Gyakorlatias táplálkozási tanácsok nem csak betegeknek

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Az orvostanhallgatók és az egészségügyi szakemberek mellett a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit abban a tankonyhában, amely a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében kapott helyett. A WEBBeteg is megnézte, mit főztek ki a dietetikusok.

Az elsődleges és másodlagos megelőzés egyik kulcsfontosságú komponense az egészséges életvitel és táplálkozás, amelyet a kórházban fekvő cukorbeteggel, elhízással, daganatos vagy szív- és érrendszeri betegséggel küzdő pácienssel is meg kell ismertetni, életmódváltással ugyanis hamarabb felépülhetnek, ráadásul elkerülhető a további megbetegedés.

Főzés, evés, kiértékelés

A debreceni klinika tankonyhájában nemcsak elméleteket gyártanak, elő- és elkészítik az ételeket, megvitatják, mit, mikor és miért érdemes használni, megismerhetik a résztvevők az új konyhatechnológiákat, a speciális alapanyagok felhasználhatóságának módjait, a különböző fűszernövények alkalmazását – sorolja Szalayné Kónya Zsuzsa, a tankonyha szakmai feladatait ellátó Dietetikai Szolgálat vezetője. Ráadásul a családtagok is bevonhatóak a tanácsadásba, így mindenkiben tudatosul, hogy egészségesen élni egyáltalán nem költséges, sőt, a legkisebb falu boltjában is megvásárolhatóak azok az alapanyagok, amelyekből nyugodt szívvel főzhető és süthető a szervezet számára egészséges étel.

Nem kell elhagyni a kolbászt, a szalonnát vagy a zsírt, csak a mértéket kell tartani – mondja a szakember arra a felvetésemre, hogy egy idős beteg, aki évtizedekig fogyasztott ilyen ételeket, nem tud váltani egyik pillanatról a másikra. A libazsír például az egyik legegészségesebb alapanyag, a korszerű teflonedényekbe elegendő egy-két kiskanálnyi belőle, ha húst akarunk benne sütni.

A főzés és az ételek elfogyasztása közben vagy után a korszerű oktatási eszközöknek és programoknak köszönhetően a szervezetünk aktuális tápanyag-ellátásáról is képet kapunk. Kiderül, mennyire jött össze a gasztronómiai élmény az élettani szükségletekkel, például az adott étel mennyi kalóriát tartalmazott. A tankonyha mellett egy étkező is helyet kapott, amely előadóként is funkcionál, kivetítővel ellátva.

Ellenőrzött minőségű alapanyag

A tankonyhában 15-en tudnak egyszerre főzni, 4 főzőlap, 2 sütő, kenyérsütő, valamint nagyon sok kisebb konyhai eszköz segíti a munkát. Az alapanyagokat, így a zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat és a többi hozzávalót az élelmezési osztály rendeli meg a már jól bevált szállítóktól. Figyelnek arra, hogy csak ellenőrzött, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzanak.

A rákellenes táplálkozás alapszabályai


Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyors étkezdéket pedig felejtsük el! Maradjon annyira vékony, amennyire lehet, de ne vigye túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. A túlsúly, "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek. A rákellenes táplálkozás alapszabályai>>

Szalayné Kónya Zsuzsa a WEBBetegnek elmondta azt is, hogy a korszerű ételkészítési gyakorlat beépül az általános orvosképzésben részt vevő hallgatók tanrendjébe, felismerik a helyes táplálkozás jelentőségét, így később, gyakorló orvosként az egyes betegségek gyógyítása során tudatosan alkalmazzák a terápia részeként, bevonják a munkába a dietetikusokat. Ma sajnos még nem ez a gyakorlat, de jó úton haladunk.

A Táplálkozástudományi MSc képzés gyakorlati oktatásának egy része is itt zajlik majd, a főpróbát éppen a mesterképzésen részt vevő hallgatók tartották egy hete. Nagy sikere volt a brokkoli tortának, amely csak küllemében hasonlít az édességhez.

A dietetikai szolgálat vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy szerveznek majd tanfolyamokat, így bárki, aki érdeklődik az egészséges táplálkozás iránt, eljöhet és megtanulhat jó néhány fortélyt.

Mi az, hogy egészséges étel?


Az egészséges étel alapanyagai megtalálhatóak a természetben, a legkevesebb időt töltötték el ipari körülmények között. Kiváló példa erre a vaj és a margarin esete. A teavaj természetes anyag, és hogy fogyasztása során ne emelkedjen a vér koleszterinszintje, mindig teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérre kenjük és együnk mellé legalább 10 dekagramm zöldséget.

Vegyünk egy egyszerű példát arra, hogy sokkal finomabb és olcsóbb az otthon elkészített desszert. Az igazán jó minőségű és finom gyümölcsjoghurtot a saját pénztárcánk és ízlésünk alapján is elkészíthetjük, nem kell hozzá más, mint megaltatott házi tej vagy boltban vásárolt natúr joghurt, valamint az évszaknak megfelelő gyümölcs, például meggy, cseresznye vagy barack. Egy 2 decis natúr joghurtba elegendő egy darab barack vagy néhány szem meggy is, de aki gazdagon szereti, bármennyit beletehet. 50 forint a legolcsóbb natúr joghurt, még olcsóbb, ha megaltatjuk a házi tejet és az lesz az alapanyag. Ez csak egy praktika a sok közül.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Táplálkozási tanácsok kijárási...

Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett....

Tízből egy ember eszik egészségesen

A rendszeres étkezésre a legtöbb magyar már odafigyel, ám arra, hogy valójában mit is eszik, és a tányérra kerülők egészségesek is legyenek, már...

11 egyszerű tanács a rák...

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb...

Ételek, amik fiatalosan tartanak

Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket...

Húsfogyasztás: csak mértékkel

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.