• HPV vírus és párkapcsolat - elkaphattam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A barátnőmnél magas fokú hpv-t állapítottak meg egy nőgyógyászati szűrés alkalmával, ennek a gyanújáról már tájékoztatott minket az orvos korábban, de az immunrendszere nem tudta legyőzni, azóta vált magas fokúvá illetve egy fekete folt(szemölcs) is kialakult  a hüvelyének a falán. Ennek a leműtésére januárban kerül sor. Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban.

        1, Hogyan alakulhatott ki nála, nálunk ez a vírus, ha csak nemi úton kapható el és mindkettőnknek ez az első kapcsolata (tehát egymással vesztettük el a szüzességünket) 4 éve vagyunk együtt és egyikőnk sem volt mással azóta.

        2, Létezik-e olyan hpv teszt, ami férfiaknál mutatja ki a vírus jelenlétét, mert gondolom én elkaptam tőle, illetve hogyan lehet ezt kezelni?

        3, Orálisan és hagyományosan szeretkezhetünk-e a műtétéig vagy nem ajánlott?

        WEBBeteg szakértő válasza a HPV témában

        Sajnos ezt nehéz elkerülni és persze a lényeg, hogy kezelni kell. Írok a HPV-ről benne lesz minden amit tudni kell, de az oltáson kívül én sem tudok mást javasolni. Az elváltozásokat meg kezelni kell.

        A HPV

        Bevezetés:
        A HPV egy vírus fajtának a rövidítése, ami a Human Papillomavírust jelenti. A HPV-nek nagyon sok alfaja létezik, és persze így hatásukban is különbözőek. A vírus nagyon sok fajta betegséget tud okozni, de ezek sohasem olyan betegségek képében jelentkeznek, mint pl. egy megfázás vagy folyás. A vírus kutatása jelenleg igen intenzíven folyik, hiszen egyre érdekesebb dolgokat tudunk meg róla. Eddig csak azt tudtuk, hogy kizárólag a méhnyakrák bizonyos eseteiért felelős, de most már több daganatban kimutatták jelenlétüket. Azt még nem lehet tudni, hogy ezekben a daganatokban csak mellékszereplőként vagy esetleg a daganat okozójakét szerepelnek. Így a méhnyakrákon kívül a szeméremtest rák, egyes hüvelyrákok és pénisz daganatok esetében mutatták ki jelenlétüket és esetleges kórokozó jellegüket. Ezen kívül más szervi daganatokban is megtalálták, így mint szájüregi és nyelőcső daganatokban, de bizonyos vesedaganatokban is. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen hatással van pontosan a daganat kifejlődése szempontjából az egyénekre, de a vesedaganatokban kimutatott szerepük igen érdekes. Ugyanis bizonyították, hogy a magzat az anya szülőcsatornáján való áthaladáskor fertőződhet a HPV vírussal, és benne később gyermekkori vesedaganat fejlődhet ki. Persze mindenképpen egyéni hajlam is szükséges a daganat kialakulásához, de számottevő hatással kell számolnunk a daganat kifejlődése szempontjából a fertőzött anyai szülőcsatornán való áthaladás esetén.

        Fertőzés:
        A vírus a kizárólag a bőrsejteket fertőzi meg. Ez lehet nyálkahártya vagy külső bőrsejt is. Ez sajnos az immunrendszer védekezés miatt probléma, mivel a bőrsejtekben való terjedés és szaporodás miatt a vírus bizonyos mértékig el van rejtőzködve az immunrendszer elől. A HPV nagyon sok fajtása teljesen jóindulatú. A vírus nagyon sok típusa semmiféle betegséget nem okoz, esetleg enyhe bőrelváltozásokat, amik általában szemölcsök képében jelennek meg. A vírus nagyon elterjedt, szinte mindenütt ott van, hiszen nagyon sokan hordozzák úgy, hogy akár nem is tudnak róla. Azért mert a legtöbb esetben majdnem vagy alig észrevehető elváltozást okoz, így megtelepedésével potenciális fertőző forrásként szerepelhet egy másik ember számára.
        Terjedése kontakt kapcsolat útján történik. Ez lehet egyszerű érintkezés, például kézfogás is, a nemi szervek területén megjelenő szemölcsök pedig a szexuális együttlét alatt jutnak át egyik félből a másikba. A vírus sok emberben semmilyen tünetet nem okoz, viszont esetleg ott lehet a bőr felületén, tehát akár úgyis lehet fertőzni a másik embert, hogy valaki tünet és panaszmentes. Természetesen a nemi szervek területén jelentkező szemölcsöket ezért nemcsak a szexuális együttlét útján lehet összeszedni. Mivel a vírus könnyen megtelepszik, ezért a fertőzést meg lehet kapni akár WC-deszkáról vagy szoláriumban is. Fertőzés illetve a tünetek (szemölcsök, condylomák) könnyebben kialakulnak legyengült immunrendszerű embereken. Tehát, ha pl. egy hosszan tartó betegség, vagy erős tartós lelki stressz éri a szervezetet, akkor könnyebben alakulnak ki a bőrelváltozások. Legyengült immunrendszer kialakulhat egy egyszerű megfázás során is, hiszen ilyenkor a megfázást okozó vírusok pusztítják az immunrendszer sejtjeit. A testfelületen megjelenő szemölcsök nemcsak szexuális aktus útján terjednek, de a nemi szervek területén megjelenő elváltozások, pláne a méhnyak kimutatott HPV fertőzése már azonban szexuális aktus útján adódik át egyik félből a másikba.
        Maga a vírus nem okoz folyást. Sokszor olyan egyéneknél alakul ki a fertőzés, akiknek erős folyásuk van, de a vírus ezzel nincs összefüggésben. Logikus a helyzet, ha a nemi szervek területén, tehát a hüvelyben gyulladás, folyás van, akkor ott mivel a szervezet helyi védekező képessége ilyenkor legyengül, a vírusok is könnyebben megtelepszenek és ezáltal a gomba vagy baktérium fertőzés mellé még egyéb elváltozást okoznak. Ilyen esetben mindig nagyon fontos, hogy a hüvelyi fertőzés megkezdése után a vírus elleni kezelést is megkezdjük, mivel mindkét fertőzés gyógyítása szükséges a teljes gyógyuláshoz.

