Ágybavizelés téma

Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-11-28 05:21
Gyermekkori ágybavizelés
Sok család életét keseríti meg a gyerek éjszakai bepisilése, orvosi szóval az enurézis nokturna (EN). Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, nem vagy nem időben kérnek segítséget. A titkolózás sokszor a családon belül is megvan, sőt maga a gyerek is szégyelli szülei előtt a dolgot. Pedig nem ritka problémáról van szó, mert a 4 és 15 év közötti gyerekek körülbelül 10 százalékát érinti.

Van megoldás a gyermekkori ágybavizelésre

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2021-10-07 22:03
Gyermekkori ágybavizelés
A gyermekkori ágybavizelés sok szülő számára ismert probléma, hiszen a 15 év alatti korosztály körülbelül egytizedét érintő állapotról van szó.

Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2021-05-14 03:06
Gyermekkori ágybavizelés
Az éjszakai ágybavizelés (enurézis nokturna) egy viszonylag gyakori, főként a gyermekkorra jellemző kórkép. Az éjszakai, alvás alatti órákban fellépő időszakos akaratlan vizeletürítésről van szó, melynek hátterében több kiváltó ok is lehet.

Ideje cselekedni, hogy az alvás újra zavartalan legyen!

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2019-07-26 14:35
Az ágybavizelés (enurézis nokturna) egy meglehetősen gyakori kórkép gyermekkorban, egyes statisztikák szerint a 15 év alatti korosztály akár 10-20 százalékát is érintheti. Sokan úgy vélik, csak egy múló állapotról van szó, amelyet kinőhet gyermekük, ezért nem fordulnak orvoshoz és a kezelés is elmarad. A kellemetlen tünetek azonban igencsak megkeseríthetik a gyermekek, valamint a szűkebb családi kör tagjainak életét. (X - Támogatott tartalom)

Tévhitek az éjszakai ágybavizelésről

Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus - 2018-10-12 13:01
Az enuresis nocturna (EN) magyar, hétköznapi megnevezéseként az éjszakai ágybavizelés vagy bepisilés megnevezéseket használjuk.

A felnőttkori éjszakai ágybavizelés

WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter - 2018-04-26 20:09
Ágybavizelés
Az idegrendszer fejlődésének egyik mérföldköve a szobatisztává válás. Ez egészséges körülmények között legkésőbb 6 éves korra bekövetkezik, néha azonban később is megmarad. Ilyen esetekben a nappali órákban a betegek jól tudják kontrollálni a vizeletürítést, éjszaka viszont gyakran akaratuktól függetlenül bevizelnek.

Mi is az a gyermekkori ágybavizelés?

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2017-08-08 15:11

Az éjszakai ágybavizelés (enurézis nokturna) egy viszonylag gyakori, főként a gyermekkorra jellemző kórkép. Az éjszakai, alvás alatti órákban fellépő időszakos akaratlan vizeletürítésről van szó, melynek hátterében több kiváltó ok is lehet.

Előfordulása 5 éves kor körül a leggyakoribb, a gyermekek mintegy 10-20 százalékát is érintheti. Az életkor előrehaladtával az enurézis nokturna előfordulási gyakorisága folyamatosan csökken, a 15 éves vagy annál idősebb korosztályban már csupán 1-2 százalékban van jelen.

A nemek érintettsége közt megfigyelhető egy viszonylag markáns eltérés a fiúk javára, ugyanis szinte kétszer annyi fiúgyermeknél figyelhető meg a kórkép, mint lánynál.

Gyermekkori ágybavizelés (infografika)

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2017-07-14 08:33

Éjszakai ágybavizelésről és a szobatisztasággal kapcsolatos problémáról akkor beszélhetünk, ha a gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja. Ekkor már érdemes lehet orvossal konzultálni. Az első kérdés, hogy mióta áll fenn a probléma?

  • Születés óta folyamatosan, maximum párhetes kihagyással (elsődleges).
  • Legalább fél éves szobatisztaság után történt a visszaesés (másodlagos).

Itt fontos figyelembe venni, hogy a gyerekek számára szorongást okozó, stresszes időszakok is átmeneti visszaeséseket okozhatnak, egy-egy bevizeléses „baleset” pedig önmagában nem betegség!

Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016-01-19 18:17
Mindannyian tudjuk, hogy a pihentető alvás elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Ám egy felmérés szerint a 10 év alatti gyermekek több mint fele alvászavarral küzd vagy küzdött.

14 éves fiamról szól

Orvos valaszol - Dr. Varga Tamás - 2013-05-27 11:08
Tisztelt Gyermekpszichológus! 14éves fiammal évek óta jártunk pszichiátriára, magatartási problémák, és éjszakai bevizelés miatt. Gyógyszerei: Triaptridal, Melipramin, Nocutil orrspray voltak, de mivel úgy látjuk a gyógyszerek hatásától nincs évek ó

éjszakai bevizelés

Orvos valaszol - Kovács Piroska - 2012-02-04 14:12
Kisfiam 12 éves. Évek óta küszködünk egy problémával: az éjszakai bevizeléssel. ez nem mindig történik meg, de 7napból 3-4-szer. Ha késő este még vécézik, akkor nincs baj. Amúgy elég súlyos is, 60kg körül van. nem tudom, van-e a két dolognak? a bev

Ágybavizelés felnött korban

Orvos valaszol - Dr. Merth Gábor - 2011-08-26 15:22
Ágybavizelés felnött korban - Orvos válaszol tisztelt doktor úrAz ágyba vizelésről lenne kérdésem, van hogy 2-3 hétig nem vizelek be éjszaka de van hogy 2hétig folyamatosan bevizelek, mi lehet az oka? Annak idején azt mondták kinövöm de már 30 éves

Hogyan kezeljem?

Orvos valaszol - Dr. Varga Tamás - 2011-07-31 21:46
Üdvözlöm! Kérnék szépen szaktanácsot és utbaigazitást, a fiam ágzbavizelési, visszatérő problémájával.kb.5 éves kora körúl kezelést kapott, sajnos nem emlékszem a gyógyszerre, és rendbejött. Azutóbbi 2 hónapban sajnos párszor előfordult ujra hogy

Ágybavizelés

Orvos valaszol - Dr. Merth Gábor - 2011-06-15 17:15
Tisztelt doktorúr! Lenne egy elég nagy problémám. A férjem 42 éves, évek óta esténként iszik pár pohár brandyt, sört.érzésem szerint ez az oka annak, hogy néha éjszaka ágyba vizel.Orvoshoz szégyel menni. Sajnos az utóbbi időben (több idegeskedés is