Harmónia Centrum -
2014.07.01. 12:05
Sokan nem tudják, hogy a gerinc épségének megőrzése, erősítése érdekében - a rendszeres és minőségi mozgás beiktatása mellett - az egészséges táplálkozás is sokat segíthet. A krónikus...
Emineo Magánkórház -
2014.06.28. 20:11
Gyakran halljuk nyáron azokat az intelmeket, amelyek a megfelelő folyadékpótlásról szólnak, de ugyanilyen fontos a só- és ásványi anyagok bevitele is. Hiába iszunk ugyanis elegendő vizet...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2014.06.19. 12:05
A számunkra szükséges tápanyagokat táplálkozás révén juttatjuk a szervezetünkbe. Az emésztőrendszerünk feladata az értékes tápanyagok feldolgozása, emésztése, felszívása és a felesleges...
A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy brit kutatás: a telítetlen zsírsavak a nitritben gazdag zöldségfélék együtt védenek a magas vérnyomástól.
KamaszPanasz -
2014.05.17. 16:07
A zsír, mint kötőszövet fontos szerepet játszik a testünkben, és a benne végbemenő folyamatokban, pozitív valamint negatív tulajdonságai is vannak. Ez a négybetűs szó több titkot rejteget...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2014.05.14. 20:11
Megváltoztak a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások. Kétmillió ember érezheti szeptembertől, hogy kevesebb sót, cukrot tartalmaz a levese vagy a főzeléke. Györki...
Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy itáliai borvidék lakóit kilenc éven át követték nyomon, és nem...
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus -
2014.05.02. 14:26
A régmúlt korok diétájáról szóló cikksorozatunk második részében a múlt század első évtizedeiben használt nyersanyagokról olvashat.
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus -
2014.05.01. 16:07
A XIX. század végén az az orvosi felfogás volt általános, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek a cukorbetegek számára károsak. A szénhidrát-megszorítást egyesek odáig fokozták, hogy...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2014.04.24. 09:41
Az állatgyógyászatban az antibiotikumok ma már kizárólag az állatok bakteriális eredetű fertőző betegségeinek gyógykezelésére szolgálnak, hozamfokozóként való alkalmazásukat 2006-ban...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2014.04.18. 09:41
Minden zöldség és gyümölcs esetében meg van határozva a növényvédőszer-maradékoknak az az értéke, amivel még az adott terméket forgalomba lehet hozni. Az Európai Unió területén csak olyan...
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a...
WEBBeteg - K. J., fordító -
2014.03.27. 16:11
A cukor és más szénhidrátok tehetők felelőssé az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyorsabb elöregedéséért. A folyamat következménye: éhség és túlsúlyosság - ahogy...
WEBBeteg -
2014.03.27. 02:51
Hihetetlen módon szeretem az édességeket. Ez már betegessé vált nálam, képes vagyok bármikor, bármelyik főétkezést édességgel kiváltani. - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának...
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő -
2014.03.24. 20:11
Egy kutatás, melyet a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) és az Unilever tudósai vezettek, globálisan tekinti át a sófogyasztási szokásokat. A kutatás a fogyasztók...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2014.03.14. 08:01
Nagyon kevés helyen működik az országban olyan szakambulancia, amely speciálisan az evészavarokkal, így az anorexiával és a bulimiával foglalkozik. Speciális fekvőbeteg részleg pedig...
Ha a kevés állati eredetű fehérjét fogyasztó középkorúakhoz hasonlították a hasonló korú, sok húst és tejterméket evő személyeket, az derült ki, hogy az utóbbiaknál négyszer nagyobb a rák...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2014.03.02. 11:11
Ön mennyi húst eszik naponta? Tudta, hogy az ajánlások szerint egy felnőtt adagja maximum 200 g? Ez kb. egy-két szelet csirkemellnek, plusz két-három szelet felvágottnak felel meg. Nem sok.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2014.02.03. 17:51
Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az elhízás. Különböző krónikus megbetegedések melegágyát jelenti, amelyekből még nehezebb kilábalni, nem is beszélve a kezelések és gyógyszerek...
WEBBeteg -
2014.01.19. 22:22
Évek óta vegetariánus vagyok. Most derült ki, hogy cukorbeteg is. Érdeklődni szeretnék, hogy ez az étrend jár-e valamilyen hátránnyal, mire kell figyelnem? Mi az, amit nem szabad ennem?...
Sportvitalitás - Kovács Ildikó, dietetikus -
2014.01.11. 23:23
A fehérjék fontosságánál már elemeztük az egyes sportágcsoportok esetében, hogy mi az ideális tápanyagbeviteli arány napi szinten, ám akkor is megjegyeztük, hogy ez csak egy általános...
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos -
2013.12.28. 08:11
Az omega-3-zsírsavakkal kapcsolatosan megjelent egyre több kedvező eredmény miatt elképzelhető, hogy több szív-és érrendszeri betegség megelőzéséről és kezeléséről szóló irányelvet is...
Orvostkeresek Egészségmagazin -
2013.12.15. 12:58
A gyermekkorban jelentkező és 6-7 éves kor után is tartósan fennálló túlsúly nagymértékben növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Red Lemon Media -
2013.12.10. 15:45
A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából...
Kilencven napos türelmi idő után lép hatályba az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet. A rendelet lényege, hogy tilos lesz forgalomba hozni...