Visszanőhet az eltávolított mandula?

ENT House
megjelent:

Az emberi szervezetbe jutó táplálékot és levegőt egy, a garatban gyűrűszerűen elhelyezkedő immunszerv, az ún. Waldeyer-féle gyűrű szűri meg a potenciális kórokozóktól, baktériumoktól, vírusoktól. Főbb részei az orrmandula, torokmandula és a nyelvgyöki mandula.

Ennek a gyűrűnek a legfőbb részei az orrgaratban található orrmandula, a szájgaratban elhelyezkedő, páros torokmandula, illetve lent, a nyelv eredésénél található nyelvgyöki mandula.

A gyűrű egyes elemei közt, számos különbség van:

  • gyermekkorban, a fentiek közül leginkább igénybevett immunszerv az orrmandula (és valamennyire a torokmandula), felnőttekben a torokmandula, míg a nyelvgyöki mandula szinte kizárólag csak olyan betegekben (felnőttekben) "aktív", akinek korábban kivették a torokmanduláit.
  • Az orrmandula a népesség 99 százalékánál tizenéves korra teljesen elsorvad. Tehát ha valakinek nem vették ki gyermekkorban az orrmanduláját, attól még szinte biztos, hogy nincs neki!
  • Az orrmandula kisgyermekkorban, sajnos (vagy nem sajnos) visszanőhet, míg a torokmandula nem. Ha valakinek kivették a torokmanduláit, és úgy tudja, hogy "visszanőtt", annak a műtét során maradhatott benn egy kisebb-nagyobb csonk. Ilyen előfordul...
  • A nyelvgyöki mandula az orrmandulától és a torokmandulától eltérően, nem egy teljesen különálló szerv, hanem a nyelv izomzatába van beépítve. Ezért annak műtéte nehézkes, a nyelv jó vérellátása miatt sok vérvesztéssel jár, ezért ritkán műtjük.

Garatmandula, orrmandula

A torok- és orrmandula a nyelv hátsó részének két oldalán a garatív alatt helyezkednek el. Az orrmandula (amelyből egy darab van) neve kissé megtévesztő, mivel valójában ez található a garatban, az orrüreg mögött.
Anatómiai fekvéséből adódóan szabad szemmel nem látható, a fül-orr-gégész szakorvos kis tükör segítségével illetve tapintással tudja megvizsgálni.
Bővebben a mandulaműtét menetéről

(Forrás: ENT-House)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.