Nemi és egyéb HPV vírusok - A HPV vírusok típusai

Dr. Sarkadi Adrien
szerző: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - WEBBeteg
megjelent:

A HPV vírusok családja mintegy 170 különböző típusú vírust foglal magában. Minden HPV-típus kifejezetten fertőző, az átadáshoz közvetlen kontaktus szükséges, azonban eltérőek az egyes vírusok által okozott elváltozások: a közönséges tenyéri vagy talpi szemölcs nem okoz nemi szemölcsöket vagy rosszindulatú elváltozást az intim régiókban.

A HPV téma cikkei

A közel 170 különböző típusú HPV vírusból csaknem 40-et sorolnak a szexuális úton átadható betegségek (STD) csoportjába, melyek viselkedése terjedés és az okozott betegség szempontjából is különbözik a többi HPV vírustól.

Minden HPV-típus kifejezetten fertőző, az átadáshoz közvetlen kontaktus, bőr-bőr vagy bőr-nyálkahártya kontaktus szükséges. A sérült bőrtünet vérzéséből adódó szennyeződés is továbbviszi a vírust, ez utóbbi gyakori fertőzési forma gyermekeknél (játék közben nagyobb valószínűséggel sérül a pl. a kéz bőre).

Sokáig nem volt tisztázott a kérdés, vajon a közönséges szemölcsök, a tenyéri-, talpi szemölcsök és egyéb papillomák vírusai, azok terjedési módja eltér-e a nemi területeket megbetegítő HPV-típusokétól, vagy bármely HPV-típus okozhat bármely megjelenésű és elhelyezkedésű bőrtünetet.

Az 1995-ben tett felfedezés, mely szerint méhnyakrákos nőbetegek mintáiból HPV 16-os és 18-as vírusokat - mint rákkeltő tényezőket - azonosítottak, előre vetítette a HPV víruscsaládon belüli, több szempontrendszer szerinti csoportosítás szükségességét. Mai ismeretek szerint a rosszindulatú hámelváltozás kialakulásának szempontjából rizikót jelentő HPV vírusokat három csoportba sorolhatjuk be attól függően, hogy a hordozott vírus daganat kialakulása szempontjából magas, átmeneti, valamint alacsony rizikót jelent-e. Az ártalmatlan, jóindulatú hámelváltozásokat okozó HPV-típusok az úgynevezett “rizikó csoportba nem sorolt” vírusok.

Az okozott betegségek szempontjából is sok információval gazdagodtunk az elmúlt években, és ma már tudjuk, hogy a különböző típusú elváltozások hátterében különböző típusú HPV vírusok azonosíthatók:

Közönséges szemölcsök: 2, 7, 22

Tenyéri, talpi szemölcsök: 1, 2, 4, 63

Lapos szemölcsök: 3, 10, 28

Nemi- és végbélnyílás körüli szemölcsök: 6, 11, 42, 44

Végbélnyílás körüli egyéb hámelváltozást (dysplasia) okozó típusok: 6, 16, 18, 31, 53, 58

A nemi területek régióiban előforduló hámrákot okozó típusok:

  • legmagasabb rizikójú: 16, 18, 31, 45
  • egyéb magas rizikójú: 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59
  • gyanítottan magas rizikójú: 26, 53, 66, 68, 73, 82
  • átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 8
  • alacsony rizikójú: 6, 11, 44, 55, 74

Epidermodysplasia verruciformis (ritka, örökletes hámbetegség, hámrák hajlammal): több mint 15 típus

Szájüregi jóindulatú hámelváltozások: 13, 32

Száj papillomák: 6, 7, 11, 16, 32

Szájüregi- és garat rák: 16

Szemölcsszerű ciszták: 60

Gége papillomák: 6, 11

A felsorolás alapján látható, hogy az egyes kórképek okozóit tekintve előfordulhat átfedés, továbbá bizonyos HPV-típusok jó és rosszindulatú elváltozások kialakulásában is szerepet játszhatnak.

A HPV által okozott daganatok

Fontos megjegyezni, hogy a nemi régiókban tüneteket okozó HPV vírusok hüvelyi, orális vagy anális érintkezéssel adhatóak át, és az általuk okozott tünetek ezekben a régiókban lelhetőek fel. A közönséges tenyéri vagy talpi szemölccsel történő megfertőződés nem okoz nemi szemölcsöket, vagy rosszindulatú hámelváltozást az intim régiókban.

A felsorolásban vastagon szedett HPV-típusok (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) találhatóak meg a kilenc valens védőoltásban, így látható, hogy az oltás nem csak a méhnyakrák és egyéb nemi vagy szájüregi daganatos megbetegedés, de több jóindulatú, azonban kellemetlen elváltozás kialakulásával szemben is nyújt bizonyos arányú védelmet.

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Cikkajánló

A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
HPV
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök (condylomák) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.