• A fehér cukor elsavasítja a szervezetet? - Az orvos válaszol

        Szerző: WEBBeteg

        Igaz-e, hogy a fehér cukor, ami olyan töménységű, hogy a természetben nem is fordul elő teljesen elsavasítja a szervezetet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

         

          Tisztelt Doktornő!


        Igaz-e, hogy a fehér cukor, ami olyan töménységű, hogy a természetben nem is fordul elő (pl. a cukorrépában is csak 18% van) teljesen elsavasítja a szervezetet, holott a legtöbb életfolyamat csak lúgos közegben tud egészségesen végbemenni? 
        Az elsavasodás miatt folyamatosan kálcium távozik a szervezetből (fogakból, csontokból, érfalból stb.). Rengeteg probléma a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Igaz-e, hogy aki túl sok édességet fogyaszt, az akkor is alkoholista, ha nem is sejti.

        Tisztelt Kérdező!

        A fehér cukor - más néven répacukor - valóban a cukorrépából előállított finomított koncentrátum. Ennek megfelelően töményebb, koncentráltabb, ugyanis ez volt a cél az előállításnál. (Számos feltételnek megfelel így a forgalomba hozatal és a felhasználhatóság szempontjából.)

        Hirdetés

          További hasznos tippek


        Annyiban természetes, hogy cukorrépából állítják elő. Felhasználás során általában hígítva használjuk. Mindenki a szájízének megfelelő koncentráltságban.

        A temészetes cukor tartalmú gyümölcsök általában kevésbé édesek, mint a jelenlegi közízlés. Úgyhogy valóban elmondható, hogy túl sok cukrot használunk. Általánosságban. Azonban mindenki személyesen dönthet és választhat, hogy a természetes ételeket és ízeket választja, egészségesebb életet él.

        Véleményem szerint az egészséges táplálkozás kulcsa a megfelelő mérték. A túl sok cukor valóban erjedéses folyamatokat generál, aminek lehetnek kedvezőtlen hatásai.

        Azonban fontos tudni azt is, hogy a szervezetünk rendelkezik szabályozással, alkalmazkodással, így képes az egyensúlyi helyzet megtartására egészen sokáig. Például a sav-bázis háztartás is bonyolult szabályozás alatt áll, amely biztosítja az egyensúly megtartását.

        Azzal egyetértek, hogy rengeteg probléma a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Túl sok finomított cukrot, szénhidrátot, fehérjét, zsíradékot, sőt, mesterséges adalékanyagot ... stb. eszünk. Rajtunk múlik a választás és a változtatás.

        (WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)

        Módosítva: 2013.08.19 21:41, Megjelenés: 2013.08.19 21:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Érdemes mesélni!

        Érdemes mesélni!

        Szponzorált tartalom

        A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

        Psoriasis

        Psoriasis

        K. M.

        Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

        Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

        A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

        Ön is függő, mégpedig cukorfüggő!

        Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind-mind erősítik a hozzá köthető táplálék boldogságérzést kiváltó hatását.

        Por-és kristálycukor a sebre? Nem mindegy, mikor és hogyan!

        Tudta? A por- és kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére – olvasható a világhálón. Nem újkeletű ez a felhasználási mód, hazánkban is elterjedt, különösen a természetessége miatt, azonban sok a félrevezető információ, nem mindegy ugyanis milyen sebre tesszük – nyilatkozta a WEBBetegnek dr. Késmárky András gyermeksebész, mentőorvos.

        Cukor vagy édesítő? - Részletesen a cukrokról

        Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak.

        Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok

        Az egészségtelen táplálkozás, és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására, már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények?

        A cukor káros hatásai

        Történelme hajnalán az ember gyümölcscukrot és mézet fogyasztott – mindkettőt még eredeti csomagolásában, azaz magukban a gyümölcsökben, illetve ahogy a méhek elkészítették.

        Cukorfüggőséghez vezet a karácsonyi nassolás?

        A Mikulás édességeket hozó látogatása után, és a karácsonyi finomságok időszaka előtt, különösen ajánlatos tisztában lennünk azzal, hogy a túlzott cukorfogyasztás is függőséghez, valamint az édes anyag hiányában elvonási tünetekhez vezethet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.