Életveszélyesek a léböjtkúrák

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy fiatal lány a napokban majdnem belehalt, pár éve pedig egy férfi a fél családját irtotta ki túlzásba vitt böjtöléssel. A divatos léböjt- és nullkalóriás kúrákat azonban minden elrettentő példa ellenére is egyre többen választják. A fogyásra áhítozók viszont jobb, ha tudják: valóban az életükkel játszanak.

Pár hete sokkolta a közvéleményt egy 21 éves lány esete, aki csak pár kilótól akart megszabadulni, ám fogyási vágya majdnem az életébe került. A fiatal lány a túlzásba vitt méregtelenítő-fogyókúra miatt pár nap leforgása alatt ágynak esett, az orvosok a sír széléről hozták vissza. Szilárd táplálékot egyáltalán nem vett magához, levekkel tartotta életben magát, 10 nap alatt pedig 9 kilótól szabadult meg. A kúra végére azonban fel sem bírt kelni az ágyból, kórházba került, ahol hosszú hetekig tartott, míg meggyógyították.

A lány esete csak egy a sok közül: egy férfi 2007-ben majdnem egész családjával végzett, amikor éhezésre fogta őket. Az apát és csont és bőr kislányát szintén hetekig kezelték, a kislány édesanyja viszont elvetélt és el is vérzett a túlzásba vitt koplalás következtében.

Az elrettentő példák ellenére mégis egyre többen választják a divatos léböjtkúrákat, mondván: velük nem történhet baj, mert ők „okosan” csinálják. De hogy is lehet ezt okosan csinálni? A világháló, a női és egyéb magazinok tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, amelyek között 3-10 napos kúra is szerepel, amikor a megtisztulni vágyó semmi mást nem vehet magához, mint folyadékot, gyümölcsleveket. Ám van ennél drasztikusabb kúra is: ebben 10 napig csak a desztillált víz bevitele megengedett.

Az életével játszik, aki a léböjtöt választja?

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy bizony, igen! – A koplalásnak évezredekre visszanyúló hagyományai vannak, az orvostudomány is használja, de csak ellenőrzött, kórházi keretek között! Ezek a nullkalóriás diéták olyan agressziók a szervezet ellen, amit még az egészséges ember is nehezen visel. Bár a legtöbb léböjtben a növényi rostok bevitele legalább megengedett, a szervezet „úgy van kitalálva”, hogy minden nap táplálékra, fehérjékre van szüksége. Ha ezt nem kapja meg hiányállapot lép fel – figyelmeztetett dr. Berki Emília, belgyógyász.

A hiányállapotban a nyomelemek és ásványi sók szintje kritikusra süllyedhet, a szervezetben lévő zsír és cukrok pedig bomlásnak indulnak, károsodhat a máj és a vese. – Bomlástermékként aceton keletkezhet a szervezetben, ami súlyos látáskárosodást okozhat. Az izomsejtek, így a szívizomsejtek is bomlásnak indulhatnak, így az ilyen kúrákat otthon végezni szigorúan tilos!

Cukorbetegeknél például pár nap alatt kialakulhat acetonos anyagcsere zavar, ami kómához is vezethet, szívbetegekkel hasonló a helyzet – magyarázta a szakorvos, aki hozzátette: a hihetetlen szenvedéssel járó, de viszonylag hirtelen fogyás ráadásul csak a legritkább esetben lehet tartós.

A zsírsejtekből ugyan kioldódnak a zsírcseppek, a súly így valóban kevesebb lesz, de a sejtek megmaradnak. Amint a szervezet táplálékhoz jut, első dolga lesz, hogy feltöltse ezeket a zsírraktárakat, visszaraktározza az elvesztett mennyiséget.

Ha valaki mégis nekivág a kúrának, előzetes orvosi kivizsgálás szükséges, otthon pedig 3 napnál tovább nem végezhető! Ha szédül, vastag lepedék jelentkezik a nyelvén, szívritmuszavar lép fel, fáj a feje vagy sápadt, azonnal forduljon orvoshoz! – mondta Berki Emília.

Ön tudja?

A fogyókúra alatt tabunak számítanak az édességek? A szex tényleg az egyik legjobb zsírégető módszer? A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk fogyasztanak, míg a szénhidrátoktól pedig elhízunk? Tisztázzuk. A legnagyobb fogyókúrás tévhitek.

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Túl sokat néz tévét?
Túl sokat néz tévét?

A trombózis veszélyének teszi ki magát.

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.