A cukorfogyasztás állandósítja az éhségérzést!

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

A cukor és más szénhidrátok tehetők felelőssé az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyorsabb elöregedéséért. A folyamat következménye: éhség és túlsúlyosság - ahogy arról a "Nature" című tudományos folyóirat is beszámolt.

Éveink szaporodásával az étvágyunk kordában tartásáért is felelős sejtek, folyamatosan elöregednek és elhalnak. A természetes folyamatot a sok cukor- és szénhidrátfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja, s mivel étvágyunknak a szükséges sejtek híján nincs ami megálljt parancsoljon, megnő a túlsúlyosság kialakulásának kockázata.

Zane Andrews, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója, az agy által kibocsátott éhségszignálok, és az étvágyszabályozás összefüggéseinek elemzésekor fedezte fel, hogy bizonyos táplálékok különösen gyorsan felboríthatják szervezetünk éhségérzetének természetes szabályozását, és a kiegyensúlyozottságot az állandósult bevitelre ösztönző inger válthatja fel.

- A jelenség egyenes arányú - mondja az ausztrál endokrinológus -, minél több cukort és szénhidrátot fogyaszt valaki, annál több, az étvágyszabályozásért felelős sejt pusztul el, s következésképpen a folyamat előrehaladásától függően, annál több élelmet vesz magához.

A kutató szerint a legkritikusabbnak a 25 és az 50 év közötti életkor tekinthető.

Nincs jóllakottság-érzés

Üres gyomor esetében, a ghrelin nevű hormon éhségérzetről küld jelzést az agyba. Egy kielégítő mennyiségű táplálékot tartalmazó étkezés után, a POMC elnevezésű idegsejtek is bekapcsolódnak a folyamatba azzal, hogy a jóllakottság érzését jelentik agyunknak.

A cukor és szénhidrátok által azonban megbontott mechanizmus következtében, a jóllakottság-jelzés elmarad, s egyáltalán nem tudjuk megítélni, hogy mennyire vagyunk telítettek akkor sem, ha már a szükséges táplálékmennyiség többszörösét is vettük magunkhoz.

A kontroll szempontjából elengedhetetlen sejtek elhalásában látja Zane Andrews annak az okát, hogy a középkort elérve, miért hízik meg hirtelen olyan sok ember.

Ez a jelenség az előző két-három évtized óta még erősebben tapasztalható, mivel ez idő alatt étrendünkben jelentősen nőtt a szénhidrát és cukor mennyisége.

(WEBBeteg; Forrás: focus.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

A táplálkozás élettana és...

Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye.

Tények és tévhitek a...

Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért...

A szénhidrát-mentes életmód...

Táplálkozási szakértők ajánlása szerint – mint annyi minden esetében – a szénhidrátokkal (és a róluk való teljes lemondással) is ajánlatos...

Milyen és mennyi szénhidrát...

A táplálkozás a hiányzó láncszem az edzés és a teljesítmény között. Szarka Dorottya, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa elmagyarázza, miért...

Hatásos a szénhidrátmentes diéta...

Sokan a fogyás érdekében és az egészséges életmód jegyében minimálisra csökkentik a szénhidrátfogyasztást, esetleg teljesen ki is iktatják...

A szénhidrátok szerepe a...

A fehérjék fontosságánál már elemeztük az egyes sportágcsoportok esetében, hogy mi az ideális tápanyagbeviteli arány napi szinten, ám akkor is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.