Vérsejtjeink hatással vannak az étvágyunkra

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent: 2013.03.21.

Az éhség-, illetve teltségérzet kiváltása révén hírvivő anyagokon keresztül történik a táplálékfelvétel szabályozása. Japán és amerikai kutatók legfrissebb vizsgálatai szerint ebben a folyamatban bizonyos vérsejtek is szerepet játszanak. Eredményeiket a Nature Communications c. szaklapban közölték.

A csontvelőben képződő sejtek a vérárammal jutnak el a hipotalamuszba, ahol olyan hírvivő anyagot szabadítanak fel, amely csökkenti az étvágyat. Ha ez a folyamat zavart szenved, és nem szabadul fel az említett anyag, feltehetően evészavarok alakulnak ki.

Régóta ismert, hogy az embrió fejlődése során egyes vérsejtek az agyba jutnak, és ott az agysejtek egy bizonyos típusává, ún. mikrogliasejtekké alakulnak át, azt azonban csak most fedezték fel, hogy ez a folyamat felnőtt korban is végbemehet.

A táplálékfelvétel szabályozásában számos egyéb tényező (például több hormon) is szerepet játszik, a most felfedezett mechanizmusnak valószínűleg kisebb, de mégsem elhanyagolható a jelentősége.

A táplálkozás magatartási zavarai
A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk! A táplálkozás magatartási zavarai>>

(WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító; Forrás:)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Az aszalványok helye az egészséges étrendben

Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható...

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

A rostok szerepe az étrendben

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet...

Így maradhat egészséges és fitt a téli hónapokban is

Aki betart néhány egyszerű szabályt, a hideg évszakban is problémamentesen megőrizheti egészségét, fitt és karcsú maradhat. Ehhez adunk öt tippet.

Ízek, színek bűvöletében: zöldségek tavasszal

Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A...

Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása!

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek....

11 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

A vérképzés

A csontvelőben zajló vérképzés az ember egész életén keresztül biztosítja a vér valamennyi alakos elemét. Naponta trilliós nagyságrendű vérsejt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.