A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ha az áhított fogyás a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás mellett sem következik be, annak több oka is lehet, ezek közül az egyik leggyakoribb a pajzsmirigy alulműködése.

A pajzsmirigy az emberi szervezet létfontosságú anyagcsere-folyamataiban vesz részt, hormonja a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3). A mirigy alulműködése esetén a két hormonból túl keveset termel, aminek következtében lelassul az anyagcsere.

A betegség kialakulásában veleszületett és szerzett tényezőknek is szerepe lehet. Minden három–négyezredik csecsemő pajzsmirigy-alulműködéssel születik, lányoknál kétszer olyan gyakori a betegség, mint fiúknál. A nem veleszületett okok közül meg kell említeni a jódhiányt.

Sokszor nehezen derül rá fény

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a pajzsmirigy hibás működésére sokszor csak hosszú idő után derül fény, és a szervezetnek újra és újra hozzá kell szokni a hormonszint ingadozásához. Sok pajzsmirigyproblémával küzdő páciens hosszú ideig nem is tud a betegségéről.

A pajzsmirigy-alulműködés következményei

A pajzsmirigy-alulműködés következtében a teherbírás egyre csökken, a testsúly pedig fokozatosan gyarapszik. Elsőre sokaknak nem jut eszébe, hogy a probléma forrása a pajzsmirigy hibás működése lehet, és orvoshoz sem fordulnak.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Aki gyakran fáradtnak és gyengének érzi magát, valamint súlyproblémákkal küzd, és erre látszólag semmi magyarázat nincs, komolyan kell, hogy vegye ezeket a tüneteket. A pajzsmirigy-alulműködés velejárója még a székrekedés és a száraz bőr.

A pajzsmirigy lappangó (látens) vagy szubklinikai alulműködése a középkorú nőknek körülbelül a hat százalékát, az idősebbek húsz százalékát érinti. Minél idősebb egy nő, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála pajzsmirigy-alulműködés. A betegség előfordulása nőknél öt-tízszer gyakoribb.

Miért van hatással a testsúlyra a pajzsmirigy alulműködése?

Mind a fogyás, mind az egészséges testsúly megőrzése problémát jelent azok számára, akik pajzsmirigy-alulműködéssel küzdenek, ugyanis a pajzsmirigyhormonok a vércukorszint szabályozásában és a zsíranyagcserében is szerepet játszanak, azáltal, hogy mobilizálják és lebontják a raktározott zsírt, ami szükséges a fogyáshoz. Ha a pajzsmirigy alulműködik, a glükóz felvétele a sejtekbe nehezítetté válik, több inzulinra lesz szükség, ami növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát, a már cukorbetegekre pedig ezen okokból kifolyólag komoly veszélyt jelent az újonnan kialakuló pajzsmirigy-alulműködés.

Mi a teendő pajzsmirigy-alulműködés gyanúja esetén?

Ha felmerül a pajzsmirigy-alulműködés gyanúja, és az előzőekben említett tüneteket és problémákat észleli, forduljon orvoshoz, és hormonvizsgálattal kideríthető, hogy valóban pajzsmirigy-alulműködés okozza-e a gondokat.

Ha a szükséges vizsgálatokkal beigazolódik a pajzsmirigy-alulműködés fennállása, akkor megfelelő kezeléssel a probléma kordában tartható, és így a testsúly is rendeződni fog.

Más betegség is állhat a háttérben

Ha eleget mozog és egészségsen táplálkozik, mégsem tud fogyni vagy képtelen megtartani ideális testúlyát vagy hízik, annak több egészségügyi probléma is állhat a hátterében, ezért mindenképpen javasolt ilyen esetekben orvoshoz fordulni, hogy akár pajzsmirigy-alulműködés, akár más betegség áll fenn, az mielőbb megfelelően kezelhető legyen.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de, Abnehmen bei Schilddrüsenunterfunktion - was hilft? (rrb-online.de)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Pajzsmirigy-alulműködés
A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorokban sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az időskorig egyaránt kimutathatóak és hasonló tünetekkel jelentkeznek.
Élelmi rostok
Élelmi rostok

Néhány IBD-beteg állapotát ronthatják.

Magzatmozgások
Magzatmozgások

Mikor és mennyi a normális?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.