Az idősödés együtt jár a fogíny-problémákkal?

Szerző: healzz.com

Az ínygyulladás a fogak elvesztésének egyik legfőbb oka. Ráadásul a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a problémával, amelybe azonban nem szabad belenyugodni.

Dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical esztétikai fogszakorvosa a legújabb kutatásokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Egy kémiai anyag lenne az ok?

A Nature Immunology című lap tanulmánya szerint az idősödéssel egyre gyakoribbá váló fogínyproblémák együtt járnak egy Del-1 nevű kémiai anyag csökkenésével. Ez a fehérje megakadályozza, hogy a fehérvérsejtek megtapadjanak a száj szövetein és roncsolják azokat.

A tudósok egereken végzett kísérletekben megfigyelték, hogy ha növelték a Del-1 szintjét a fogínysorvadásos, idősebb példányokon, mind az ínyproblémák, mind a csontveszteség jelentősen csökkent. Az angol és amerikai kutatók éppen ezért most arra törekszenek, hogy megértsék a Del-1 immunrendszerre gyakorolt hatását, hiszen ez hozzájárulhat a fogínybetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is.

A már kialakult fogínygyulladásra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez a probléma, amely a népesség közel ötödét érinti, a szájban keletkező baktériumok túlzott elszaporodása miatt alakul ki. Ezek a baktériumok alapvetően gyulladásokat okoznak, így többek az ínyét is.

Veszélyes következmények

A tartósan gyulladt íny nem csak fogvesztéshez vezethet, de a gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak. Az ínygyulladás során a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is, és elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Ezekből pedig akár alvadékok is keletkezhetnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását, aminek következtében a szív nem jut annyi tápanyaghoz és oxigénhez, amennyire szüksége lenne. Súlyos esetben akár infarktus is lehet mindenek a végső következménye. Egyes kutatások szerint az ínygyulladás majdnem megduplázza a koronáriabetegség kockázatát is.

Nem kell beletörődni

Dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical esztétikai fogorvosa szerint sok felnőtt egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, a további következményekről nem beszélve. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás.

A szakember a megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – ez utóbbi kitűnően elvégezhető például fogselyemmel. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is. Így ő akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást.

Védekezzünk időben!

Ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember. Fogszuvasodás, ínygyulladás, fogápolás...>>

(healzz.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szájhigiénia és termékenység -...

A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és...

Fogfájás a koronavírus-járvány...

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a...

Összefügg az ínygyulladás és a...

Egy kutatás szerint a jövőben ugyanazzal a módszerrel lehet majd kezelni a fogágy-betegséget, mint a 2-es típusú cukorbetegséget. Dr. Kozák Lili, az...

Fogápolás időskorban

Az életkor önmagában nem meghatározó vagy kizárólagos tényező a szájhigiéniával kapcsolatban, noha bizonyos betegségek, mint a kéz és ujjak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.