• Tiszta só - tiszta őrület!

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Több mint egy éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban csökkentett nátrium tartalommal árult, s káliummal kiegészített ételízesítőket. A mérgezőnek titulált sót Tejfalussy András, s több orvos követője kerülendőnek tartja, míg szerinte a patikai tisztaságú sóból sokkal többet kellene fogyasztani. A kardiológusok szerint viszont ezzel szemben a nátrium-klorid lehet sok civilizációs népbetegség okozója, amiből minimálist lenne szabad csak fogyasztani.

    Az egyre gyorsabban terjedő levél szerint „a sóról, mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között például azt, hogy megemeli a vérnyomást”. A levél írója, Tejfalussy András szerint (akitől egyébként az interneten, jutányos áron rendelhető tiszta só) a só kell, a só jó dolog, a sófogyasztás egyfajta védőfaktor, s példaként említi a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokat. Az ügyesen megfogalmazott levélben különböző számításokat is olvashatnak az érdeklődők egészségesnek mondott nátrium és kálium szintekről.

    Hirdetés

    A legmegdöbbentőbb rész azonban mégsem ez. A levélben ugyanis egy másik súlyos állítás is szerepel: mégpedig az, hogy a káliummal dúsított sók egyenesen mérgezőek, s a rendszerváltás óta tudatosan mérgezik ezzel a lakosságot. „Nézzük mit is okoz ez a mérgezés: Szív és keringési problémák, magas vérnyomás, asztma, csontritkulás, érszűkület, fokozott trombózis és infarktus veszély, anyagcserezavarok, vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek népbetegségek. Az anyagcserezavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, például többek között a rákét is. Azt nem állítom, hogy közvetlenül rákot okoz, de igenis jelentősen segíti a rák kifejlődését.” – olvasható a tudományosnak ható írásban.

    Ezzel szemben a dietetikus szerint…

    A javasolt napi sóbeviteli mennyiség egy egészséges felnőtt számára 5 mg. Ez egy teáskanál konyhasónak felel meg, s 2 mg nátriumot tartalmaz. – Ezzel szemben jelenleg Magyarországon egy 2009-es felmérés szerint a nők naponta 12, míg a férfiak 17,2 mg sót fogyasztanak. Nátriumra ugyan valóban szüksége van a szervezetnek, a folyadékháztartás, az ingerület átvitel és a vérnyomás-szabályozás szempontjából, de közel sem ekkora mennyiségben. A túlzott nátrium bevitel ugyanis a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője – magyarázta Erdélyi Aliz, dietetikus.

    A szakértő szerint az elfogyasztott tetemes mennyiségű só 70-75 százaléka az előre feldolgozott élelmiszerekből (kenyerek, péksütemények, konzervek, felvágottak, ásványvizek) kerül a szervezetbe, a sófogyasztás csökkentésével a vérnyomás akár 2-8 higanymilliméterrel is csökkenhet, ezért mindenképp ajánlatos ezekből az élelmiszerekből minél kevesebbet fogyasztani. – Ízesítsünk inkább vasfűvel, s ha zöldfűszereket használunk a kellemes ízharmónia elérésére, sóból is kevesebb kell majd – folytatta a szakértő. 

    A kardiológus is másképp gondolja

    Még néhány adat a sóról


    • A vérnyomás kismértékű csökkentése – mely a napi sóbevitel 5 grammos csökkentésével elérhető lenne – lakossági szinten 24 százalékkal csökkenti az agyvérzés, és 18 százalékkal a koszorúér megbetegedések előfordulását. Ezzel évente 1,25 millió agyvérzésből származó halálozást és 3 millió szív-és érrendszeri halálozást lehetne megelőzni a világon!
    • A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást – mindkét nemben és minden életkorban –, a jelentős mennyiségű tartós sófogyasztás pedig magasvérnyomás (hipertónia) betegséget hoz létre. Hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió felnőttet érint. Ezek a betegségek felelősek a magyar lakosság halálozásának több, mint feléért.
    • A fokozott sóbevitel a magas vérnyomástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, valamint a bal kamrai izomtömeg-vastagodását, illetve ezek kockázatát.
    • Már egy szelet felvágottas, sajtos kenyér elfogyasztásával elérjük, sőt túl is léphetjük a WHO által ajánlott 5 gramm/nap sóbeviteli értéket, anélkül, hogy megsóznánk. Ebből is jól látszik, hogyha egyáltalán nem használunk sót sem ételkészítés során, sem utánsózásra, akkor sem kell tartanunk attól, hogy alacsony lesz a sóbevitelünk.
    • A nátriumbevitel csökkentése és a káliumbevitel növelése egyaránt vérnyomáscsökkentő hatású.

