• Vérsejtjeink hatással vannak az étvágyunkra

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Az éhség-, illetve teltségérzet kiváltása révén hírvivő anyagokon keresztül történik a táplálékfelvétel szabályozása. Japán és amerikai kutatók legfrissebb vizsgálatai szerint ebben a folyamatban bizonyos vérsejtek is szerepet játszanak. Eredményeiket a Nature Communications c. szaklapban közölték.

    A csontvelőben képződő sejtek a vérárammal jutnak el a hipotalamuszba, ahol olyan hírvivő anyagot szabadítanak fel, amely csökkenti az étvágyat. Ha ez a folyamat zavart szenved, és nem szabadul fel az említett anyag, feltehetően evészavarok alakulnak ki.

    Hirdetés

    Régóta ismert, hogy az embrió fejlődése során egyes vérsejtek az agyba jutnak, és ott az agysejtek egy bizonyos típusává, ún. mikrogliasejtekké alakulnak át, azt azonban csak most fedezték fel, hogy ez a folyamat felnőtt korban is végbemehet.

    A táplálékfelvétel szabályozásában számos egyéb tényező (például több hormon) is szerepet játszik, a most felfedezett mechanizmusnak valószínűleg kisebb, de mégsem elhanyagolható a jelentősége.

    A táplálkozás magatartási zavarai


    A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk! A táplálkozás magatartási zavarai>>

    (WEBBeteg - B. M., szakfordító; Forrás:)
     

     

    Módosítva: 2013.03.21 17:12, Megjelenés: 2013.03.21 17:12
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Reg-Enor diéta, űrhajós diéta, tojásdiéta és almaecet diéta - Mit kell tudnunk ezekről?

    A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az almaecet diéta is ott szerepelt a 10-es keresési toplistában. A fogyókúrázni vágyók az áhított cél elérése érdekében hajlandóak mindenféle hangzatos névvel ellátott étrendet követni, még ha azzal esetleg ártanak is szervezetüknek.

    Táplálkozási tanácsok kijárási korlátozás idejére

    Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett. Szeretteink, embertársaink és saját magunk védelme érdekében sokat tartózkodunk otthonunkban, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél kevesebbet kimozdulni. Az eddigi, akár naponta többszöri vásárlásainkat most vissza kell szorítani - heti, kétheti bevásárlásokra, rendelésre, házhoz szállításra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA