Téma: Gén

A Niemann-Pick-betegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2023.09.13. 12:38
A Niemann-Pick-betegség egy örökletes, tárolási kórképek csoportjába tartozó betegség. Lényege, hogy a szfingomyelin, illetve a koleszterin nevű anyagok felszaporodnak a sejtek lizoszómáiban, nem képesek lebomlani a...

A cisztás fibrózis kialakulása és kezelése

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022.03.01. 07:33
A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

Genetikai rendellenességek

WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita - 2020.05.14. 14:35
Gén
Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik embert érintenek, ám vannak ettől gyakrabban előforduló betegségek is.

Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Rákgyógyítás - 2017.09.20. 11:25
A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt...

Prosztatarák: életmódváltással visszafordítható

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016.04.11. 02:51
A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a megfelelő diéta, meditáció és egyéb nem orvosi jellegű "beavatkozások" visszájára fordíthatják a betegség kialakulásáért felelős folyamatot a prosztatarákos férfiaknál.
Brit kutatók azonosítottak egy gént, amely lassítja a hasnyálmirigyrák szétterjedését, és ennek betudhatóan reményt adhat az agresszív tumor kezelésére, ha sikerül módot találni a gén "bekapcsolására".

A kisspeptin hormon

MTI - 2012.02.18. 12:22
Az emberi pubertás kezdetét befolyásoló gént találtak török kutatók - adta hírül a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Öröklődhet a szívbetegség?

MTI - 2011.12.19. 14:07
Arcunknak, tulajdonságainknak vannak örökölt okai, de az elképesztő számú génből nehéz kihámozni, melyek alakítják a szép vonalú homlokot és melyek hajlamosítanak betegségekre. Mivel az iparilag fejlett országokban a...

Gének és életmód

MTI - 2011.10.30. 19:07
Senki sem tudja megváltoztatni azokat a géneket, amelyeket az őseitől örökölt, de mindenki kiválaszthatja azt az étrendet, mellyel kedvezően befolyásolhatja az örökölt kockázatot, amivel megszületett.
Újabb tizenhárom génről bizonyosodott be, hogy összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek kialakulásával. A ilyen jellegű betegségeket okozó gének köre így huszonháromra bővült.
Egy gén több változatáról állapították meg brit és szingapúri kutatók, hogy jelenlétük növeli az olyan fertőző betegségekkel szembeni fogékonyságot, mint a tuberkulózis, a malária és a bakteriális vérmérgezés.

Koraszülésért felelős gént találtak

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2010.02.18. 10:12
Amerikai tudósok megtalálták azokat a DNS eltéréseket, amelyek nyilvánvalóan befolyásolják a koraszülés kockázatát.
Két génben lévő eltérés csökkentheti a mellrák esetében gyakran használt kemoterápia hatásosságát - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine című szaklap vasárnap megjelent számában.
A diabétesz szoros összefüggésben van az életmóddal, különösen az elfogyasztott ételek minőségével és mennyiségével. Világszerte 220 milliónál több embert érint a betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet adatai...
Egy amerikai kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak Y kromoszómája jobban különbözik a csimpánzétól, mint az emberi örökítőanyag többi része. A kutatók első ízben hasonlították össze a két faj...
Az ember minden génből két kópiát örököl, egyet az anyától, egyet az apától. A genetikus imprintingnek nevezett folyamat során dől el, hogy melyik génváltozat aktiválódik, lép működésbe.