Szokatlan, de egyszerű módszerek fájdalomcsillapításra

Szerző: MTI

A csokoládé olyan agyi területet aktivál, amely tompítja a fájdalmat, és megnehezíti az evés abbahagyását - közölték amerikai kutatók a Journal of Neuroscience című szaklapban.

A vízivásnak azonban ugyanilyen hatása van, ráadásul a víz nem hizlal - állítja Peggy Mason és Hayley Foo, a Chicago Egyetem munkatársa.

Elhízott vagyok?

Kiszámolhatja testtömegindexét, amiből kiderül, optimális testsúllyal rendelkezik-e.
Testtömegindex kalkulátor >>

A kutatók csokoládét vagy vizet adtak a kísérleti patkányoknak, amikor azok felkapcsolták a ketrecükben lévő izzólámpát.

A forró lámpa hatására a rágcsálók evés és ivás előtti állapotukban azonnal elkapták lábukat, ám csokievés vagy vízivás után tompult a fájdalomreakciójuk. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy ilyenkor tovább ettek az állatok.

A vizsgálat eredményét azzal magyarázzák, hogy az evés az agynak egy olyan területét ingerli, amely a fájdalom tompításában is szerepet játszik.

Mason szerint ez a mechanizmus előnnyel járt az állatok és az ember számára akkor, amikor szűkében volt az élelem, hiszen amikor eledelhez jutottak, raktároztak is belőle.

A mostani bőségben azonban - nagy kalóriatartalmú ételekkel körülvéve - túlevéshez, elhízáshoz vezet a tudattalan válaszreakció.

A fájdalom tompítása ugyanakkor az energiamentes víz hatására is bekövetkezik, ezért Mason ezt javasolja nassolás helyett. "Az evés-ivás fájdalomcsillapító, de nincs szükség ehhez cukorra, a víz is tompítja a fájdalmat" - mondta.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

A csokoládé: hasznos vagy káros?

Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek...

Jól teszi-e, hogy csokit hoz a...

A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.