• HPV gyanú, miért nem tudják hogy van vagy nincs?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 24 éves nő vagyok. 18 éves korom óta élek nemi életet, 3 éve pedig monogám kapcsolatom van. 18 éves korom óta rendszeresen járok nőgyógyászhoz, ahogy kell. A cytológiám ezidáig mindig rendben volt(1-2-szer előfordult gombás fertőzésem) 1 hónapja voltam újra, (semmi panaszom nem volt, csak lejárt az 1 év) ezúttal rákszűrést is csináltak. Nemrég szóltak, hogy fél év múlva menjek vissza, mert hpv gyanúm van. Semmit nem irtak fel, az asszisztens azt mondta, ne aggódjak, mert mostanában nagyon sok nőnek írják ezt a papírjára. De ez cseppet sem nyugtatott meg. Gondolom nem ok nélkül tették. De mit jelent ez, hogy gyanú? Miért nem tudják megállapítani, hogy akkor most van vagy nincs? Illetve hogy kaphattam el, ha 3 éve élek kapcsolatban, és még mindig rendben volt a cytológiám? Vagy az eddigi cytológiai vizsgálatok ezt nem mutatják csak a rákszűrés? Menjek el hpv tesztet csináltatni? És a párommal mi a helyzet? Neki is ki kellene vizsgáltatnia magát? Kérem segítsen. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szalóczy Péter válasza a HPV-fertőzés témában

        Kedves Kérdező! A humán papilloma vírus (HPV) világszerte terjedőben van. Jelenleg 129 típusát tudjuk fehérje szerkezetében bonyolult, úgy nevezett tipizálással megkülönböztetni. Mindössze 16 olyan törzs van, mely a méhszájon sokévnyi jelenlétével rosszidulatu irányba degenerálhatja a hámot. Ez egy hámvírus, vírus mérete nem látható, csak elektronmikroszkópon, a citológia nem a vírust, hanem a hámsejteken kifejtett hatását észleli. P 2 eredménye mellett a HPV még biztos jelenlétével sem kíván most a féléves kontrollon kívül mást. Gyógyszerrel nem gyógyítható, 50 %-ban idővel, akár évek múlva eltűnik. Tipizálást akkor kellene végezni, ha idővel a féléves ellenőrző kenet P3-ra romlana. Akkor, ha magas kockázatú törzs lenne, egyszerű kis méhszáj beavatkozással eltávolítható a terület. A partneren mindig meg van a törzs, nem tartósan. Vele nincs tennivaló. Ha egyszer eltűnne a kenetéből a jelen vírus, érdemes lenne védőoltással elkerülni bármikori újra fertőződést. Nyugi, nincs baj!

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. július 09., 18:01; Megválaszolva: 2015. július 10., 10:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Nagyon aggódom, mert az előző menstruációm idején, vagy még utána is, sajnos nem tudom pontosan, Mycosyst-ot szedtem, és most teherbe estem. 4 szemet vettem be. Kb. két szemet az aktuális ciklusban. Mennyire érinti a...
        Tisztelt dr úr!Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a menstruációm utolsó 2 napján nagyon erős fejfájásom van amihez ájulásérzet hányinger olykor hányás hasmenés társul..A fájdalom csillapítók nem igazán használnak.A tanácsát...
        Tisztelt Dr Nő/Úr! 41 éves nő vagyok. 2016 decemberben szültem császármetszéssel. A terhesség előtt több küreten estem át méhnyálkahártya megvastagodás miatt hiperplazia simplex azután komplex eredményekkel. A szülés után negatív lett...
        Jonapot kivanok, Vanesszanak hivnak es 4hettel ezelott estem at a masodik petevezetek eltavolitasomon, es gyulladas veget( az elso mehen kivuli terhesseg) es olyan kerdessel fordulnek onhoz, hogy hanyadik hettol lehetne mar edzenem, haspreseket csinalnom,...
        Tisztelt szakértő! Nekem màjus 5-ên volt az utolsó menstruációm.31 naposak a ciklusaim és 7 napig tart. Ma 1 hete kèsik...Volt hasgörcsölés ès mindjárt megjön èrzès pár napig de már az is elmúlt.Vettem különböző teszteket,csinàltam...
        Kedves Dr. Kiss György, Barátnőm nevében írnék levelet. Ma 6. napja késik a menstruációja, naptár szerint tehát Június 1-én kellett volna megjönnie. Tesztet még nem csináltunk. Utolsó aktusunk Május 31-30-án volt, és óvszerrel...
        Kedves doktorur/doktornő! Tegnap sex utan szinte azonnal erős alhasi fajdalnat görcsöt szuro erzest tapasztaltam.. Ami eddig meg nem fordult elő. Nem védekeztünk megazakitassal csak. Nemis tartott sokaig.. Hevesebb volt az biztos de kozben nem ereztem...
        Tisztelt Doktor Úr! LSIL/HPV citológia miatt HPV tipizálásra került Nálam sor. A vizsgálat előtt egy nappal megjött a menstruációm, de az orvos így is megcsinálta a vizsgálatot (Mirena miatt kiszámíthatatlan a ciklusom). Az eredmény...
        Tisztelt Doktor Úr! Már nagyon sokszor segített Nekem, jó lenne ha most is meg tudna nyugtatni. LSIL/HPV eredmény miatt HPV tipizálásra került Nálam sor. A vizsgálat előtt egy nappal megjött a menstruációm, de az orvos így is megcsinálta a...
        Tisztelt Doktor Úr! LSIL/HPV citológia miatt HPV tipizálásra került Nálam sor. A vizsgálat előtt egy nappal megjött a menstruációm, de az orvos így is megcsinálta a vizsgálatot. Az eredmény negatív lett. Lehet ez álnegatív eredmény vagy...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Az 50 az új 30
        Az élvezetes együttléthez egészséges és fiatalos hüvelyre van szükség.
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés