Túladagolható a béta-karotin? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Úgy tájékozódtam, hogy a béta-karotint nem lehet túladagolni, csak az A-vitamint. Nagy mennyiségű béta-karotin szedésekor toxikus mérgezés nem lép fel, csak a talp és a tenyér bőre besárgulhat. Ez igaz? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Sajnos rosszul tájékozódott. A béta-karotin túladagolható, zsíroldékony provitamin, túladagolásakor olyan reakciók léphetnek fel, mint csontfájdalom, látászavar, májkárosodás, fejfájás, hányás, menstruációs panaszok, bőrgyulladás, hajhullás, stb.

Sőt, bizonyos daganatos betegségek rizikóját, illetve a koponyaűri vérzés esélyét is fokozza, de ezek az információk csak a táplálékkiegészítőkkel bevitt formára vonatkoznak, a természetes formára nem.

Az internetes források sem mindig szakszerűek, sőt sokszor hatalmas tévedéseket állítanak egy-egy termék eladhatósága céljából.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmódközpont)

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

A karotinra és rokon vegyületeire (karotinoidok) jellemző, hogy antioxidánsként viselkednek. A-vitamin hiány esetén megnőhet egyes daganatok kialakulásának esélye, viszont azt nem sikerült igazolni, hogy karotinban vagy A-vitaminban gazdag étrenddel (vagy táplálék kiegészítőkkel) csökkenne a tumorok kialakulásának kockázata.
Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.