Vérsejtjeink hatással vannak az étvágyunkra

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

Az éhség-, illetve teltségérzet kiváltása révén hírvivő anyagokon keresztül történik a táplálékfelvétel szabályozása. Japán és amerikai kutatók legfrissebb vizsgálatai szerint ebben a folyamatban bizonyos vérsejtek is szerepet játszanak. Eredményeiket a Nature Communications c. szaklapban közölték.

A csontvelőben képződő sejtek a vérárammal jutnak el a hipotalamuszba, ahol olyan hírvivő anyagot szabadítanak fel, amely csökkenti az étvágyat. Ha ez a folyamat zavart szenved, és nem szabadul fel az említett anyag, feltehetően evészavarok alakulnak ki.

Régóta ismert, hogy az embrió fejlődése során egyes vérsejtek az agyba jutnak, és ott az agysejtek egy bizonyos típusává, ún. mikrogliasejtekké alakulnak át, azt azonban csak most fedezték fel, hogy ez a folyamat felnőtt korban is végbemehet.

A táplálékfelvétel szabályozásában számos egyéb tényező (például több hormon) is szerepet játszik, a most felfedezett mechanizmusnak valószínűleg kisebb, de mégsem elhanyagolható a jelentősége.

A táplálkozás magatartási zavarai
A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk! A táplálkozás magatartási zavarai>>

(WEBBeteg - B. M., szakfordító; Forrás:)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

A sport az evészavarok melegágya

A sportoló egészséges, mert sokat sportol. Odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik, táplálkozásával pedig éppen, hogy az egészségét szolgálja....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.