Likopin téma
A paradicsomfogyasztás hatásai - Mit mondanak a kutatók?
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István
A paradicsomot nemcsak a hagyományos magyar konyha része, hanem számos speciális étrend, például a mediterrán diéta is előszeretettel használja. Mivel egészséggel kapcsolatos hatásai a széles körű kutatás ellenére nem teljesen tisztázottak, érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.
A paradicsom is távol tartja az orvost
drportal.hu
Jó hír azok számára, akik nem kedvelik az almát, hogy az almához hasonlóan a paradicsom rendszeres fogyasztása is kedvező hatást gyakorol az egészségünkre. Sőt, ahhoz, hogy élvezhessük egészségvédő hatását, még a paradicsomot sem kell szeretnünk, mivel egy új kutatás szerint a paradicsom egyik összetevőjét tartalmazó tablettával is megelőzhető a szívbetegség és a rák kialakulása.
Nem csak finom, de egészségügyileg is hasznos!
MTI
A rosszindulatú daganatok kezelésének a sugárkezelés egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé, illetve a benne található likopin.
A likopin csökkentheti a tüdőrák kockázatát
MTI
A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdőrák kockázatát, sőt a szellemi képességek időskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezője a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata.