Hogyan készüljünk fel a COVID-19 elleni védőoltásra?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Laza ruházatot viseljünk, amikor megkapjuk a védőoltást?

Olyan ruházatot viseljünk, ami lehetővé teszi az orvos számára, hogy könnyedén hozzáférjen a felkarunkhoz. A vakcina a deltaizomba, azaz a vállunkon található nagy izomba kerül beadásra. Vegyük fontolóra rövid ujjú póló vagy ing viselését, vagy vegyünk fel rövid ujjú pólót vagy inget egy könnyen levehető pulóver vagy kabát alá.

A bőséges folyadékbevitel hasznos a COVID-19 elleni védőoltásra való felkészüléshez

A mindennapos ivóvízfogyasztás fontos az egészségünk szempontjából. A vízfogyasztás hozzájárul az általános egészségi állapothoz, és megakadályozhatja a kiszáradást, azaz egy olyan állapot kialakulását, ami homályos gondolkodáshoz vezethet, hangulatváltozásokat eredményezhet, a szervezet túlmelegedését okozhatja, valamint székrekedéshez és vesekövek kialakulásához vezethet. Ha a védőoltás beadása előtt sok folyadékot fogyasztunk, az hozzájárul a jó közérzetünkhöz.

Szükséges-e COVID-19 tesztet csináltatnunk a védőoltás felvétele előtt?

Nem, a védőoltás beadását megelőzően nincs szükség COVID-19 tesztre, de viseljünk maszkot, és tartsunk 1,5-2 méter távolságot másoktól. Ezenfelül a vakcina beadását követően nem szükséges COVID-19 antitest teszt elvégzése sem.

Bevehetünk-e ibuprofen vagy acetaminofen, közismertebb nevén paracetamol hatóanyag-tartalmú készítményeket, ha a vakcina beadását követően fáj a karunk?

Arra az esetre, ha a karunkban fájdalom jelentkezik, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) azt javasolja, hogy a fájdalmas területet egy tiszta törölközőn keresztül jegeljük. Bevehetünk acetaminofent (paracetamolt) vagy ibuprofent tartalmazó készítményt is, ha nem ellenjavallt számunkra. A védőoltás felvétele előtt nem ajánlott bevenni acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyag-tartalmú gyógyszert, ha azonban rendszeresen szedünk ilyen készítményt, akkor bevehetjük azt.

Melyik karunkat válasszuk a védőoltás beadásához?

Bármelyik kar megfelelő a védőoltás beadásához, sokan azonban a kevésbé domináns karjukat választják. Teljes mértékben az adott személyen múlik, hogy kiválassza, melyik a számára legmegfelelőbb. Például, ha az oldalunkon alszunk, és a jobb vállunkon fekszünk, akkor az lehet a legjobb megoldás, ha az oltást a bal karunkba kapjuk meg.

Mi történik közvetlenül az oltás beadását követően?

Meg fognak kérni bennünket, hogy várjunk 15 percet az oltóponton vagy rendelőben, miután megkaptuk a védőoltást, hogy megfigyeljék, jelentkezik-e bármilyen reakció.

Noha a legtöbben csak enyhe kellemetlen érzésről számolnak be a karjukban az injekció beadásának helyén közvetlenül azt követően, hogy megkapták a COVID-19 elleni védőoltást, néhányan lázat vagy fokozott izzadást, hidegrázást tapasztalnak a vakcina második dózisának beadását követően. Ezek a tünetek kevesebb mint 72 óra alatt elmúlnak.

Fáj a szúrás?

Sokan azok közül, akiket beoltottak a COVID-19 elleni vakcinával, azt mondják, hogy alig érezték, hogy a tűt a vállizmukba szúrták. A védőoltás beadására nagyon kicsi méretű tűt használnak. A karunk a vakcina beadását követően 1-3 napig fájhat, de ez normális. Elsősorban akkor nem fáj, ha el tudjuk lazítani a karizmainkat.

Korlátozzuk az alkoholfogyasztást a védőoltás felvételét megelőző este, hogy felkészítsük a szervezetet az oltásra

A vakcina beadását megelőzően vizet fogyasszunk, és ne alkoholt.

Ha túl sok alkoholt fogyasztunk, az kiszáradáshoz és másnapossághoz vezethet. Ne hozzuk magunkat olyan helyzetbe, hogy a másnapossággal és a második vakcinadózis lehetséges mellékhatásaival is meg kelljen küzdenünk.

Bővebben Befolyásolja-e az alkohol a COVID-19 elleni vakcinára adott immunválaszt?

Ehetünk-e azelőtt, hogy megkapjuk a védőoltást?

Az oltás beadása előtti étkezés segíthet azoknak az embereknek, akik félnek a tűtől vagy a kórtörténetükben már előfordult ájulás.

Vannak-e olyan okok, amik miatt nem vehető fel a védőoltás?

Igen, van néhány olyan ok, ami miatt várni kell a védőoltással:

1. Ha nemrégiben estünk át a COVID-19 megbetegedésen. Mielőtt megkapnánk a védőoltást, fel kell gyógyulnunk és el kell telnie az izolációs időszaknak. Ez az időszak általában 10 nap, de hosszabb is lehet, ha valaki kórházba kerül vagy ha valamilyen alapbetegségünk van.

2. Ha találkoztunk COVID-19-fertőzöttel, akkor várjunk 14 napot a találkozástól számítva. Ha ezen időszak alatt nem jelentkeznek tünetek, akkor a megadott időpontban felvehetjük az oltást.

3. Várjunk 90 napot, amennyiben a COVID-19 megbetegedés kezelésére konvaleszcens plazmát – azaz a fertőzésen már átesett, de már gyógyult személy plazmáját – kaptunk, vagy monoklonális antitest terápiában részesültünk.

4. Ha a COVID-19 elleni védőoltástól eltérő vakcina beadása esedékes, akkor 14 napot kell várnunk, hogy megkapjuk a másik oltást. Ha már beadásra került a COVID-19 elleni védőoltástól eltérő vakcina, akkor 14 napot kell várnunk, mielőtt megkapjuk a COVID-19 elleni vakcina első vagy második dózisát.

5. Aktív fertőző vagy lázas betegség esetén sem adható oltás.

Amennyiben a COVID-19 elleni védőoltás első dózisának beadását követően súlyos reakciót tapasztalunk, akkor egyeztessünk az orvosunkkal, és esetleg konzultáljunk egy allergológus szakorvossal.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; How to prepare before getting a COVID-19 vaccine (uchealth.org)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.