• Tévhitek az éjszakai ágybavizelésről

    Szerző: Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos

    Az enuresis nocturna (EN) magyar, hétköznapi megnevezéseként az éjszakai ágybavizelés vagy bepisilés megnevezéseket használjuk.

    Nem jó kimondani sem a szülőnek, sem a gyermekeknek és még rosszabb, ha róluk/rólunk mondják.

    "Nem jól szoktatták le a pelenkáról", "elrontottak valamit", "biztosan sok a feszültség a családban vagy az óvodában", "lelki okai vannak". Vajon mi az igazság?

    Ön tudja? Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

    Hirdetés

    Sok a tévhit, a félrevezető vélekedés és szinte mindenkinek van véleménye

    Megoldódik magától, ebbe még senki sem halt bele, nincs szervi oka, csak várni kell – hallhatják a teendőkről. A tévhitek, a szégyenérzet, a bizonytalanság és az útkeresés a megoldáshoz komoly feszültséget teremt és nagy teher minden családnak. Szinte minden szülő felteszi magának a kérdést, hogy mit rontott el, mit kellett volna másképp csinálnia.

    Az EN hátterében olyan szabályozási zavar áll, amelynek a megelőzésére nincs biztos „módszer”, így egyszemélyi felelőst és egy bizonyos hibát sem szabad keresni, önmagukban pedig biztosan nem. A gyermekek egy részénél ez a szabályozási zavar rendszeres éjszakai bepisiléshez vezet. A fő kérdés az, hogy ezzel a helyzettel mit kezdünk? A jelen és a soron következő közleményekkel célunk, hogy a tévhitek eloszlatásával, a betegséggel kapcsolatos tények és a bizonyítékokon alapuló orvoslás biztosította lehetőségek bemutatásával segítsük a továbblépés és a gyógyuláshoz vezető legrövidebb út megtalálását.

    Bővebben Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?

    Az EN sokakat érint

    Magyarországon a 6 éves korosztály 10-15 százalékát, ezért a harmadik leggyakoribb gyermekbetegségnek is nevezték. Egy átlagos első évfolyamos iskolai osztályban akár 2-3 kisgyermek még rendszeresen bepisil éjszaka.

    Betegség vagy (átmeneti) állapot?

    Minden 6 éves vagy idősebb gyermek vizsgálata kapcsán kimondom a betegség szót, mivel ennek fontos üzenete van. Nem egyszerűen állapotról vagy problémáról beszélünk. Ha betegség, akkor kezelni kell, ellenkező esetben következményei lesznek, rosszabbodhat (progresszió) és mérhető hatása van a beteg életére és életminőségére. Természetes, hogy a betegségünk miatt orvoshoz fordulunk és őszintén beszélünk/beszélhetünk a tünetekről, amire megoldást várhatunk és kapunk. Rendelkezünk hatékony, bizonyítékokon alapuló orvosi kezelési módszerekkel és ezek kiválasztását jól felépített kivizsgálásra, objektív vizsgálati módszerekre alapozzuk. A kezelési módszerek hatása mérhető, összehasonlító. Ez mind igaz az éjszakai bepisilésre, így indokolt a betegség megnevezés és ezért az orvosi kezelés a megoldás!

    Mindig jobb választás cselekedni

    Lehet, hogy így lesz. A rendszeresen bepisilő gyermekek 15 százaléka lesz évente spontán, kezelés nélkül is ágytiszta, de a felnőttek között is mérhető gyakoriságú az EN, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ez bekövetkezik. Nincs olyan módszer vagy vizsgálat, amivel megjósolhatnánk, hogy adott gyermek esetében mikorra várható, vagy egyáltalán várható-e, hogy kezelés nélkül megszűnik a bepisilés. Csak annyit mondhatunk biztosan, hogy ha foglalkozunk a betegséggel, kezeljük azt, akkor a tünetmentesség gyorsabban elérhető. Nyilván nem mindegy, hogy 7 vagy 12 éves korban szűnnek meg a tünetek. Mindig jobb választás cselekedni, kivizsgálni és kezelni!

    Tudjon meg többet! Van megoldás a gyermekkori ágybavizelésre!

