A cukorfogyasztás állandósítja az éhségérzést!

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító
Megjelent: 2014.03.27

A cukor és más szénhidrátok tehetők felelőssé az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyorsabb elöregedéséért. A folyamat következménye: éhség és túlsúlyosság - ahogy arról a "Nature" című tudományos folyóirat is beszámolt.

Éveink szaporodásával az étvágyunk kordában tartásáért is felelős sejtek, folyamatosan elöregednek és elhalnak. A természetes folyamatot a sok cukor- és szénhidrátfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja, s mivel étvágyunknak a szükséges sejtek híján nincs ami megálljt parancsoljon, megnő a túlsúlyosság kialakulásának kockázata.

Zane Andrews, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója, az agy által kibocsátott éhségszignálok, és az étvágyszabályozás összefüggéseinek elemzésekor fedezte fel, hogy bizonyos táplálékok különösen gyorsan felboríthatják szervezetünk éhségérzetének természetes szabályozását, és a kiegyensúlyozottságot az állandósult bevitelre ösztönző inger válthatja fel.

- A jelenség egyenes arányú - mondja az ausztrál endokrinológus -, minél több cukort és szénhidrátot fogyaszt valaki, annál több, az étvágyszabályozásért felelős sejt pusztul el, s következésképpen a folyamat előrehaladásától függően, annál több élelmet vesz magához.

A kutató szerint a legkritikusabbnak a 25 és az 50 év közötti életkor tekinthető.

Nincs jóllakottság-érzés

Üres gyomor esetében, a ghrelin nevű hormon éhségérzetről küld jelzést az agyba. Egy kielégítő mennyiségű táplálékot tartalmazó étkezés után, a POMC elnevezésű idegsejtek is bekapcsolódnak a folyamatba azzal, hogy a jóllakottság érzését jelentik agyunknak.

A cukor és szénhidrátok által azonban megbontott mechanizmus következtében, a jóllakottság-jelzés elmarad, s egyáltalán nem tudjuk megítélni, hogy mennyire vagyunk telítettek akkor sem, ha már a szükséges táplálékmennyiség többszörösét is vettük magunkhoz.

A kontroll szempontjából elengedhetetlen sejtek elhalásában látja Zane Andrews annak az okát, hogy a középkort elérve, miért hízik meg hirtelen olyan sok ember.

Ez a jelenség az előző két-három évtized óta még erősebben tapasztalható, mivel ez idő alatt étrendünkben jelentősen nőtt a szénhidrát és cukor mennyisége.

(WEBBeteg; Forrás: focus.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Hasi zsírréteg - Ezekkel a...

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

1 evőkanál étolaj egyenlő 5 alma?...

Már mindenki hallott arról az általános tényről, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik élelmiszer fogyasztását sem, mert ezzel rengeteg...

A rostok szerepe az étrendben

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet...

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Diétás szabályok cukorbetegség...

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly...

Jól teszi-e, hogy csokit hoz a...

A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a...

A táplálkozás élettana és...

Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.