Nyelvpiercing: velejárók és kiszámíthatatlan veszélyek

KamaszPanasz
megjelent:

A nyelvpiercing egyáltalán nem újfajta hóbort. Már ősidőktől használták a fakírok is, hogy így bizonyítsák transzállapotukat. A 20. század nyugati országai tulajdonképpen a fakíroktól vették át ezt a különös testékszert, és tették divatossá Amerikában és Európában.

A test különböző pontjainak piercingelése több évezredes hagyomány. A Biblia is említi, mint a gazdagság, jólét és hatalom jelképét. Az ókori Egyiptomban csak az uralkodó család tagjainak volt engedélyezett, és kizárólag a fáraóknak lehetett köldök piercingje.

Az ókori római férfiak mellbimbó piercingje az erő és bátorság szimbóluma volt, valamint a Birodalom iránti hűségé. Az azték és maya kultúrában a nyelvpiercing rituáléjával istenhez szerettek volna közelebb kerülni. A reneszánsz idején újból divatba.

A nyelvpiercing által kiváltott fájdalom leginkább a fülpiercingéhez hasonlít. Ugyanakkor az eljárás más, a nyelvpiercinghez éles tűt használnak, míg a fülpiercinghez füllyukasztó pisztolyt. Ez az eljárás is nagyban csökkenti a fájdalom mértékét. A fájdalomtűrő képesség ugyanakkor egyénfüggő, mindenkinél más. Az, hogy mennyire érezzük fájdalmasnak, nagyrészt fejben dől el.

Vérző nyelv a piercing után

A nyelvpiercing általában biztonságos, ám fennáll a Hepatitis B, C és HIV fertőzés veszélye, valamint egyéb egészségügyi problémák kockázata is. Megfelelő óvintézkedésekkel ezek kockázata csökkenthetők.

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a nyelv vérezzen a piercing behelyezése után. Súlyos vérzést a nyelvben található vérerek tömeges sérülése okozhat. Mivel ilyenkor a vért lenyeljük, a vérzés intenzitása általában ismeretlen. A következő szabályok betartása javasolt:

• Csökkentse a vérzés kockázatát azzal, hogy a nap hátralevő részében óránként szopogat jégkockát!

• A nyelv túlzott feldagadása veszélyes, megzavarhatja a nyelést és a légzést is!

• Minden 4 órában, illetve bármi elfogyasztása után végezzen sós vizes szájmosást, hogy elkerülje a fertőzések kockázatát! Ezt legkönnyebb úgy megtenni, ha egy pohár sós vízbe legalább 2 percre belemártjuk a piercingelt nyelvrészt.

• Amennyiben a nyelvpiercing körüli rész fájdalmas és a színe is megváltozik, az fertőzésre utal, így jobb, ha mielőbb orvoshoz fordul!

• Amennyiben a nyelv vérzik, egy tiszta gézlappal fejtsen ki nyomást rá fél órán át. Ha a vérzés nem akar elállni, keresse fel az orvosát!

A nyelvpiercing veszélyei

A szájpiercing, mely magába foglalja a nyelv-, ajak- és állpiercinget is, egyre népszerűbb, ám veszélyesek lehetnek a fogak és a száj egészségére. Sajnos nagyon sok tini nincs ezekkel a veszélyekkel tisztában, pedig jó lenne tudni róluk, még mielőtt hirtelen felindulásból úgy döntenek, hogy nyelvpiercinget fognak hordani.

A nyelvpiercing veszélyei:

• A nem steril eszközök használata Hepatits B, C, HIV , tetanusz, szifilisz és TBC fertőzést okozhatnak. A piercing utáni fertőzések esélye mindig megvan a szájban élő baktériumok miatt.

• Allergiás reakció. Vannak, akik allergiásak bizonyos fémekre. Figyelni kell rá, hogy az ékszer rozsdamentes acélból vagy 14 karátos aranyból, titániumból készüljön.

• Letört vagy sérült fogak. Ez igen gyakori, hiszen egy állandóan mozgó fémtárgy van a szájban! Beszéd, és egyéb nyelvmozgások során a az első és hátsó fogak sérülhetnek.

• A nyelvpiercing amennyiben kilazul, komoly veszélyforrás, hiszen bármikor lenyelhető!

• Beszédhiba. Mivel a nyelveben állandóan ott van egy piercing, az beszédhibák kialakulásához, beszédminőség romlásához vezethet.

Egyéb mellékhatásként jelentkezhet fájdalom, toxikus sokk szindróma, ciszta, átmeneti némaság.

Hogyan kezeljük a nyelvpiercinget?

• Annak érdekében, hogy a nyelvpiercing ne okozzon fertőzést, nem szabad öblögetni semmilyen fertőtlenítő oldattal! Ezek ugyanis irritációt okozhatnak, illetve kifakíthatják a piercinget! Soha ne tisztítsa a piercinget hidrogén peroxiddal vagy alkohollal, mert ezek súlyos panaszokat okozhatnak! Csakis sós vízzel öblögessen!

• Piercing után a nyelv normális méretéhez képest duplájára dagad. Ez normális reakció, 3-4 nap múlva lelohad, ám a teljes gyógyuláshoz 6-8 hét is kell. Ez idő alatt kerülni kell a nyelv kézzel való érintését. Minden étkezés után öblögessen sós vízzel, és kerülje a csípős ételeket, melyek késleltetik a sebgyógyulást. Erre az időre le kell mondani az alkoholról, dohányzásról és a kávézásról is. Mindez ugyanis lassítja a regenerálódást!

• Amint a nyelv teljesen meggyógyult az öblögetések számát napi 2-re csökkenthető. Mivel általában hosszabb piercinget szoktak behelyezni, hogy legyen hely a nyelv megduzzadásához, ezt a teljes gyógyulás után kicserélhető. A teljes gyógyulás előtt nem ajánlott az ékszercsere!

• Sterilizálja az ékszert, amit használni szeretne! A nyelv a piercing helyén keményebbnek tűnhet, de ez is el fog múlni. Ha egy hónap múlva sem változik a helyzet, illetve ha a beavatkozás után egy héttel is fáj még, keresse fel az orvosát!

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.