    Lelki, pszichés okai vannak

    Az úgynevezett elsődleges éjszakai bepisilés (nem volt még fél évig folyamatosan ágytiszta a gyermek) esetében nagyon ritka, hogy az egyedüli kiváltó ok önmagában pszichés tényező legyen. Az viszont biztos, hogy a rendszeres bepisilés következményeként az önbizalom csökkenése, az önértékelés romlása, az iskolai teljesítmény változása és a szorongás bizonyítottan gyakoribb lesz. Ezt kell megelőzni és természetesen ebben a kezelés során a pszichológusnak fontos szerepe lehet.

    Az EN kezelésében különböző módszereket és több szakterület munkáját kell egyénre szabottan összehangolni a maximális hatékonyság érdekében. Egyértelmű az is, hogy megbízhatóan ágytiszta gyermek (több mint fél éve nem fordul elő éjszakai bepisilés) esetében a visszaesés vagy a bepisilés, mint új tünet jelentkezése (secunder, másodlagos EN) lehet egyedüli pszichés probléma (pl. iskolaváltás, költözés, haláleset, válás) következménye is.

    Ki kell zárni a szervi okokat

    Ez igaz, egyáltalán nem tartozik a tévhitek közé. Amit mégis ebben a felsorolásban hangsúlyozok, hogy önmagában a vizsgálatokkal és a szervi betegség kizárásával még semmit nem tettünk az EN megszűntetéséért. A primer enuresis nocturna esetében nagyon ritka, hogy a vizelet kiválasztásában és kiürítésében működő szervek (vesék, húgyutak, húgyhólyag) szöveti szintű vagy alaki rendellenessége lenne a bepisilés kizárólagos oka. Nem kérdés: el kell végezni az alapvető vizsgálatokat (vizelet ellenőrzés, ultrahang) a lehető legegyszerűbben és a legkisebb megterheléssel, és ki kell zárni bizonyos társuló problémákat (pl. székrekedés vagy a húgyhólyagműködés zavara), majd ezekre az eredményekre alapozva kezelést kell kezdeni. A hangsúly a kezelés fontosságán van.

    Az éjszakai bepisilés krónikus betegség, amit kezelni kell. Orvoshoz kell fordulni a tünetekkel, ha a gyermek számára kellemetlen helyzet megoldását keresi, ha a bepisilés feszültséget kelt a szülőben vagy a családban, ha a kezelési lehetőségekről és a betegség hátteréről kíván hiteles tájékoztatást kapni és 6 éves életkor felett minden esetben! A kezelés a gyermek életkorától függően nem feltétlenül jelent gyógyszeres kezelést, sőt 4-6 éves kor között a legtöbb esetben nem, de a helyzet tisztázása, a felvilágosítás és egyszerű életmódi tanácsok is sokat segítenek a továbblépésben és az ágytisztaság kialakulásában. A legegyszerűbb, ha az életkorhoz kötött évente esedékes szűrővizsgálatok kapcsán beszámolnak a gyermekorvosuknak a bepisilésről, illetve az ágytisztaság alakulásáról, így kezdeményezve a szükséges megbeszélést!

    Olvasson tovább! Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

    (Dr. Sándor György - gyermekgyógyász és gyermeknephrológus szakorvos)

    Módosítva: 2018.10.12 13:01, Megjelenés: 2018.10.11 15:57
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

    Ebben a cikkben a leggyakoribb gyermekkori sérvekkel kapcsolatos tudnivalókat szeretném összefoglalni, megmagyarázni kialakulásuk hátterét és felvázolni kezelési lehetőségeiket. Nem minden sérvet kell operálni, van, ami sürgős, és van, ami bizony ráér.

    Az éjszakai bepisilés kivizsgálása - hol kezdjük?

    Magyarországon a 6 évesek között minden 10. kisgyermek rendszeresen bepisil éjszaka. Az éjszakai ágybavizelést (enuresis nocturna, EN) a harmadik leggyakoribb gyermekbetegségként is emlegetjük. Hiba azt hinni, hogy biztosan kinövik, orvosi kezelés nélkül évente a betegek mindössze 15 százaléka szabadul meg a bepisiléstől.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA