Jód téma

A pajzsmirigy-rendellenességek megelőzése

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - 2022-05-22 04:03
A pajzsmirigybetegségek megelőzése és kezelése szempontjából is nagy jelentősége van szűrővizsgálatok elvégeztetésének, az elváltozások korai felismerésének és lehetőség szerint a betegségek megelőzésének.

A jód élettani szerepe - Hiánybetegség és a túl sok jód hatása

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - 2022-06-10 04:03
A jód biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és karban tartja a pajzsmirigy működését. Mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle. A jód szerepéről Prof. dr. Balázs Csaba, endokrinológus adott felvilágosítást.

A jódhiány és tünetei

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-02-05 15:06
Jódhiány
A jódozott konyhasófogyasztás elterjedésével az utóbbi években Magyarországon jelentősen csökkent a jódhiányban szenvedők száma. Azonban ritkán így is előfordulhat a hiányállapot, mely sokszor a pajzsmirigy megnagyobbodásával jár.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus - 2021-12-22 07:33
CT-vizsgálat
Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos CT-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a vizsgálat? Hogyan kell rá felkészülni, és utána van-e valami fontos tudnivaló? Van-e ellenjavallata ennek a vizsgálatnak?

Nem csak jódhiány okozhat pajzsmirigyzavart

Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus - 2021-11-18 18:33
A pajzsmirigy-alulműködést legtöbbször a jódhiányához kapcsolják, melynek magyarázata, hogy e zavart gyakran ezen ásványi anyag hiánya okozza.

Nem mindig jó, ha jódot szed pajzsmirigyzavarra

Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus - 2021-11-02 07:36
A pajzsmirigyzavarok esetén gyakran hallani, hogy hátterében jódhiány áll, így kezelésében nagy szerepe van e ásványi anyag fokozott bevitelének. Dr. Békési Gábor, pajzsmirigy-specialista azonban mindenkit figyelmeztet, hogy csakis szakorvosi javallatra szedjen jódtartalmú táplálékkiegészítőt, ugyanis vannak olyan állapotok, amikor a problémán ezzel csak ronthat!

Pajzsmirigybetegség a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2017-02-16 20:09
A magzat normális fejlődéséhez elengedhetetlen a normális anyai pajzsmirigyműködés. A szükséges pajzsmirigyhormont a terhesség első harmadában csak az anyától kapja a magzat, majd folyamatosan beindul a saját hormontermelése is. Az anyai pajzsmirigy alul- vagy túlműködése egyaránt veszélyt jelent a gyermekre.

Jódhiány teszt

2014-11-07 00:00
A jódhiány sokszor okozhatja a pajzsmirigy megnagyobbodását. Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy szenvedhet-e jódhiányban.

Szedjünk-e jódot? - Az endokrinológus válaszol

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2013-09-29 02:41
A Japánban történt tragédia hatására világszerte megkezdődött a jódkészítmények pánikszerű felvásárlása. Milyen esetekben indokolt a jód szedése, és ártalmas lehet-e a túlzott jód fogyasztás? – ezekre a kérdésekre ad választ Prof. Balázs Csaba, endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.

Természetes, vagy mesterséges hormonok?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2012-12-28 05:21
Pajzsmirigy betegségek esetén a kezelés gyakran a hiányzó hormon pótlásával történik. Honnan származnak valójában a terápiában használt hormonok? Hatásosabb-e a szintetikus készítmény? Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát kérdeztük.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az indokolatlan jódfogyasztás ártalmas, ezért mindenkit óva int attól, hogy orvosi ellenőrzés nélkül jódtartalmú készítményt szedjen.
A sérült japán atomreaktorokból szivárgó radioaktív sugárzással szennyezett spenót ijesztően hangzik, de nézzük a valóságot: még ha el is jutna belőle valamennyi a boltokba, Popeynek kellene lennünk, hogy annyit tudjunk enni, amennyi már káros.

A nukleáris katasztrófa rövid és hosszú távú veszélyei

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2011-03-16 11:47
A Japánban történt tsunami, földrengés és az ennek következtében kialakuló robbanás jogosan felveti a kérdést, hogy milyen veszélynek vannak az ott élők kitéve, illetve, hogy a távolabbi országok lakói veszélyben vannak-e. A katasztrófa következményei nemcsak Japánt érintik, hanem a környező területeket, országokat egyaránt.

Jód érzékenység!

Orvos valaszol - Dr. Hangonyi Csilla - 2019-02-23 15:24
Üdvözlöm! Gyermekkoromban elestünk motorral be kellett varrni a lábam ekkor kenték be jóddal, másnap olyan panaszaim voltak ami a gyomromat érintette mintha leállt volna az emésztésem erre mondták azt hogy jódérzékeny vagyok! Első kérdésem hogy e

Természetes jód fogyasztás (alga)

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2015-03-05 13:48
Tisztelt dr Fáklya Mónika! 1995-ban Hashimotó thyeoditist diagnosztizáltak szövettan alapján kórházi szakrendelésen. Klinikai diagnózis: Thyreoditis subacuta. 6 hétig Medrolt szedtem. Azóta soha nem volt problémám, évente járok funkció vizsgálatr

Szükséges a jód szedése?

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2014-02-21 12:46
Kedves doktorur/no! Azt szeretnem megkerdezni, hogy szukseges-e kulon jodot szednem enyhe pajzsmirigy alulmukodes eseten ha terhes vagyok? Csak euthirox tablettat kaptam, 7 hetes terhesen kezdtem el szedni, egy honapig a 25 mg-osat, utana az 50est.

A Betadine krémet alkalmazhatom pajzsmirigy alulműködés esetén?

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós - 2012-01-12 22:28
Hüvelyi fertőzésre orvosom Betadine krémet javasolt de a betegtájékoztatót elolvasva elbizonytalanodtam. Mivel pajzsmirigy betegeknek nem ajánlott. Természetesen nem hosszútávon használnám és nem rendszeresen, csak egy kúra erejéig. A pajzsmirigy bet

Terhességi vitamin JÓD NÉLKÜL

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2010-09-13 11:17
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, tistelt Válaszadó Orvosok! Terhes vagyok, a 13. hétben, és szeretnék egy olyan terhességi vitamint találni, amiben NINCS JÓD, ugyanis nemcsak hashimotóm van, ami mellett eddig sem szedhettem jódot, hanem allergiás is va

Milyen terhesvitamint szedjek?

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2010-08-02 16:20
Pajzsmirigy alulműködésem van, TSH: 5, 9. Szedhetem-e a jódtartalmű terhesvitamint?

Pajzsmirigy alulműködésre kiégészítő étrendkiegészítő

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász - 2009-07-29 09:20
Tisztelt Doktor Úr/Nő! L-thyroxint szedek már 2002-óta napi 100 mg-ot. Szerencsére jól beállították jók az eredményeim. Találtam egy étrendkiegészítőt (Lenkei féle alap vitamin csomag) ami elég sok jódot tartalmaz. Szedhetem -e én ezt nem okozok