    (Forrás: OÉTI)

    A magyar lakosság 20-25 százaléka szenved hipertóniában, vagyis magas vérnyomás betegségben, aminek egyik okozója a túlzott nátrium-klorid bevitel. Prof. dr. Borbola József kardiológus szerint így a túlzott sófogyasztás egyértelműen káros a szervezetre. – A só vizet köt meg, így fokozza a vizenyőképződést, s a magas vérnyomást. Ha valaki vízhajtókat szed, s alacsony a vére nátrium tartalma, annak valóban pótolni kell, hiszen az optimális ionháztartáshoz szükséges, egészséges embereknek azonban vissza kellene fogni a nátriumbevitelt – tanácsolta a szakértő.

    A káliumról szólva a professzor elmondta, hogy az a körlevél állításaival szemben nagyon is hasznos a szervezetnek. A kálium a nátriummal együtt ugyanis részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. – A kálium és a Magnézium fokozza az izom-, és szívizomsejtek aktivitását, csökkenti a vérnyomást és a szívizomzavarokat. Hiányukban ritmuszavar, fáradtság, izomgyengeség és görcsök jelentkeznek. Valóban túl lehet adagolni, egy banánban például egy mg van. Ha egy vesebeteg 4-5 kiló banán egyszerre való megevésétől akár meg is halhat, de ennyit képtelenség megenni – folytatta Borbola József, hozzátéve: az egészséges vese a szervezetbe került kálium többletet minden probléma nélkül kiüríti, de az általános orvosi tapasztalat az, hogy a legtöbb ember szervezetében kevesebb a kálium, mint az szükséges volna.

    Túladagolni tehát étkezéssel szinte lehetetlen. Ennek oka, hogy a kálium-háztartás szigorú hormonális szabályozás alatt áll és a káliumürítés többféle mechanizmussal is megvalósulhat. Egészséges emberekben a bevitt kálium közel 90 százaléka vizelettel, 10 százaléka a széklettel, míg kis mennyisége a verejtékkel ürül ki a szervezetből.

    Vesebetegeknek azonban oda kell figyelni rá! AZ OÉTI adatai szerint, ha valamennyi élelmiszerben, ill. az ételkészítés és sózás során olyan, 30 százalékkel csökkentett nátriumtartalmú sót használnánk, ahol a nátriumot káliumra cserélték, a ma jellemző átlagos lakossági sóbevitelt figyelembe véve ez 2,6 g kálium-bevitelt jelentene. (Amennyiben a sóbevitelt csökkentenénk az ideális 5 g-ra, és ezt az előbbi típusú sóval fedeznénk teljes egészében, az mindössze 0,48 g káliumfogyasztással lenne egyenértékű.)

    Figyelembe véve a számításokat, azon csökkentett nátrium-tartalmú konyhasók normál, átlagos mennyiségben való fogyasztása, ahol a nátrium egy részét káliumra cserélték, ép veseműködés esetén nem jár kockázattal.

    Azoknak viszont, akinél a káliumürítés károsodása ismert vagy ennek veszélye fennáll (például krónikus veseelégtelenség, krónikus szívelégtelenség, diabetes, idős kor esetén) a kálium-bevitel csökkentése ajánlott, például diétával. Ilyen esetben pedig figyelembe kell venni a konyhasó esetleges kálium-tartalmát is! Ezt egyébként minden esetben feltüntetik a csomagoláson, így azt mindig olvassa el figyelmesen!

