Fogzománc téma

Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos

Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. Életünk tele van stresszel, akár a munkahelyünkre, akár a magánéletünkre gondolunk. Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

Mitől alakulhat ki fogkő?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Volom András, fogszakorvos

A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani.

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

A fogfehérítés - Orvosi kezelés és házi praktikák

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

Az elmúlt néhány évben, egyaránt a nők és férfiak körében, a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el. Lássuk, milyen fogorvosi eljárások és házi praktikák állnak rendelkezésre a szép mosoly eléréséhez.

Érzékenyek a fogai?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos

Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

Már a tejfogaknál is gyakori a fogerózió

Semmelweis Egyetem

Egyre gyakoribb, és már a tejfogazatban is tapasztalható a fogerózió jelensége – hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna. A Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója hozzátette, a fogainkra nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas, hanem a gyümölcsök, gyümölcslevek savanyú kémhatása is.

Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

Tények a fogszuvasodásról

Chapter Four Communications Hungary

A fogszuvasodás egy olyan krónikus betegség, amelyet savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba jutó szénhidrátokat bontják, és a bontás során keletkező savak a fogzománc ásványi anyag tartalmát kioldják. Ez az első fázis.

Tények és tévhitek a fogakról

WEBBeteg - O.K.T.

Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?