Fogzománc téma

Érzékenyek a fogai?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2022-09-11 21:42
Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

Tények és tévhitek a fogakról

WEBBeteg - O.K.T. - 2022-08-25 04:03
Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?

Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - 2022-05-13 13:36
Fogfehérítés
Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

Miért lehetnek érzékenyek a fogak?

WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - 2022-05-04 17:03
Sokáig azt mondta a fogorvosunk, hogy rosszul mosunk fogat, amiben lehet is némi igazság, hiszen sokan megrögzötten sikálunk. De nem csak ez lehet a probléma forrása. Életünk tele van stresszel, akár a munkahelyünkre, akár a magánéletünkre gondolunk. Ezt valahogy le kell vezetni. De mikor és hogyan?

Mitől alakulhat ki fogkő és hogyan távolítható el?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-01-14 18:33
Fogkő
A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani.

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2021-12-18 11:33
Fogszuvasodás
A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

A fogfehérítés - Orvosi kezelés és házi praktikák

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021-08-20 11:36
Fogfehérítés
Az elmúlt néhány évben, egyaránt a nők és férfiak körében, a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el. Lássuk, milyen fogorvosi eljárások és házi praktikák állnak rendelkezésre a szép mosoly eléréséhez.

Már a tejfogaknál is gyakori a fogerózió

Semmelweis Egyetem - 2021-02-20 19:03
Egyre gyakoribb, és már a tejfogazatban is tapasztalható a fogerózió jelensége – hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna. A Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója hozzátette, a fogainkra nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas, hanem a gyümölcsök, gyümölcslevek savanyú kémhatása is.

Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020-09-12 17:05
Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

Tények a fogszuvasodásról

Chapter Four Communications Hungary - 2014-07-10 18:23
A fogszuvasodás egy olyan krónikus betegség, amelyet savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba jutó szénhidrátokat bontják, és a bontás során keletkező savak a fogzománc ásványi anyag tartalmát kioldják. Ez az első fázis.

A narancslé-fogyasztás ártalmasabb, mint a fogfehérítés

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2011-08-11 13:18
Nincs miért tartani a professzionális fogfehérítéstől, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy a savas italok jobban károsítják a fogat, mint a szépítő eljárás. A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.
Mainz városában, a Johannes Gutenberg Egyetem felnőtt emberek kihúzott fogait, különböző borokban fürdették 24 órán át, majd mikroszkóppal tanulmányozták azok felszínét, hogy a zománcréteg milyen módon és mértékben változott.

Fogcsikorgatás teszt

2011-07-14 14:12
Ön is éjszakai fogcsikorgató? Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran fogcsikorgatás formájában nyilvánul meg....

Hogyan változnak a fogak az életkorral?

Medizóna - 2010-07-07 17:47
A fogaink is ráncosodnak, hogy némi képzavarral éljünk. A lényeget azonban pontosan kifejezi az előbbi mondat: a szerveink, a bőrünk, az egész testünk öregszik, miért is lenne ez alól kivétel éppen a fogsorunk?

Fogzománc

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2012-09-07 12:54
Szép estét. Az egyik fogamnál elől a fogzománc fele lejött..és el van színeződve. Mit tudnék vele csinálni? Meglehet úgy oldani h ne kelljen kihúzni vagy valami? Illetve pár fogamnál..ez inkább felül van..a legfelső részén talán azt hívják fognyak

Fogzománc hiba, mit lehet tenni?

Orvos valaszol - Dr. Ágics Anikó - 2012-02-12 13:51
Kedves Doktor Úr/Nő Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nekem nagyon rosszak a fogaim, tehát sorra lyukadnak ki és már jó ideje fogzománc hibám is van..Természetesen hol máshol mint az első 3 fogamon.. Az egyiket a fogorvosom kezelte, tehát kif

18 hónaposan hiányos fogzománc?

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2011-07-02 15:21
Tisztelt Doktornő! Harmadik gyermekemnél vettem észre az alábbi tünetet: Mind a 4 első fogának a fogíny közelében van 1-1 luk. De nem szuvasodásnak tűnik, inkább olyan mintha le lenne pattogzva a zománc. Elszíneződve sincs a lukaknál. A fognyakn