    A tiszta sóról – STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program

    A körlevél szerint tiszta sót (patikai só) kellene fogyasztani, vagyis olyan készítményt, amely 99, 5 százalékban tartalmaz nátrium-kloridot. A körlevél szerzőjétől egyébként ezt a csodaszert jutányos áron meg is lehet rendelni. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a gyógyszerkönyvi minőségű sót 2011 óta nem is lehet a patikákban kapni. A körlevél ugyanis akkor indult útjára, s a patikai forgalom jelentős megugrása után az országos tiszti főgyógyszerész megtiltotta a NaCl alapanyag „nem gyógyászati célú forgalmazását” a patikákban – éppen a fent említett káros hatások miatt.

    A sócsökkentés kiemelt egészségügyi és következményes gazdasági hatásaira tekintettel pedig az Európai Unió Sócsökkentő keretprogramot indított, melyhez a tagállamok nagy része – köztük a jelentős népegészségügyi problémát jelentő hazai sófogyasztás miatt Magyarország is – csatlakozott, elindítva a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot.

    Az Országos Élelmezési-, és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerint az élelmiszeripar együttműködése nélkül az ajánlott értéket elérni, illetve megközelíteni is csaknem lehetetlen. Az élelmiszeripar egyik lehetősége, hogy fokozatosan csökkenti az élelmiszerek sótartalmát (a kenyerekben kilónként 2 mg-nál több só már jelenleg sem lehet), másik lehetőség olyan sókeverékek alkalmazása, amelyek ún. csökkentett nátrium-tartalmú konyhasót eredményeznek. Ezek rendszerint különböző kálium vegyületeket (pl. kálium-klorid, kálium-citrát, stb.) tartalmaznak a nátrium-klorid részbeni kiváltására. A csökkentett Na tartalmú só azonos sós íz mellett 30 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz.

    Az OÉTI számításai szerint azon csökkentett nátrium-tartalmú konyhasók normál, átlagos mennyiségben való fogyasztása, ahol a nátrium egy részét káliumra cserélték, ép veseműködés esetén nem jár kockázattal.

    Egy nem reprezentatív (hét bolti só vizsgálatával készült) kutatás szerint a hazai üzletekben kapható étkezési célra használt asztali só nátrium-kloridot tartalmaz, kálium tartalma nem haladja meg a 0,2 százalékot, így tehát teljesen indokolatlan a gyógyszertári („gyógyszerkönyvi”) só élelmiszerként történő felhasználása.

    A tiszta tengeri-sókban, vagy a drágább Himalája vagy Indus sókban, elviekben nincs, vagy minimális a Kálium tartalom. A csomagoláson fel kell tüntetni, ha mégis van benne Kálium. Létezik egy olyan só is (illetve olyan sópótló, amelynek íze nagyon hasonlít az asztali sóéra), ami egyáltalán nem tartalmaz nátriumot: csak kálium-kloridot és egyéb összetevőket. BONSALT néven árulják, kifejezetten magasvérnyomásban szenvedőknek ajánlják, ára (85 gr) 5-600 forint körül mozog.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Módosítva: 2012.10.31 14:37, Megjelenés: 2012.10.31 14:37
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    Az ereket (is) védő újdonság: kenyér kevesebb sóval

    A magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. Minden életkorban, mindkét nemnél szoros, dózisfüggő a kapcsolat a sóbevitel mértéke és a vérnyomás értékei között – ezt igazolja az utóbbi években született számos tudományos bizonyíték.

    A napi ajánlott maximális sófogyasztás

    Az Amerikai Élelmiszer és Hatóanyag Igazgatóság (FDA) szabályozná a hozzáadott só mennyiségét az élelmiszergyártóknál és az éttermekben is. Az Egyesült Állomokban is ismertek a túlzott nátriumbevitel következményei, és számos erőfeszítés is történt már e téren, de nem sok eredmény mutatkozott az elmúlt 40 évben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.