Fogszuvasodás: Az édességevés gyakorisága növeli a kockázatot

Medipress
megjelent:

Egy amerikai gyermekfogász szerint, a fogszuvasodás elkerülése érdekében jobb, ha a gyerekek egyszerre fogyasztanak nagyobb mennyiségű édességet, mint ha bizonyos időközönként torkoskodnak.

A Temple Egyetem gyermekfogorvosa, Mark Helpin azt állítja, hogy a cukorka és más finomított szénhidrátok fogyasztásának gyakorisága, és az édesség ragacsossága jelentős tényezők a fogszuvasodás kialakulásának kockázatában.

A fogkő és következményei

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
Mi történik, ha nem kezeltetjük? >>

A szénhidrátok fogyasztása felborítja a száj pH egyensúlyát, így savasabbá válik, ami megnöveli a fogszuvasodás kockázatát. Valahányszor megeszünk egy cukorkát, a szájüregben kialakuló savas környezet megszűnése akár egy óráig is eltarthat.

„Ha most elfogyasztok egy cukorkát, a szám pH-értéke savassá válik, és a normalizálódáshoz 30-60 percre lesz szükség” – mondta Helpin. „Ha az első darabbal együtt 2-3 másik cukorkát is megeszem, a szám ugyanannyi ideig marad savas, mintha csak egyetlen cukorkát ettem volna. Ugyanúgy 30-60 percnek kell eltelnie.

Ha egész nap cukorkát eszik a gyerek...

A fogszuvasodás

A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
A fogszuvasodás okai >>

Ha egész nap cukorkát eszem, sokkal hosszabb ideig uralkodik a savas környezet a számban. Minél hosszabb ideig vannak a fogak kitéve a savas környezetnek, annál nagyobb a fogszuvasodás kockázata.” Helpin, a Temple Egyetem Gyermekfogászati Tanszékének vezetője elmondta, hogy a szülők többféleképpen is minimalizálhatják a kockázatot, miközben hagyják, hogy a gyerekek élvezzék a nyaralást. „A szülők adhatnak a gyerekeknek egy adag cukorkát, és egy újabb adagot sokkal később. Nem szabad azonban hagyni, hogy egyenek egy édességet, aztán egy óra múlva egy újabbat” – tanácsolja a szakember.

Étkezéskor kiváló lehetőség nyílik arra, hogy desszertként édességet adjunk a gyerekeknek, mert ilyenkor fokozódik a nyáltermelés, ami segít kiöblíteni a szájüreg savasságát. Helpin azt tanácsolja még a szülőknek, hogy édességevés után, mosassanak fogat a gyerekekkel, vagy ha erre nincs lehetőség, háromszor-négyszer öblítsék ki a szájukat evés után, ami szintén csökkenti a szájüreg savasságát. Helpin arra is felhívja a figyelmet, hogy a cukorka helyettesítése egy zacskó chipsszel nem oldja meg a fogszuvasodás problémáját. „A chips is szénhidrát, és ugyanúgy savas környezetet hoz létre a szájüregben, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Ezek az ételek ráragadnak a fogakra, és így adják a ragacs tényezőt” – állítja. A szakember szerint jobb, ha a gyerekek cukormentes édességet kapnak, és érdemes kerülni a ragacsos, gumiszerű cukrokat, amelyek rátapadnak a fogakra, és mivel a baktériumoknak hosszú időre kiváló táptalajt biztosítanak, megnövelik a szuvasodás kockázatát.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.