Miért szükséges a fogszabályozás?

Szerző: Oxygen Medical - Dr. Ameri Sahar, fogszakorvos

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak.

Bár a fogszabályozás bármely életkorban képes szebbé tenni egy mosolyt, mégis létezik egy optimális időszak a kezelés megindítására. Az ebben az életkorban elkezdett szabályozás garantálja ugyanis, a legjobb eredményt, valamint a legkevesebb ráfordított időt és költséget. A részletekről dr. Ameri Sahar, fogszakorvos beszélt.

Fontos a jó kapcsolat és a megelőzés

Mindenképpen érdemes ellátogatni a fogorvosi rendelőbe 3-4 éves kor körül, bár vannak gyerekek, akiket már 1 éves korukban elvisznek a szüleik ismerkedni. Ebben az életkorban még nem törnek elő a maradandó fogak, vagyis nincs szükség beavatkozásra, így pedig a kicsik bátran ismerkedhetnek a környezettel.

Ezt olvasta már? A fogkő következményei

Ha évente egyszer így megjelenünk a fogorvosnál, aki még ellenőrzi is a fogak állapotát, a gyerek nem fog félni, mire valóban szükséges lehet egy-egy beavatkozás. Hiszen a félelem egyik leggyakoribb oka, hogy csak akkor megyünk fogorvoshoz, amikor már problémánk van, és rá vagyunk kényszerítve.

Vagy éppenséggel nem tudunk semmit a kezelésről és az ismeretlentől félünk. Éppen ezt kell elkerülni a gyerekeknél.

Így egyrészt nem kapcsolnak a rendelőhöz rossz élményeket, másrészt a prevencióval meg is előzhetünk későbbi problémákat, és a szakember nyomon követheti a végleges fogsor kialakulását. Ezzel a „trenírozással”, a gyerekek hozzászoktathatók a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekhez, és jó kapcsolat alakulhat ki a fogorvos és köztük.

Vagyis ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek egész életében olyan szép legyen a mosolya, mint háromévesen, a legjobb, ha már ekkor elkezdünk barátkozni a fogorvossal, és rendszeres ellenőrzéseken veszünk részt.

Ezt olvasta már? Gingivitisz (fogínygyulladás)

Az ideális életkor: 7-8 év

Az ajánlások szerint, az első fogszabályozási vizsgálatnak meg kell történnie, amint az első ilyen jellegű problémát észleljük, és ez nem lehet később, mint 7-8 éves korban.

Ilyen kis gyerekeknél nem feltétlenül szükséges maga a beavatkozás, de az alapos vizsgálat, előre jelezheti a legideálisabb kezdési időpontot.

A korai fogszabályozási vizsgálat, emellett feltárja az addig esetleg láthatatlan problémákat, és nagyobb esélyt biztosít a hatékony kezelésre.

A körültekintő beavatkozás, pedig nem csak akut problémákon segít, de megelőzi azok későbbi súlyosbodását is. Ha mégsem szükséges a kezelés, a fogszabályozó szakorvos csupán nyomon követi a fogak helyzetét, és csak akkor avatkozik be, amikor muszáj.

Mindezek tükrében azért is ideális a 7-8 éves életkor, mert addigra kinőnek az első maradandó őrlőfogak, és stabilizálódik a hátsó harapás.

Így a szakorvos gondosan feltérképezheti az első-hátsó, és az egyes oldalsó fogak egymáshoz való viszonyát. Ekkor kiderülhet például, hogy a már kibújt metszőfogak esetleg túlharapást, nyitott harapást, fogtorlódást, vagy a mosolygásnál túlzottan kilátszó ínyt okoznak. Az időben történő beavatkozás, azonban növeli a csodás fogsor kialakulásának esélyét.

Ezt olvasta már? A fogszuvasodás okai

Melyek a korai beavatkozás előnyei?

  • Helyet csinál a torlódó kinövő fogaknak.
  • Kialakítja az arc szimmetriáját az állkapocsra gyakorolt hatás által.
  • Elkerülhetővé teszi a kiálló első fogak okozta traumát.
  • Megtartja a még ki nem bújt fogaknak a helyet.
  • Elkerülhetővé teheti a foghúzást.
  • Csökkenti a fogszabályozó szükségességének esélyét.

Kinek szükséges a fogszabályozás?

A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak, és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak.

A rendellenes harapásnak pedig hatása van a rágásra, a fogmosásra, a mosoly megjelenési formájára, és arra, milyen érzést kelt bennünk a fogsorunk.

A kusza fogakat ugyanis sokkal nehezebb alaposan tisztítani, aminek következményeként megjelenthet a fogszuvasodás és az ínybetegségek.

A kiálló fogak könnyebben letörhetnek, a keresztharapás pedig, rossz irányú növekedést és egyenetlen fogsort eredményezhet.

A nyitott harapás miatt, kialakulhat a nyelvlökéses nyelés és egyes beszédhibák. Mindez azonban megelőzhető az időben elkezdett, és szakszerű fogszabályozási vizsgálattal és kezeléssel.

Töltse ki tesztünket! Ön is éjszakai fogcsikorgató?

(Oxygen Medical - Dr. Ameri Sahar, fogszakorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Fogszabályozás: nem csak hiúság

Fogazatunk fontos szerepet játszik életünkben. Befolyásolja arcunk harmóniáját, beszédünk és artikulációnk módját, mimikánkat és egyéni...

Fogpótlás digitálisan, 3D-s...

A 21. század technológiai „forradalma” megjelent az egészségügyben is, egyre több területén tapasztalható az analógból a digitális világba...

A fájó, kattogó állkapcson is...

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. Főbb tünetei a...

A fogszabályozó-viselés okozta...

A fogváltás után kuszán növő maradó fogakat rendszeresen fogszakorvossal kell ellenőriztetni. Nem csupán azért, mert a cseperedő diákot...

Mi a jó fogszabályozás titka?

A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek. Dr....

A szép mosolyért: Felnőttkori...

Felnőttként fogszabályzót szeretnék. Érdekelnek a választási lehetőségek: külső, belső, éjszakai, bracketek, részletfizetés stb. Felhelyezés...

Fogszabályzóval speciálisan kell...

Sokaknál szinte divatcikknek számít a fogszabályzó, mióta kiderült, hogy a fogakat felnőttkorban is érdemes szabályozni. Dr. Ameri Sahar, az Oxygen...

Tények a fogszabályozásról, nem...

Mikortól és meddig érdemes szabályoztatni a fogakat? Miért van különös jelentősége a szájhigiéniának a fogszabályzás során? Ezekre a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.