Vérsejtjeink hatással vannak az étvágyunkra

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

Az éhség-, illetve teltségérzet kiváltása révén hírvivő anyagokon keresztül történik a táplálékfelvétel szabályozása. Japán és amerikai kutatók legfrissebb vizsgálatai szerint ebben a folyamatban bizonyos vérsejtek is szerepet játszanak. Eredményeiket a Nature Communications c. szaklapban közölték.

A csontvelőben képződő sejtek a vérárammal jutnak el a hipotalamuszba, ahol olyan hírvivő anyagot szabadítanak fel, amely csökkenti az étvágyat. Ha ez a folyamat zavart szenved, és nem szabadul fel az említett anyag, feltehetően evészavarok alakulnak ki.

Régóta ismert, hogy az embrió fejlődése során egyes vérsejtek az agyba jutnak, és ott az agysejtek egy bizonyos típusává, ún. mikrogliasejtekké alakulnak át, azt azonban csak most fedezték fel, hogy ez a folyamat felnőtt korban is végbemehet.

A táplálékfelvétel szabályozásában számos egyéb tényező (például több hormon) is szerepet játszik, a most felfedezett mechanizmusnak valószínűleg kisebb, de mégsem elhanyagolható a jelentősége.

A táplálkozás magatartási zavarai

A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk! A táplálkozás magatartási zavarai>>

(WEBBeteg - B. M., szakfordító; Forrás:)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Speciális diétát követők ünnepi...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a...

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.