Fogorvos téma

Hogyan küzdjük le a fogorvostól való félelmünket?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-11-27 11:53
Fogorvos
Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává növik ki magukat.
A fogászati fóbia az egyik leggyakoribb félelem, ami kortól és nemtől függetlenül világszerte több tízmillió pácienst érint. A fogászati fóbiával élőkben a fogorvosok és fogorvosi rendelők keltenek félelmet, és már az is súlyos szorongást okozhat számukra, ha a fogászati kezelésekre gondolnak. Sokan ezért kerülik a rendszeres fogorvosi vizsgálatokat. (x)

Leküzdhető a félelem a fogorvostól

Karácsonyi Heni, dentálhigiénikus - 2022-06-03 22:03
A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki bennünk, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be. A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel úrrá lehetünk a rettegésen, és így megmenekülhetünk a rossz fogak okozta fájdalomtól.

Ha már nehezen menthető egy fog - Mi az az inlay?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2021-09-24 03:03
A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos elmondja

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - 2021-09-06 11:03
Melyek a legfontosabb szempontok fogkefevásárlásnál? Mit tehetünk azért, hogy fogaink a lehető legtovább épek és egészségesek maradjanak?

A fogfehérítés - Orvosi kezelés és házi praktikák

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021-08-20 11:36
Fogfehérítés
Az elmúlt néhány évben, egyaránt a nők és férfiak körében, a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el. Lássuk, milyen fogorvosi eljárások és házi praktikák állnak rendelkezésre a szép mosoly eléréséhez.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

Új helyen a fogorvosi ügyelet Debrecenben

Debreceni Egyetem - 2019-11-29 11:06
A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézete és egy fogászat együttműködéseként december 1-től új, korszerű környezetben fogadják a betegeket. A fogászati ügyeleti ellátás ezentúl a Rákóczi utcán lesz.

Hogyan válasszunk fogorvost?

Több mint TestŐr - 2019-11-05 13:42
Manapság nagyon sok fogorvosi rendelő közül választhatunk, megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés előtt! Azt biztosan, hogy milyen eszközparkkal rendelkezik valaki, és előnyben részesíti-e a fogmegtartó kezeléseket!

Ingyenes szűrés és tanácsadás

Debreceni Egyetem - 2019-10-07 11:06
Idén is megrendezi hagyományos Fogászati Szűrőnapját a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara. Minden korosztályt ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással várnak október 8-án, kedden 17 és 19 óra között.

Cukorbetegség és szájhigiénia

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2015-11-23 05:21
A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A magas vércukorszint ösztönzi a baktériumok szaporodását, és hozzájárul a fogíny betegségek kialakulásához, melyet leginkább a gyulladt, vérző vagy duzzadt fogíny, és az attól eltávolodó, laza fogak, valamint a krónikus rossz lehelet jellemez.
Novemberben van a fogászati hónap, jó apropó ennek kapcsán felkeresni fogorvosunkat, de tegyük hozzá, nem csak a fogazat, hanem az egész száj, így az ajak, a szájpadlás vagy éppen a nyelv vizsgálata is fontos, különös tekintettel a szájüregi rákok gyakoriságának növekedésére. Dr. Sarkadi István hódmezővásárhelyi fogszakorvosnál jártunk.
Az ínygyulladás a fogak elvesztésének egyik legfőbb oka. Ráadásul a kor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a problémával, amelybe azonban nem szabad belenyugodni.

Dr. Ágics Anikó

WEBBeteg - 2011-11-28 10:29
Dr. Ágics Anikó fogorvos bemutatkozása a WEBBeteg.hu egészségportálon. Szakterületei: regeneratív parodontális kezelések, esztétikai és fogpótlástani beavatkozások.

Az iskolai fogászat miatt félünk a fogorvostól?

WEBBeteg - L. G. - 2011-05-28 17:07
Elavult, hitelét és súlyát vesztett az állami gyermekfogászat - mondta a fogászati hónap apropóján megkérdezett szájsebész-fogszakorvos. Kámán Attila az Implantcenter orvos igazgatója szerint, a 30-50 éves korosztály hetven százaléka, gyermekkorban traumaként megélt, iskolai fogászati ellátás miatt tart a fogorvosoktól.

Dr. Varga Éva

WEBBeteg - 2011-02-18 12:04
Dr. Varga Éva fogszakorvos, a WEBBeteg Orvos válaszol szolgáltatásának szakértője - bemutatkozás.

Tudja mi van a szájában?

MTI - 2010-11-02 16:03
Tudja-e, mi van a szájában? - amikor elhangzik az ominózus kérdés a fogorvos részéről, a megszeppent beteg úgy ül a kezelőszékben, mint akit valami huncutságon kaptak rajta. Pedig csak arról van szó, hogy fogalma sincs, miért kérdez ilyet az orvos, és válaszolni sem tud rá. Egyszerűen azért, mert a legtöbben nem tudják, milyen fogpótlást, gyökérkezelést alkalmaztak nála, és milyen implantátum került a szájukba.

Fogorvos diagnosztizálja a diabéteszt?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2009-12-19 08:10
Egy, a New York University által végzett kutatás eredménye szerint, a fogínybetegségben szenvedők jelentős többségénél nagy a diabétesz kockázata is. A kutatók szerint a fogorvosok lehetnek az elsők, akik segíthetnek a betegség felismerésében és kezelésében.
Óvodáskorban kell elkezdeni a fogorvoshoz járást, hogy a gyerek megismerkedhessen a rendelővel, az orvossal, a különféle eszközökkel; így "baráti" környezetbe kerül, s ha bármilyen beavatkozás szükséges, már nem fog félni - hangsúlyozta Kámán Attila fogorvos hétfőn az MTI-nek.

Csak papíron gyógyítottak a fogorvosok

Független Hírügynökség - 2008-12-20 13:20
A baranya megyei egészségbiztosítási pénztár által megszólított betegek nyilatkozatai szerint több ezer, valójában el sem végzett fogászati beavatkozást is elszámoltak egyes megyei fogorvosok.

Rosszak a magyar gyerekek fogai

Független Hírügynökség - 2008-04-22 13:56
Magyarországon a gyermekeknek, átlagosan 3 szuvas vagy tömött foga van, ezzel az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint, hazánk az utolsó helyek egyikén áll.

Fogorvos váltás

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2010-10-01 16:54
Nem az állandó lakcímen lakom és úgy tudom, hogy csak az állandó lakcímhez tartozó fogorvoshoz mehetek, SZTK alapon. Nem szeretnék maszek dokihoz menni. Lehtséges az, hogy a tartokodási címemhez tartozó fogorvoshoz menjek?

Fogorvos választás

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2010-08-22 10:38
A betegnek joga van az egészségügyi szolgáltató és az ellátását végző orvos megválasztásához.: Választhatom-e a területileg nem illetékes, de (más) területi ellátási kötelezetséggel rendelkező fogorvost. (azaz nem privát rendelére kívánok menni)