        Kezelés:
        Az enyhe típusaik szemölcsöket okoznak. Ezek lehetnek egyszerű egyedülálló szemölcsök, de lehetnek csoportosak is. Néha ezektől nagyon nehéz megszabadulni. A lehetséges kezelés minden esetben helyi, tehát Podophyllin, lápisz pálca, égetés vagy fagyasztás. A szemölcsök megjelenhetnek a nemi szervek területén is, akkor ezeket condylomáknak hívjuk. A condyloma nagyon sokszor csoportosan jelenik meg. A probléma a dologgal, hogy nagyon nehezen gyógyul sokszor, mert hiszen a legtöbb esetben a partneri közvetítés miatt a szexuális aktus során újrafertőződik az illető. Ezáltal hiába gyógyul meg az egyik fél a szemölcstől, a partner mivel hordozza a vírust, akár úgy is, hogy ő panaszmentes, a legközelebbi aktus után ismét megjelenhetnek az elváltozások.
        A másik probléma a szemölcsöktől való megszabadulással a ma divatos szőrtelenítés. Ugyanis a borotválás során a borotvával nagyon könnyen meg lehet sérteni ezeket a szemölcsöket, ezáltal akár saját magunknak is szétszórhatjuk a betegséget. A nemi szervek területén megjelenő szemölcsök esetében nem szabad borotvát használni, mert jó időre megkeserítheti az ember életét, hiszen egy húzással a fertőzést nagyon gyorsan szétszórhatjuk. Ezáltal a gyógyulást még inkább nehezebb lesz. A borotválás helyett alkalmazott gyantázás ilyenkor jobb, mert kisebb a fertőzés tovaterjedésének az esélye. Természetesen, ha nagyobb szemölcsök alakulnak ki a nemi szervek területén, akkor minden típusú szőrtelenítés ellenjavallt a betegség tovaterjedése miatt.

