Cukorbetegség és vegetarianizmus - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Évek óta vegetariánus vagyok. Most derült ki, hogy cukorbeteg is. Érdeklődni szeretnék, hogy ez az étrend jár-e valamilyen hátránnyal, mire kell figyelnem? Mi az, amit nem szabad ennem? Mézet használhatok édesítésre, vagy édesítőszert inkább? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A vegetarianizmus nem jár hátránnyal a cukorbetegség szempontjából. Az ajánlott, kiegyensúlyozott étrend tápanyagösszetétele 50-55% szénhidrátot, 15-20% fehérjét, 30% zsírt tartalmaz.

Önnél a fehérjeforrás nem a hagyományos állati fehérje, hanem a növényiből fedezi a szükségletet. A szénhidrátfogyasztásra ugyanazok az ajánlások érvényesek, mint más cukorbetegnél. A finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése javasolt, mert ezek nagyon hamar magas vércukoremelkedést idéznek elő.

Édesítésre sem a cukor, sem a méz nem ajánlott, mert a cukorbetegek inzulintermelése nem képes olyan mennyiségű gyors inzulinválaszra, amely ezek vércukoremelő hatását ellensúlyozná. Édesítőszer használata javasolt kávé, tea édesítésére.

Testtömeg és szénhidrátbevitel

Normál testtömeg esetén (könnyű munkánál) 175-200 g szénhidrát (1400-1600 kcal) az ajánlott napi mennyiség, amelyet javasolt 5-6-szori alkalomra elosztani. A finomított szénhidrátok helyett a lassabban felszívódó, rostban gazdagabb szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása javasolt.

Szükséges beszerezni egy táblázatot a legfontosabb élelmiszerek szénhidrát tartalmáról, illetve egy konyhai mérleget. A kezdeti időszakban az egyes élelmiszereket szükséges lemérni és kiszámolni a szénhidrát tartalmát a korrekt diéta kialakításához .

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.