kapcsolat felismerésében volt. A Helicobacter pylori minden második emberben jelen van.

A Helicobacter pylori baktérium

A baktérium a korábban sterilnek vélt gyomor-nyálkahártya felszíni nyákrétegein belül telepszik meg. A Helicobacter pylori csak emberről emberre terjed, a fertőzés útja a széklettel szennyezett kéz, ételek, tárgyak szájüregbe jutása. Jelenleg nem bizonyított a szájból szájba terjedés, illetve a szennyezett orvosi eszközök útján való átvitel.

Jelentős különbség van a fejlődő országok és a fejlett országok Helicobacter pylori fertőzöttsége között. A harmadik világ országaiban a felnőtt lakosság 80-90 százaléka fertőzött, a fejlett országokban ugyanakkor a 40 év alattiaknak csupán körülbelül 20 százaléka baktériumhordozó. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.

Sok betegségért felel(het) a Helicobacter pylori

A Helicobacter-fertőzés számos kórképpel - pl. gyomorhurut, fekélybetegség, nyiroktumor, gyomorrák - megalapozottan összefüggésbe hozható, de a fertőzés önállóan egyik kórképet sem váltja ki törvényszerűen. A fertőzöttek csak 10-15 százalékban alakul ki életük során fekély, tehát hat érintettből öt nem lesz fekélybeteg. Jelen álláspont szerint a Helicobacter pylori fertőzés társtényezőnek tekinthető, mely önállóan nem képes a fent említett kórképek kiváltására. A betegségek létrejöttéhez számos környezeti, életmódi és veleszületett tényező együttes fennállása szükséges. Azonban a baktérium szerepét erősíti, hogy a fekélybetegség előfordulási gyakorisága a Helicobacter pylori átfertőzöttséggel párhuzamosan alakul.

A következő betegségekben, állapotokban szükséges vizsgálni a Helicobacter-státuszt:

  • aktív gyomor- vagy nyombélfekély,
  • atrófiás gyomorhurut,
  • alacsony malignitású gyomor-bélrendszeri nyiroktumor,
  • gyomortumoros betegek elsőfokú hozzátartozói,
  • tartós gyulladáscsökkentő terápia megkezdése előtt,
  • funkcionális felhasi kórképekben (dyspepsia).

A nyombélfekélyesek 90-95 százaléka, a gyomorfekélyesek 70-90 százaléka Helicobacter pylori pozitív. A Helicobacter pylori kiirtása (eradikációja) töredékére csökkenti a fekélybetegség kiújulását. A baktérium jelenléte a gyomorrák kockázatát 3-5-szörösre emeli a Helicobacter pylori negatívakhoz képest.

Kapcsolódó A gyomorrák kialakulása | A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

Diagnózisalkotás

A baktérium nem okoz jellemző panaszokat, csak a fertőzöttek 10-15 százalékánál alakulnak ki a fent leírt jellemző betegségek. Gyanú esetén csak a Helicobacter pylori-teszt elvégzésével lehet megállapítani vagy cáfolni a fertőzöttséget.

A fertőzés kimutatására a következő lehetőségek vannak (jelenleg elfogadott és általánosan elérhető az első két módszer):

  • szövettani vizsgálat - gyomortükrözés során vett biopsziás mintából állapítják meg, 3-24 óra alatt ad eredményt;
  • ureakilégzési-teszt - fájdalommentes vizsgálat, a kilélegzett levegő vizsgálatával végzik a diagnosztizálást;
  • székletvizsgálat (székletantigén-vizsgálat);
  • vérvétel során ellenanyagok kimutatása;
  • tenyésztés biopsziás mintából, antibiotikumérzékenység meghatározással.

Akinek a környezetében, családjában fertőzött és/vagy gyomor- vagy nyombélfekélyes beteg található, érdemes elvégeztetnie a tesztet.

Bővebben A Helicobacter pylori teszt - a vizsgálat menete

Hogyan kezelhető a Helicobacter pylori fertőzés?

Ha a fertőzés igazolódik, a baktérium kiirtására kell törekedni. Ez az ún. eradikációs kezelés.

A hármas kombinációs eradikációs kezelés egy protonpumpa gátló, valamint kétféle antibiotikum (amoxicillin, vagy penicillin allergia esetén metronidazol, illetve klaritromicin) együttes szedéséből áll 14 napon át. Mint minden baktérium, a Helicobacter is rezisztensebbé vált az évek alatt az alkalmazott antibiotikumokra: Európában a H.pylori ellen alkalmazott klaritromicin már a lakosság 18%-ában nem hatékony. A metronidazollal szembeni elsődleges rezisztencia még súlyosabb, Európában 32 százalékos. Éppen ezért ezt a terápiát manapság sok orvos akkor írja elő, ha a klaritromicin elsődleges rezisztenciaszintje alacsony.

A négyszeres kombinációs terápia jelenleg a javasolt protokoll. Ez protonpumpa-gátló, bizmut-szulfát, tetraciklin és metronidazol 14 napig szedéséből áll, vagy alternatívaként PPI, amoxicillin, klaritromicin és metronidazol alkalmazásából.

A kezelést követően legalább 4-6 héttel az eredményt kontrollálni kell. A kilégzési teszt segítségével ellenőrizhető, hogy a kezelés valóban sikerrel járt-e. Ha sikertelen volt az első terápia, újabb gyógyszeres kúra indokolt, más antibiotikumokkal. Gyakori az a kezelési mód, hogy elsőként a hármast terápiát alkalmazzák a betegnél, és sikertelenség esetén térnek át a négyes gyógyszerkombinációra.

A második kúra sikertelensége esetén a baktérium tenyésztése és antibiotikum rezisztencia vizsgálata tanácsolható.

Összefoglalás

A Helicobacter pylori a fekélybetegség legfőbb ismert kóroki faktora, jelenlétében mindig kialakul a gyomornyálkahártya krónikus gyulladása. A hazai felnőtt népesség 50-60 százaléka baktériumhordozó, és minden hatodik fertőzöttben alakul ki fekélybetegség. Bizonyított a Helicobacter pylori és a gyomorrák közötti kapcsolat is. Emiatt a fent említett kórképekben javasolt a fertőzés meglétének vizsgálata, pozitív esetben kezelése.

Gyakori kérdések a Helicobacterről

1. Helicobacter pylori - fertőző betegség?

Kedvesemnél gyomorfekélyt diagnosztizáltak, amelyre gyógyszert szedett. 1 hónapja vett részt kontrollvizsgálaton, ahol a mintavétel eredményeképpen Helicobactert is találtak. Nyálcsere útján (csókolózás) terjeszthető-e a betegség, illetve a baktérium?
Helicobacter pylori - fertőző betegség?

2. Helicobacter várandósság előtt

Két hónappal ezelőtt a kilégzéses teszten Helicobacter 2-es számú fertőzést diagnosztizáltak nálam. Férjemmel kisbabát szeretnénk, és az lenne a kérdésem, hogy jelen helyzetben mi lenne a teendőm?
Helicobacter várandósság előtt

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.