        Egyes készítmények:
        Podophyillin. Ez egy növényi igen erős sejtméreg, és általában alkoholos oldatban árulják. A patikában készítendő formája is van, de létezik gyári készítmény is, ennek neve Condyline. Minden esetben csak és kizárólag a szemölcsök ecsetelését lehet végezni, és sohasem szabad az egész területet bekenni. Ugyanis a készítmény igen erősen csíp, és mint minden sejtméreg ez is tönkreteszi az ép bőrt is, tehát kizárólag óvatos ecseteléssel lehet az érintett területre eljuttatni. Ennek módja, a fülpiszkáló, amit ha belemártunk az oldatba, akkor a szemölcsöt le lehet vele kezelni. Nagyon fontos, hogy a műveletet vagy kesztyűben vagy pedig nagyon óvatosan végezzük. A Podophyllin ha kiömlik, megfesti a környezetét, amennyiben pedig a kézre kerül igen csúnya lesz tőle a bőr. A szemölcs kezelése úgy történik, hogy a fülpiszkáló hegyét a szemölcsre kell nyomni egy fél percre. Amikor ez megtörtént, akkor várnunk kell, amíg az alkohol elpárolog, és a gyógyszer bejutott a sejtekbe, mert különben megfesti a kezünket vagy a fehérneműt. Általában ezt a műveletet javasolt először szakorvosnak elvégezni, a nemi szervek területén jelentkező elváltozást vagy urológusnak, vagy nőgyógyásznak, ha pedig a test más részén jelentkezik, akkor bőrgyógyásznak. Amennyiben az orvos rá meri bízni a páciensre a kezelést, akkor lehet a készítményt felírni.
        Ezüst nitrátos pálca, lápisz pálca. Ez egy kis ártalmatlan fehér pálcikának tűnő anyag, de szintén erős méreg, és amivel érintkezik, azt azonnal „megégeti”, rögtön feketére festi. Ez az anyag is erős méreg, tehát a fekete folt eltávolítása nem lehetséges, csak a bőr gyógyulása és a régi hám leválása útján. Ezt a kezelést kizárólag szakember végezze, mert tényleg nagyon veszélyes tud lenni. Szintén a szemölcsre való nyomással lehet az elváltozást vele eltűntetni.
        Égetés, fagyasztás. Kizárólag szakember tudja végezni. Az égetés során elektromos árammal olyan hőt gerjesztenek, ami az elpusztítja a szemölcsöt. Mivel ez fájdalmas ezért helyi érzéstelenítést szoktak alkalmazni. Az égetésnek van a lézeres típusa, ami kevésbé vagy egyáltalán nem fáj, és szebben is gyógyul. Az elektromos áramos égetés heggel gyógyul, a lézeres eljárás során nincs vagy alig van hegesedés. A fagyasztás során folyékony nitrogénba érintet eszközt tesznek a szemölcsre, ami nem fájdalmas. Az eljárás során szintén az elváltozás sejtjeit fagyasztják és ezáltal pusztítják el.
        Isoprinosine tabletta. Ez egy gyógyszer, ami elvileg az immunrendszer erősítésére és a HPV fertőzés kezelése mellett járulékos kezelésként alkalmaznak. Szájon át kell szedni, kizárólag orvosi ellenőrzés mellett.
        Immunerősítők. Mivel a fertőzés minden esetben az immunrendszer helyi vagy pedig az egész szervezetet érintő legyengülése útján keletkezik, ezért minden olyan anyag, ami az immunrendszert erősíti hatékony kezelés lehet a fertőzés gyógyításában. Ezek lehetnek akár természetes anyagok is. Ilyen anyagok az aloe vera, la pacho fa kéreg kivonat, noni juice, shi take gomba kivonat és még sok más készítmény. Minden ember maga döntse el, hogy mi az ami neki szimpatikus, pénztárcájának megfelelő és természetesen az orvosi kezelés mellett a természetes anyagok mind hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz, illetve az elváltozásoktól való megszabaduláshoz..

        Megelőzés:
        Jelenleg létezik a HPV ellen oltás, ami nem olcsó. Három oltás ad védelmet, ennek ára összesen 90000Ft körül van. Az oltás kizárólag a méhnyakrák előidézésében szerepet játszó két vírust illetve szemérem testi szemölcsök előidézésében szerepet játszó két vírus ellen ad védelmet. Ez azt jelenti, hogy ezen kívül még számos más vírus van, ami szerepet játszhat a méhnyakrák és egyéb daganatok kialakulásában és természetesen a szemölcsök ellen sem vagyunk teljesen védettek, mert hiszen más típusú HPV vírusok még okozhatnak ilyen elváltozásokat. Jelenleg kétfajta készítmény kapható. Az egyik neve Silgard a másik neve Cervarix. Áruk egyforma. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a szervezetbe bejuttatják a legyengített vírust, ami ellen a szervezet immunválasszal reagál, és az ellenanyagok így eljutnak mindenhová, még a hámsejtekbe is, ahol a vírusokat el tudják pusztítani.
        Az oltás kizárólag a méhnyakrák megelőzésére (ill. szeméremtest condylomák megelőzésére) javasolt, tehát más daganat megelőző hatása nincs. Ezért a férfiaknak az oltás felesleges. Az oltás előtt elvileg javasolt méhnyak HPV tipizálás, bár egyes vélemények szerint aktív fertőzött egyénnek is beadható az oltás, mivel az immunrendszer „felkeltésével” a szervezet könnyebben le tudja küzdeni a fertőzést. Bár erről megoszlanak a vélemények, igazán még nincs jelen pillanatban elfogadott protokoll, hogy kinek és milyen korban javasolt az oltás beadása. A készítmény három oltással ad teljes védelmet, természetesen a védelem nem 100%-os, hiszen lehetséges, hogy a vírus más típusa okoz elváltozásokat vagy pedig az oltással nem szereztünk olyan védelmet, ami 100%-ban megelőzné a bőrelváltozások kialakulását. Az oltás ezért nem helyettesítheti az évenként rendszeres rákszűrés szükségességét. Az oltás mellett természetesen védekezni kell a nemi betegségek kialakulása ellen. Nagyon fontos a gyakori partnerváltás kerülése is.


        Dr. Zsirai László
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-01-01 13:17:22; Megválaszolva: 2010. január 01., 13:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: