Mandulaműtét téma

Mandulakő is okozhat rossz szájszagot

Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - 2022-05-28 17:36
Kövek több ponton is kialakulhatnak a szervezetben. A vese- és epekő mellett a mandulákban is létrejöhetnek kemény és olykor fájdalmas képződmények. Jelenlétükre a kellemetlen lehelet is felhívhatja a figyelmet.

Mikor szükséges a mandulaműtét?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész - 2019-11-27 20:35
A legtöbb kórokozó cseppfertőzéssel, azaz a belélegzett levegő útján jut a szervezetünkbe. A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók leküzdésében, ezért nem is szabad komoly indok nélkül megválni tőlük.

A krónikus mandulagyulladás tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész - 2018-07-09 16:27
A krónikus mandulagyulladás a torokmandulák bakteriális fertőzése, kolonizációja következtében létrejövő, idült állapot. Lehet klinikailag csak a távoli betegség miatt feltételezett, de előfordul a heveny, tüszős mandulagyulladások ismétlődése is.

Krónikus mandulagyulladás esetén indokolt a műtét

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2018-03-21 13:11
Számos történetet hallottunk arról, hogy a torokmandulák a szájüreg mélyén, a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokszövetek gyakori fertőzése milyen galibát képesek okozni, veszélyeztetve a létfontosságú szerveinket. Sok esetben tanácstalanok a gyermeket nevelő szülők: vállalják-e a műtétet vagy sem?

Fájdalom mandulaműtét után: Mi a teendő?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-08-31 02:51
A mandulaműtét után jelentkező fájdalom távolról sem olyan rossz dolog, mint mindaz, amit egy meglévő begyulladt mandula okozhat. Mindemellett az operációt követő esetleges fájdalom enyhítésére is megvan a lehetőség.
Idült garatmandula-gyulladást állapítottak meg nálam, de nem tudom érdemes-e megműttetni, mert már 32 éves vagyok és félek hogy baj lesz. Hogyan zajlik ez a beavatkozás? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Visszanőhet az eltávolított mandula?

ENT House - 2013-10-18 18:37
Az emberi szervezetbe jutó táplálékot és levegőt egy, a garatban gyűrűszerűen elhelyezkedő immunszerv, az ún. Waldeyer-féle gyűrű szűri meg a potenciális kórokozóktól, baktériumoktól, vírusoktól. Főbb részei az orrmandula, torokmandula és a nyelvgyöki mandula.
Kisfiamnak gennyes torokmandula gyulladása van. Meg van dagadva az orrmandulája és a torokmandulája is. Nem hall rendesen. Azt mondták, hogy a fülével nincs semmi gond. Ilyen esetben mi a teendő? - A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Több, életmentő beavatkozás ellenére négy nappal mandulaműtéte után meghalt egy négyéves gyermek Nagykanizsán. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója a hatósági boncolás elvégzéséig hírzárlatot rendelt el.
A Legfelsőbb Bíróság kimondta, a haláleset és az orvos mulasztása között nem volt közvetlen ok-okozati összefüggés, volt ugyanakkor releváns összefüggés, mert az orvosi mulasztások miatt a gyermek életben maradási esélyei csökkentek.

Várólisták szabályozásai

WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea - 2008-06-26 11:42
A magyar egészségügyi ellátórendszer két altípusát különbözteti meg a várólistáknak, az intézményi várólistát és az országos várólistát. Mindkét listára egyedi azonosítóval azok a betegek kerülnek fel, akiknek a gyógyulás elősegítéséhez, vagy az életminőségük javulásához valamilyen orvosi beavatkozásra van szükségük.

Egy vizsgálatra 100 napot kell várni

Független Hírügynökség - 2008-06-19 15:31
A kórházakban az áprilisihoz képest 10 nappal kevesebbet, alig több mint egy hetet kellett várni májusban a gerincsérv műtétekre, a gerincstabilizáló operációkra azonban átlagosan több mint 10 hónapot - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) csütörtökön nyílvánosságra hozott összesítéséből.

Idült garatmandula-gyulladást érdemes megműteni?

Orvos valaszol - Dr. Piros Zsuzsanna - 2010-01-20 22:32
Azt szeretném kérdezni öntöl most voltam fül-orr-gégészeten, és idült garatmandula-gyulladást állapitottak meg, de nem tudom érdemes e megműteni mert már 32 éves vagyok és félek hogy baj lesz, de azt sem tudom ez a műtét hogy zajlik mit csinálnak med

Szükséges-e a mandula kiszedése?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-11-02 16:02
Jó napot kívánok! A kérdésem a következő lenne: A mandulámon elég gyakran megjelennek kisebb nagyobb fehér gennyszerűségek. Ezeket általában ki is tudom nyomni, a torkom, mandulám nem fáj, csak érzem, zavar, hogy ott van. A legutóbbi törlet eredm

Mandulaműtét utáni beszéd

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-09-22 21:57
Tisztelt Doktornő! Kisfiamnnak (5 éves) július közepén vették ki mindkét manduláját. A beszéde 1 hétig szinte egyáltalán nem volt érhető, a hangja is sokkal vékonyabb lett, de hétről hétre javult, mára már érthető, szép, de még nem tiszta. Az óv

Szövődmények lehetnek? Ennyi idő után?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-09-06 15:01
Jó napot kívánok Dr. Úr/Nő! Régen (kb. 14 éves voltam) volt egy mandula műtétem, mindkét mandulám kivették: az orr illetve a torok mandulámat is. A műtét alatt azonban történt egy kis probléma, elvágtak egy főeret, és ennek következtében majdnem

Mandulaműtet utan

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-09-06 14:47
Tisztelt doktorno, Mandulamutetem volt harom napja es a kerdesem, hogy milyen teat celszeru inni? Kamillateanak van negativ hatasa? Ahol az altataskor kifeszitettek a szamat afta jelent meg. Ezt mivel lenne celszeru keyelni? Koszonom, Udvozlet

Mandulaműtét utáni probléma

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika - 2009-08-27 10:50
Tisztelt Doktornő/Úr! Július 3-án vették ki a garatmanduláimat. Az orvosom azt mondta a kontrolon, hogy szépen gyógyul, jól sikerült minden. De aggaszt, hogy a mandulám közötti uvulám még mindig valamivel nagyobb, szélesebb, mint a műtét

Mandulaműtét?

Orvos valaszol - Dr. Piros Zsuzsanna - 2009-06-21 23:54
Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Fül-orr-gégészeten vizsgálataim folyamatban vannak, ahová azért küldött a háziorvos, mert többször bedagadt a kezem/lábam, általában külső fizikai hatás miatt (pl. bőröndöt cipeltem) . Ezen kívül több panaszom is vo

Mandulaműtét után.

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-05-09 23:20
Üdvözletem! Két héttel a garatmandulám kivétele után a vérképem szerint a CRP 41, 8-ról 162, 7-re, a WBC 13, 85-ről 15, 96-ra, a WE 20-ról 90-re emelkedett. Kérdésem az, hogy rendben van-e ez így, mitől lehet még gyulladás a szervezetemben?