Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.
A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokokként szerepelnek a fejlett társadalmakban. Ennek nem kellene így lennie, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne.
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. A koleszterinszint a befolyásolható tényezők közé tartozik.
A megelőzés egyik módja a vér koleszterinszintjének alacsony értéken tartása. A magas koleszterinszint szívkoszorúér-meszesedéshez, szívinfarktushoz és stroke-koz vezethet.
Az első és legfontosabb tényező ennek elkerülésében az egészséges életmód, ezzel nemcsak a koleszterinszintünket tarthatjuk egészséges értéken, de vérnyomásunkat, testsúlyunkat, vércukrunkat, vérzsírunkat is.
Az étrend a megelőzés alappillére
Zsírbevitel. Az étrendben alacsony legyen a zsírbevitel, különösen vonatkozik ez a telített zsírokra. A napi kalóriabevitelt tekintve a zsírfogyasztás ne haladja meg a 30 százalékot.
A leghasznosabb ételek. Van néhány olyan étel, melyek jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre, segítenek a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint elleni küzdelemben, ezek fogyasztását részesítsük előnyben:
- brokkoli,
- hal és halolaj,
- zöld leveles zöldségek,
- citrusfélék,
- sárgarépa,
- rostdús ételek, gabonaőrlemények.
Bevásárlókosarunk. A tudatos táplálkozásnak része a tudatos vásárlás. Szánjunk időt arra, hogy elolvassuk a termékek címkéjét még a vásárlás előtt, lehetőleg késztermékeket ritkán vásároljunk, inkább magunk készítsük el az ételt.
- Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
- Gabonaőrlemény a rostok fedezésére.
- Rizs, lehetőleg barnarizs.
- Gyümölcs, szárított vagy fagyasztott is lehet, ha nincs friss, de a friss gyümölcsnek a legmagasabb a nyomelem- és vitamintartalma.
- Zöldség, lehet szárított vagy fagyasztott is, de a legjobb választás a friss zöldség.
- Ásványvíz, vagy cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készült 100%-os gyümölcslé.
- Alacsony zsírtartalmú tej.
- Sovány sajt.
- Sovány joghurt.
- Bőr nélküli szárnyas hús.
- Hal.
- Jó minőségű margarin.
- Jó minőségű növényi olaj magas hőfokon való sütéshez, pl. napraforgó, repce.
- Extra szűz olivaolaj salátákhoz, sütéshez az olivaolaj nem javasolt.
Gyakori kérdések - Az orvos válaszol |
Kedves Doktornő! Decemberi laboreredményemben a koleszterinértékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas? Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle nassolnivalók is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol |
A rendszeres testmozgás csökkenti a rizikót
A sportolás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját.
Óvatosan szabad azonban elkezdeni a sportolást, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.
A rendszeres testmozgás ezek ellenére mindenkinek javasolt. A nem megerőltető tempójú gyaloglás alkalmasabb lehet a kezdeti hónapokban.
A pulzusszámot jelentősen emelő gyakorlatok (például futás, úszás, aerobic) nem javasoltak addig, míg a szervezet nem szokott hozzá a rendszeres sporthoz.
Az ideális testsúly eléréséhez is sokkal alkalmasabb a napi rendszerességgel végzett kevésbé megerőltető mozgás (pl. közepes tempójú séta), mint heti 2-3 alkalommal végzett edzőtermi edzés.
Tovább A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos