HPV gyanú, miért nem tudják hogy van vagy nincs?

Tisztelt Doktor Úr! 24 éves nő vagyok. 18 éves korom óta élek nemi életet, 3 éve pedig monogám kapcsolatom van. 18 éves korom óta rendszeresen járok nőgyógyászhoz, ahogy kell. A cytológiám ezidáig mindig rendben volt (1-2-szer előfordult gombás fertőzésem) 1 hónapja voltam újra, (semmi panaszom nem volt, csak lejárt az 1 év) ezúttal rákszűrést is csináltak. Nemrég szóltak, hogy fél év múlva menjek vissza, mert hpv gyanúm van. Semmit nem irtak fel, az asszisztens azt mondta, ne aggódjak, mert mostanában nagyon sok nőnek írják ezt a papírjára. De ez cseppet sem nyugtatott meg. Gondolom nem ok nélkül tették. De mit jelent ez, hogy gyanú? Miért nem tudják megállapítani, hogy akkor most van vagy nincs? Illetve hogy kaphattam el, ha 3 éve élek kapcsolatban, és még mindig rendben volt a cytológiám? Vagy az eddigi cytológiai vizsgálatok ezt nem mutatják csak a rákszűrés? Menjek el hpv tesztet csináltatni? És a párommal mi a helyzet? Neki is ki kellene vizsgáltatnia magát? Kérem segítsen. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza HPV-fertőzés témában

Kedves Kérdező! A humán papilloma vírus (HPV) világszerte terjedőben van. Jelenleg 129 típusát tudjuk fehérje szerkezetében bonyolult, úgy nevezett tipizálással megkülönböztetni. Mindössze 16 olyan törzs van, mely a méhszájon sokévnyi jelenlétével rosszidulatu irányba degenerálhatja a hámot. Ez egy hámvírus, vírus mérete nem látható, csak elektronmikroszkópon, a citológia nem a vírust, hanem a hámsejteken kifejtett hatását észleli. P 2 eredménye mellett a HPV még biztos jelenlétével sem kíván most a féléves kontrollon kívül mást. Gyógyszerrel nem gyógyítható, 50 %-ban idővel, akár évek múlva eltűnik. Tipizálást akkor kellene végezni, ha idővel a féléves ellenőrző kenet P3-ra romlana. Akkor, ha magas kockázatú törzs lenne, egyszerű kis méhszáj beavatkozással eltávolítható a terület. A partneren mindig meg van a törzs, nem tartósan. Vele nincs tennivaló. Ha egyszer eltűnne a kenetéből a jelen vírus, érdemes lenne védőoltással elkerülni bármikori újra fertőződést. Nyugi, nincs baj!

Kérdés: 2015. július 09., 18:01; Megválaszolva: 2015. július 10., 10:36
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló abbahagyása és...
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés